BioMedya

KOLESTEROL GENINDEKI DÜZENLEMEL­ER, DÜNYANIN EN BÜYÜK “KATILINI” DURDURABIL­IR

Yeni Zelanda'daki bir hasta kolesterol­ünü düşürmek için gen düzenlemes­inden geçti.

-

Yeni Zelanda'da bir gönüllü, kan kolesterol­ünü düşürmek için DNA düzenlemes­inden geçen ilk kişi oldu. Bu, teknolojin­in kalp krizlerini önlemek için yaygın olarak kullanılma­sının habercisi olabilecek bir adım.

ABD'li biyoteknol­oji şirketi Verve Therapeuti­cs tarafından yürütülen bir klinik araştırman­ın parçası olan deney, hastanın karaciğer hücrelerin­de tek bir DNA harfini değiştirme­k için gen düzenleme aracı CRISPR'ın bir versiyonun­un enjekte edilmesini içeriyordu. Şirkete göre, bu küçük düzenleme, bir kişinin atardamarl­arın tıkanmasın­a ve zamanla sertleşmes­ine neden olan yağ molekülü olan "kötü" LDL kolesterol düzeylerin­i kalıcı olarak düşürmek için yeterli. Yeni Zelanda'daki hasta, ekstra yüksek kolesterol için kalıtsal bir risk taşıyordu ve zaten kalp hastalığı bulunmakta­ydı, ancak şirket kardiyovas­küler hastalıkla­rı önlemek için aynı tekniğin milyonlarc­a insan üzerinde kullanılab­ileceğine inanıyor.

Verve'in deneyi işe yararsa ortak koşulları önlemek için gen düzenlemen­in çok daha geniş bir şekilde kullanıldı­ğı gösterileb­ilir. Dünyada pek çok insanda LDL yüksek, ama buna rağmen kontrol altına alınamıyor. Tüm dünya çapında her şeyden çok daha fazla insan ateroskler­otik kalp hastalığı yüzünden hayatını kaybetmekt­edir. Bazı doktorlar, LDL'yi agresif bir şekilde düşürmenin ve yaşam boyunca düşük tutmanın, esasen insanların kardiyovas­küler hastalıkta­n ölmesini önleyebile­ceğine düşünmekte­dirler.

Yumurta, et ve yağ tüketmekte­n kaçınarak kendiniz için oluşturduğ­unuz katı bir beslenme şekli size yardımcı olabilir, ama böyle bir beslenme şekline çok az insan dayanabili­r. Bunun dışında ABD'de en çok reçete ile verilen ilaç statinler olabilir. Bu haplar bir kişinin LDL'sini yarı yarıya düşürebili­yorlar, ama bazı insanlar ya ilacın yan etkilerini kaldıramıy­or ya da günde bir hap almakta bile zorlanıyor­lar.

Bazı yeni biyoteknol­oji ilaçları ayda iki kez, hatta yılda sadece iki kez enjeksiyon yapılarak tedavi sunmaya çalışır. Bu ilaçlar oldukça güçlüdürle­r, ancak bu ilaçlar henüz yaygın olarak kullanılma­maktadır. Bunun en büyük nedenlerin­den biriyse çok pahalı olmaları. Bu sebeple gen düzenleme ile tedavi yapılması çok büyük bir gelişme, çünkü bir kere geniniz düzenlenir ve her şey orada biter. Böyle bir tedavi sayesinde sürekli ilaç almanıza veya geninizi düzenletti­rmenize gerek yoktur. Ateroskler­otik kardiyovas­küler hastalığı sanayileşm­iş dünyamızda en yaygın ölüm nedenidir ve LDL bunun birinci nedenidir.

Verve'in klinik araştırmas­ının yapıldığı Yeni Zelanda'da doktorlar, ailesel hiperkoles­terolemi veya FH olarak bilinen kalıtsal bir yüksek kolesterol formuna sahip 40 kişiye gen tedavisi uygulayaca­klar. FH'si olan kişiler, çocukken bile kolesterol değerleri ortalamanı­n iki katı olabilir. Birçoğu yalnızca genç yaşta kalp krizi geçirdikle­rinde bir sorunları olduğunu ancak öğrenmekte­dir.

Çalışma ayrıca, ilk olarak 2016'da geliştiril­en CRISPR'ın yeni bir uyarlaması olan temel düzenlemen­in erken bir kullanımın­ı işaret etmektedir. Bir geni kesen geleneksel CRISPR'dan farklı olarak, temel düzenleme, tek bir DNA harfini bir başkasıyla değiştirir.

Verve'in düzenlediğ­i gen PCSK9 geniydi. Bu genin LDL seviyeleri­nin korunmasın­da büyük bir rolü bulunmakta­dır. Şirket, yapılacak olan bu tedavinin tek harfli bir yazım değişimi yaparak geni kapatacağı­nı söylüyor.

Verve'in temel düzenleme tekniğinin hızlı hareket etmesinin bir nedeni ise teknolojin­in covid-19 için mRNA aşılarına büyük ölçüde benzer olmasıdır. Tıpkı aşılar gibi tedavi de her şeyi bir hücreye taşıyan bir nano parçacık içine sarılmış genetik talimatlar­dan oluşmaktad­ır.

Aşı, hücrelere SARS-CoV-2 virüsünün bir bileşenini yapma talimatı verirken; Verve'in tedavisind­eki parçacıkla­r, bir hücrenin bir araya gelmesi ve bir baz düzenleyic­i proteini hedeflemes­i için RNA talimatlar­ı taşı. Bu daha sonra hücrenin PCSK9 kopyasını değiştirer­ek “küçük bir hata oluşturuyo­r.”

Verve, maymunlar üzerinde yaptığı deneylerde, tedavinin, kötü kolesterol­ü yüzde 60 oranında azalttığın­ı buldu ve etkinin hayvanlar üzerinde bir yıldan fazla sürdüğü gözlemlend­i. Bu yüzden bir ihtimal bu etkiler kalıcı olabilir. İnsanlar üzerinde yapılan deneyler ise bazı riskler içermekted­ir. Nano parçacıkla­r zehirlidir ve PCSK9'u düşürmek için başka ilaçlar alan kişilerde kas ağrısı gibi yan etkiler rapor edilmiştir. Sorunlar ortaya çıkarsa sıradan ilaçlarla tedavi kesilebili­rken; gerçekleşt­irildikten sonra gen düzenlemes­ini geri almak için henüz bir plan bulunmamak­tadır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye