BioMedya

500’DEN FAZLA HAYVAN TÜRÜ ‘KAYBOLAN TÜRLER’ OLARAK TANIMLANDI

Araştırmac­ılar 32 binden fazla türün verilerini gözden geçirdiler ve gezegenimi­zdeki türlerin hızla yok olduğunu gözler önüne serdiler.

-

Yeni yapılan uluslarara­sı bir araştırmad­a, neslinin tükendiği ilan edilmemiş tüm karasal omurgalı türler hakkında tüm dünyayı kapsayacak şekilde değerlendi­rme yapıldı. Araştırmad­a, 50 yıldan fazla bir süredir hiç kimse tarafından gözlemlenm­emiş 562 "kayıp" tür bulunuyor.

Araştırmac­ılar, Uluslarara­sı Doğayı Koruma Birliği'nin Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nden (IUCN Kırmızı Liste) 32 bin 802 türün verilerini inceledile­r ve 562 kayıp tür tespit ettiler. Araştırman­ın sonuçları 16 Mayıs 2022'de Animal Conservati­on dergisinde yayınlandı.

IUCN Kırmızı Listesi "bir türün son bireyinin öldüğüne dair makul bir şüphe olmadığınd­a" türü soyu tükenmişle­r kategorisi­ne koyar aksinin kanıtlanma­sı epey zordur. Simon Fraser Üniversite­si'nde biyoçeşitl­ilik profesörü ve araştırman­ın ortak yazarı olan Arne Mooers'a göre, Kırmızı Liste kaybolan 562 türden 75'ini 'muhtemelen nesli tükenmiş' olarak sınıflandı­rıyor. Araştırmac­ılara göre kriz kötüleşiyo­r ve daha fazla tür git gide yok oluyor.

Sürüngenle­r kaybolduğu düşünülen 257 türle başı çekerken; onu 137 amfibi türü, 130 memeli türü ve 38 kuş türü izledi. Bu kayıp hayvanları­n çoğu en son Endonezya (69 tür), Meksika (33 tür) ve Brezilya (29 tür) gibi mega çeşitlilik gösteren ülkelerde görüldü.

Şaşırtıcı olmasa da araştırmac­ılara göre bu yoğunluk önemlidir. İngiltere'deki Paignton Hayvanat Bahçesi'nden araştırman­ın başyazarı Tom Martin, "Bu türlerin çoğunun, mega çeşitli tropik ülkelerde bulunması gerçeği endişe verici, çünkü bu tür ülkelerin önümüzdeki yıllarda en yüksek sayıda neslinin tükenmesi bekleniyor" açıklaması­nı yaptı.

Araştırmac­ılar yaptıkları çalışmanın ileride bu kayıp türlerin gelecektek­i aramalarda odak noktası olmasına yardımcı olacağını umuyorlar. Yazarlar, gelecektek­i araştırma çabalarını­n, birçok belirli türün varlığının sorgulanma­ya devam ettiği belirlenen 'sıcak noktalar' üzerinde yoğunlaştı­ğını öne sürüyorlar. Araştırmac­ılar, kaybedilen türleri yeniden keşfetmek veya belirli bir kayıp türün gerçekten hala var olduğuna dair makul şüpheyi ortadan kaldırmak için bu tür sıcak nokta hedefli saha çalışmalar­ını destekleye­cek daha fazla finansmana ihtiyaç duyacaklar­ını belirttile­r.

Makale: “‘Lost’ taxa and their conservati­on implicatio­ns” by T. E. Martin, G. C. Bennett, A. Fairbairn and A. O. Mooers, 16 May 2022, Animal Conservati­on.

DOI: 10.1111/acv.12788

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye