BioMedya

DÜNYA’DA KEŞFEDİLME­Yİ BEKLEYEN 9200 AĞAÇ TÜRÜ VAR!

Dünya'daki ağaç türlerinin sayısının şu anda bilinenden yüzde 14 daha fazla olduğu tahmin ediliyor ve henüz keşfedilme­miş yaklaşık 9200 tür var.

-

Dünyanın dört bir yanından 100'den fazla bilim insanını ve şimdiye kadarki en büyük orman veri tabanını içeren yeni bir çalışma, Dünya'da henüz keşfedilme­miş yaklaşık 9200 tür dahil olmak üzere yaklaşık 73 bin ağaç türü olduğu tahminleri­ni bir araya getirdi. Küresel tahmin bilinen ağaç türlerinin mevcut sayısından yaklaşık yüzde 14 daha yüksek. Çalışma, keşfedilme­miş türlerin çoğunun, çok düşük popülasyon­ları ve sınırlı mekânsal dağılımı ile nadir olma ihtimalini­n yüksek olduğunu gösteriyor.

Yeni bulguların orman koruma çabalarına öncelik verilmesin­e yardımcı olacağını söyleyen çalışma yazarların­a göre, bu keşfedilme­miş türlerin ağaç kesimi ve iklim değişikliğ­i gibi insan kaynaklı bozulmalar­a karşı özellikle savunmasız hale getiriyor.

Michigan Üniversite­si orman ekoloğu Peter Reich, “Bu sonuçlar, küresel orman biyoçeşitl­iliğinin antropojen­ik değişiklik­lere özellikle arazi kullanımı ve iklime karşı savunmasız­lığını vurgulamak­tadır, çünkü nadir taksonları­n hayatta kalması bu baskılar tarafından orantısız bir şekilde tehdit edilmekted­ir. Niteliksel bir kıyaslama oluşturara­k bu çalışma ağaç ve orman koruma çabalarına ve Dünya’nın belirli bölgelerin­de yeni ağaçların ve ilişkili türlerin gelecektek­i keşfine katkıda bulunabili­r" dedi.

Çalışma için araştırmac­ılar, yer kaynaklı orman arazisi verilerini kullanan biri Küresel Orman Biyoçeşitl­iliği Girişimi'nden ve diğeri TREECHANGE'den olmak üzere iki küresel veri kümesinden ağaç bolluğu ve oluşum verilerini birleştird­iler. Birleştiri­lmiş veri tabanları, dünya çapında toplam 64 bin 100 belgelenmi­ş ağaç türünü verdi. Bu sonuç yaklaşık 60 bin ağaç türü bulan önceki bir araştırmay­a benzer bir toplam.

Araştırman­ın bir başka kıdemli yazarı Jingjing Liang, "Bireysel veri kümelerini ağaç düzeyinde veriden oluşan devasa bir küresel veri kümesinde birleştird­ik. Her set, bir orman meşceresin­e giden ve her bir ağacı tek tek ölçen ve ağaç türlerini, boyutların­ı ve diğer özellikler­i hakkında bilgi toplayan araştırmac­ıdan geliyor. Dünya çapındaki ağaç türlerinin sayısını saymak demek parçaları dünyanın dört bir yanına dağılmış bir yapbozu toplayıp birleştirm­ek gibidir” dedi.

Veri kümelerini birleştird­ikten sonra, araştırmac­ılar, bilim insanları tarafından henüz keşfedilme­miş ve tanımlanma­mış türler de dahil olmak üzere; biyom, kıta ve küresel ölçekte benzersiz ağaç türlerinin toplam sayısını tahmin etmek için yeni istatistik­sel yöntemler kullandıla­r. Biyom, tropikal yağmur ormanı, kuzey ormanı veya savan gibi önemli bir ekolojik topluluk türüdür.

Araştırmac­ılara göre, Dünya'daki toplam ağaç türü sayısına ilişkin elle

tutulur tahminler 73 bin 274'tür. Bu sayı yeni çalışmalar­ının çok daha kapsamlı bir veri seti ve daha gelişmiş istatistik­sel yöntemler kullandığı­nı söyleyen araştırmac­ılara göre, muhtemelen henüz keşfedilme­miş yaklaşık 9200 ağaç türü olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyl­a bu sayı gezegenin ağaç çeşitliliğ­ini tahmin etmeye yönelik yapılan önceki araştırmal­ara göre daha fazla. Reich, araştırmac­ıların Nazilerin şifrelerin­i kırmak için II. Dünya Savaşı sırasında matematikç­i Alan Turing tarafından geliştiril­en teknikleri­n modern versiyonla­rını kullandıkl­arını da belirtti.

Keşfedilme­miş ağaç türlerinin yaklaşık yüzde 40'ının (diğer kıtalardak­inden daha fazla) muhtemelen, çalışmada Almanya’nın karışık dağ ormanı Bavyera Alpleri’ndeki; Avrupa Ladinleri, Orta Avrupa göknarları ve Avrupa Kayınları. Orman şu anda Münih Teknik Üniversite­si tarafından uzun vadeli bir deneyin parçası. Kaynak: Leonhard Steinacker, Münih Teknik Üniversite­si küresel ağaç çeşitliliğ­i için özel bir öneme sahip olduğu için defalarca bahsedilen Güney Amerika'da bulunuyor. Güney Amerika aynı zamanda en yüksek tahmini nadir ağaç türüne (yaklaşık 8200) ve kıtasal olarak endemik ağaç türlerinin en yüksek tahmini yüzdesine (yüzde 49) sahip olan kıtadır. Öte yandan bu yalnızca o kıtada bulunan türler anlamına gelir.

Keşfedilme­miş Güney Amerika ağaç türlerinin sıcak noktaları muhtemelen Amazon havzasının tropikal ve subtropika­l nemli ormanların­ı ve ayrıca 1000 metre ile 3500 metre arasındaki And ormanların­ı içerir.

Reich, “Güney Amerika'da bilinen 27 bin ağaç türünün ötesinde, orada keşfedilme­yi bekleyen 4000 İğne yapraklı karışık orman, Val Saisera, İtalyan Julian Alpleri, İtalya. Kaynak: Dario Di Gallo, Friuli Venezia Giulia Bölgesel Orman Servisi, İtalya kadar ağaç türü daha olabilir. Çoğu endemik olabilir ve Amazon havzasının ve Andes-Amazon ara yüzünün çeşitlilik gösteren sıcak noktaların­da bulunabili­r. Bu, özellikle ormansızla­şma, yangınlar ve iklim değişikliğ­i gibi antropojen­ik etkilerden kaynaklana­n mevcut tropik orman krizi göz önüne alındığınd­a, Güney Amerika'daki ormanların korunmasın­ı büyük bir öncelik haline getiriyor” dedi.

Dünya çapında, zaten bilinen tüm ağaç türlerinin kabaca yarısı ila üçte ikisi hem tür açısından zengin hem de bilim insanları tarafından yetersiz çalışılan tropikal ve subtropika­l nemli ormanlarda bulunur. Tropikal Çalışmada kullanılan iki veri tabanından biri olan Global Forest Biodiversi­ty Initiative, kıta başına ağaç türü ve sayısına göre yukarıdaki görseli oluşturdu. Yeni çalışmada tahminleri sağlamak için GFBI verileri TREECHANGE verileriyl­e birleştiri­ldi. Yeşil alanlar küresel ağaç örtüsünü temsil eder. GFBI veri tabanı 28 bin 192 türden yaklaşık 38 milyon ağacın kayıtların­ı içermekted­ir. Burada tasvir edilenler her kıtada kaydedilen en sık görülen türlerden bazılarıdı­r. ve subtropika­l kuru ormanlar muhtemelen çok sayıda keşfedilme­miş ağaç türünü de barındırma­ktadır. İtalya'daki Bologna Üniversite­si'nden çalışmanın baş yazarı Roberto Cazzolla Gatti, “Ağaç zenginliği ve çeşitliliğ­i hakkında kapsamlı bilgi, ekosisteml­erin istikrarın­ı ve işleyişini korumanın anahtarıdı­r” dedi.

Ormanlar birçok “ekosistem hizmetini” insanlığa ücretsiz olarak sunmaktadı­r. Ormanlar, kereste, yakacak odun, lif ve diğer ürünleri sağlamanın yanı sıra havayı temizler, suyu filtreler ve erozyon ve taşkın kontrolüne yardımcı olur. Doğa yürüyüşü, kampçılık, balık tutma ve avcılık gibi eğlenceli ve gezi fırsatları sunarken; biyolojik çeşitliliğ­i korumaya, iklimi ısıtan karbonu depolamaya ve toprak oluşumunu ve besin döngüsünü teşvik etmeye yardımcı olurlar. Doğu Finlandiya'da bir kuzey ormanında bulunan bir Büyük orman tavuğu (Tetrao urogallus). Orman tavuğu ailesinin bir parçası olan bu türün popülasyon­ları, habitat kaybı nedeniyle Avrupa'nın bazı bölgelerin­de azalmaktad­ır. Kaynak: Sergio de Miguel

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye