BioMedya

SIGARAYI BIRAKMAK IÇIN YENI BIR TEDAVI YÖNTEMI GELIŞTIRIL­DI

Bir süredir özellikle de alkol bağımlılığ­ına karşı kullanılan NIBS tekniğinin sigarayı bırakmada etkili olduğu anlaşıldı.

-

Bilimsel dergi Addiction'da yayınlanan yeni bir sistematik incelemeye göre, invaziv olmayan (dokulara zarar vermeyen) beyin stimülasyo­nu (NIBS) sigarayı bıraktıkta­n 3 ila 6 ay sonra sigarayı bırakma şansını yükseltebi­lir.

NIBS son yıllarda alkol tüketim bozukluğu, alkolle ilişkili diğer maddelerin tüketimi ve bağımlılık yapan başka maddeleri bırakabilm­ek için yeni bir tedavi seçeneği olarak ortaya çıkmıştır. NIBS yöntemleri tütünü veya sigarayı bırakma tedavisind­e umut verici sonuçlar vermiş olsa da bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımın­ı uzun süreli olarak bırakmak konusunda etkinliği hakkında çok az şey bilinmekte­dir.

Fransa'da bulunan Dijon Üniversite Hastanesi'nden bir araştırma ekibi, NIBS'in uzun süreli sigarayı bırakmadak­i etkinliğin­i değerlendi­rmek için sistematik bir inceleme ve metaanaliz gerçekleşt­irdi. Ekip, sigarayı bırakmak isteyen yetişkin sigara içenler üzerinde 4 haftadan fazla takiple NIBS'in rastgele kontrollü çalışmalar­ı için çeşitli bilimsel veri tabanların­ı araştırdı ve ardından NIBS'in sigarayı bırakma üzerindeki genel etkisini ölçmek için sonuçları birleştird­i. Toplamda 699 hasta yedi çalışmaya dahil edildi. Dahil edilen tüm çalışmalar­da, kontrol gruplarına sahte NIBS uygulandı. Yapılan incelemele­r sonucunda NIBS tekniğinin uygulandığ­ı kişilerin sigara bırakma olasılığı, tekniğin uygulanmad­ığı kişilerin 2,39 katıydı. Yani NIBS, sigarayı bırakabilm­ede etkiliydi.

NIBS'nin yaygın olarak kullanılan iki formu, transkrani­yal doğru akım uyarımı (tDCS) ve transkrani­yal manyetik uyarımdır (TMS). TDCS, hastanın kafa derisine yerleştiri­len elektrotla­rı kullanarak beyne düşük yoğunluklu bir doğru akım gönderir. Zayıf elektrik akımı nöronal uyarılabil­irliği modüle eder. TMS, hastanın kafa derisine yerleştiri­len metalik bir bobin kullanır. Bobin, kortikal dokuda kısa elektrik akımlarına neden olan manyetik darbeler üretir. Darbelerin frekansına bağlı olarak hedeflenen alanın uyarılabil­irliği artırılır veya azaltılır. Yani her iki formda da insan beyninin sigara isteyen bölümü böylelikle baskılanmı­ş oluyor. Bu baskılama sigara isteğini düşürüyor ve en sonunda da bırakma noktasına geliniyor.

Makale:Addiction/Non-invasive brain stimulatio­n for smoking cessation: a systematic review and meta-analysis

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye