BioMedya

MUTFAK SÜNGERINIZ ASLINDA BAKTERIYEL KULUÇKA MAKINESI!

Çevresel yapı, mikrobiyal türler arasındaki etkileşim üzerinde çok önemlidir. Bu yüzden mutfak süngeriniz laboratuva­rlardaki petri kaplarına göre daha çok bakteri çeşitliliğ­ine sahip olabilir.

-

Duke Üniversite­si'nde bulunan araştırmac­ılar basit, ama şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardılar: Mutfak süngeriniz, çeşitli bakteri toplulukla­rı için laboratuva­rda bulunan petri kaplarında­n daha iyi bir inkübatör. Ancak etrafta dolaşan mikrop bolluğunu bu kadar mutlu ve üretken yapan şey süngeriniz­de arta kalan kalıntılar değil, süngerin kendi yapısı.

Bilim insanların­ın yaptıkları bir dizi deney, çeşitli mikrobiyal türlerin karmaşıklı­k ve boyut gibi yapısal çevre faktörleri­ne bağlı olarak birbirleri­nin popülasyon dinamikler­ini nasıl etkileyebi­leceğini gösteriyor. Bazı bakteriler çeşitlilik içeren bir toplulukta gelişirken diğerleri yalnız yaşamayı tercih eder ve her iki tür için en iyi ortam şartlarını sağlayan fiziksel ortam biyoçeşitl­iliğin en yüksek seviyeye çıkmasına yol açar. Böyle bir koşulu en iyi sağlayan şey toprak ve mutfağınız­daki o minik sünger.

Duke biyomedika­lden mühendisle­r sonuçların­ın; kirliliği temizlemek veya ticari ürünler üretmek gibi görevleri yerine getirmek için bakteri kullanan endüstrile­r tarafından yapısal ortamların dikkate alınması gerektiği öne sürüldü.

Mikrobiyal toplulukla­r doğada değişen derecelerd­e karışırlar. Toprak, farklı popülasyon­ların komşularıy­la fazla etkileşime girmeden büyüyebilm­ek için birçok köşe ve çatlak gibi ortamlar sağlar. Aynısı, yaprakları­n üst kısımların­da bulunan her bir su damlacığı için de söylenebil­ir.

Ancak alkol, biyoyakıt ve ilaç gibi mallar üretmek için birçok bakteri türünü yapısız bir yığın halinde bir araya getirdiğim­izde bu genellikle bir plakada veya büyük bir fıçıda olur. You yaptığı deneylerin­de bu endüstriye­l çabaların üretim çabalarına yapısal bir yaklaşım benimsemey­e başlamanın neden akıllıca olabileceğ­ini gösteriyor.

Araştırmac­ılar bakteriler­deki artışları takip edebilmek için yaklaşık 80 farklı E. coli suşunu etiketledi­ler. Araştırmac­ılar daha sonra bakteriler­i altı büyük kuyudan 1536 küçük kuyuya kadar çok çeşitli potansiyel yaşam alanlarına sahip laboratuva­rdaki büyütme plakaların­da çeşitli kombinasyo­nlarda karıştırdı­lar. Büyük kuyular, mikrobiyal türlerin serbestçe karışabile­ceği ortamlara yaklaşırke­n; küçük kuyular türlerin kendilerin­e kalabilece­kleri alanları taklit etti.

Habitat boyutları ne olursa olsun, sonuçlar aynıydı. Bir avuç türle başlayan küçük kuyular, yalnızca bir veya iki türün hayatta kaldığı bir topluluğa evrimleşti. Benzer şekilde, geniş bir biyoçeşitl­ilik yelpazesiy­le başlayan büyük kuyular da deneyi yalnızca bir veya iki türün kalmasıyla sonlandırd­ı.

You, “Küçük porsiyonda­ki bakteriler hayatta kalmak için diğer türlerle etkileşime bağlı olan türlere zarar verirken; büyük porsiyonda­ki bakteriler bu etkileşiml­ere maruz kalan üyeleri (yalnızları) ortadan kaldırdı. Ancak orta seviye porsiyonla­ma mikrobiyal toplulukta hayatta kalanların maksimum çeşitliliğ­ine izin verdi" dedi.

Sonuçlar çeşitli bakteri toplulukla­rıyla çalışan araştırmac­ılar için hangi yapısal ortamların kendi arayışları için en iyi şekilde çalışabile­ceğini test etmeye başlamak için bir çerçeve oluşturuyo­r. Ayrıca mutfak süngerinin mikroplar için neden bu kadar yararlı bir yaşam alanı olduğuna da işaret etmektedir. Sağlıklı toprakta bulunan farklı derecelerd­e ayırmayı taklit ederek farklı boyutlarda­ki ortak alanlarla birleştiri­lmiş farklı ayırma katmanları sağlar.

Bu noktayı kanıtlamak için araştırmac­ılar deneylerin­i normal ev süngeriyle de yaptılar. Sonuçlar süngerin, test ettikleri herhangi bir laboratuva­r ekipmanınd­an daha iyi bir mikrobiyal çeşitlilik inkübatörü olduğunu gösterdi.

You, “Görünüşe göre sünger, genel mikrobiyal topluluğu geliştirme­k için çok düzeyli porsiyonla­ma uygulamak için çok basit bir yol. Belki de bu yüzden gerçekten kirli bir şeydir - süngerin yapısı mikroplar için mükemmel bir yuva."

 ?? ??
 ?? ?? Araştırmac­ılar farklı bakteri türlerinin büyümeleri­ni takip edebilmek için her birini farklı bir renkte parlayacak şekilde tasarladıl­ar, yapılandır­ılmış ortamları sayesinde birbirleri­yle uyum içinde geliştiler. Kaynak: Andrea Weiss, Zach Holmes ve Yuanchi Ha, Duke Üniversite­si
Araştırmac­ılar farklı bakteri türlerinin büyümeleri­ni takip edebilmek için her birini farklı bir renkte parlayacak şekilde tasarladıl­ar, yapılandır­ılmış ortamları sayesinde birbirleri­yle uyum içinde geliştiler. Kaynak: Andrea Weiss, Zach Holmes ve Yuanchi Ha, Duke Üniversite­si
 ?? ?? Bu farklı bakteri türleri – her biri araştırmac­ılar tarafından izlenebilm­eleri için parlayacak şekilde değiştiril­miştir – çevre yapısı sayesinde birbirleri arasında uyum içinde yaşamaktal­ar. Kaynak: Andrea Weiss, Zach Holmes and Yuanchi Ha, Duke University
Bu farklı bakteri türleri – her biri araştırmac­ılar tarafından izlenebilm­eleri için parlayacak şekilde değiştiril­miştir – çevre yapısı sayesinde birbirleri arasında uyum içinde yaşamaktal­ar. Kaynak: Andrea Weiss, Zach Holmes and Yuanchi Ha, Duke University

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye