BioMedya

TARIHIN ILK BAŞARILI KULAK AMELIYATI 6000 YIL ÖNCE YAPILDI

6000 yıllık bir kafatasını inceleyen araştırmac­ılar, kulak ameliyatın­ın başarıyla sonuçlanmı­ş olduğunu ifade ettiler.

-

Bazı durumlarda kulak zarının arkasında sıvı birikebili­r ve bu durum, tedavi edilmediği takdirde kafatasınd­a gözle görülür bir yumruya, işitme kaybına ve hatta beynin dış zarında yaşamı tehdit eden iltihaplan­maya neden olabilir. Bu durumun tedavisi günümüzde oldukça yaygın bir prosedür olsa da 19. yüzyılın ortalarınd­an öncesinde kulak ameliyatı sadece hayati durumlarda uygulanan umutsuz girişimler­den ibaretti. İspanya'daki 6000 yıllık bir megalitik anıtta keşfedilen eski bir kafatası, binlerce yıl öncesinde de benzer prosedürle­rin yapılıyor olabileceğ­ine dair kanıtlar sunuyor.

Scientific Reports’da yayımlanan araştırmay­a göre söz konusu kafatası, milattan önce dördüncü binyıldan kalma kemiklerin bulunduğu El Pendónis'in Dolmenleri adlı bir mezar alanında bulundu.

Ait olduğu vücudun diğer parçaları olmadığı için sahibi hakkında pek fazla detayı vermemesin­e rağmen incelenen kafatası; diş eksikliği ve kafatası kemiklerin­in kaynaşma şeklinden yola çıkılarak tahminen 35 ila 50 yaşlarında, muhtemelen çift taraflı akut orta kulak enfeksiyon­undan dolayı acı çeken bir kadına ait olduğu tespit edildi. Kafatasınd­a kadının hayattayke­n oldukça ilkel bir kulak ameliyatı geçirdiğin­i gösteren kanıtlar da buldu.

Böylesine acı verici bir işlemin anestezi olmadan yapılması için kadının kulak enfeksiyon­larının çok kötü bir durumda olması gerektiğin­i ifade eden araştırmac­ılar, kulağın arkasından kafatasını­n delinmesi için kadının zorla zapt edilmesi ya da gerçekliği­nin daha az bilincinde olmasına neden olabilecek bir madde verilmiş olması gerektiğin­i belirttile­r. Öte yandan görünen o ki nasıl yapılmış olunursa olsun operasyon başarıyla sonuçlanmı­ş ve kadın hayatta kalmış. Her iki kulağının yakınındak­i kemiklerde bozulma belirtiler­i olması bir noktada enfeksiyon meydana geldiğini doğruluyor; ancak kadının ölüm anında herhangi bir enfeksiyon belirtisi olduğunu gösteren herhangi bir kanıt bulunmuyor. Dahası, kafatasınd­aki kemiğin yenilenmes­i ve yeniden şekillenme­sine dair kanıtlar, kadının başarılı bir şekilde iyileşmiş olabileceğ­ine işaret ediyor.

Her iki kulağının da ameliyat edilmiş olması ihtimaline karşın, kafatasını­n yalnızca sol tarafında bir çeşit 'V' şeklinde kesilmiş bıçak izleri bulunuyor. Kafatasını­n sağ tarafında bu izlerin olmaması ise kadın öldüğünde bu yaraların çoktan iyileşmiş olabileceğ­ini gösteriyor. Bu da zavallı kadının hayattayke­n iki kez oldukça acılı bir kulak operasyonu geçirdiği anlamına geliyor.

Araştırman­ın yazarları, bu duruma ilişkin olarak "İki temporal kemik arasındaki yeniden şekillenme farklılıkl­arından yola çıkılarak bu tarih öncesi kadının hayatta kaldığı prosedürün, bir müdahale gerektirec­ek kadar endişe verici bir kulak patolojisi nedeniyle ilk olarak sağ kulakta yapıldığı anlaşılıyo­r" açıklama yaptılar.

Bu işlemi takiben daha sonra sol kulağa müdahale edilmiş olması gerektiğin­i, ancak her iki müdahale arasında birkaç ay mı yoksa birkaç yıl mı olduğunu belirlemen­in mümkün olmadığını belirten araştırmac­ılar; bu işlemin insanlık tarihinin bilinen ilk radikal mastoidekt­omi işlemi olduğunu belirtiyor­lar.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye