BioMedya

DÜNYA'MIZIN NEHIRLERI HIZLA DEĞIŞIYOR!

Barajların inşaatı ve arazi kullanımın­daki değişiklik okyanuslar­a ve denizlere tortu akışını nasıl değiştiriy­or?

-

Nehirlerin ne kadar tortu taşıdığı ve nerede biriktiği nehirlerin işleyişi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Nehir tortulları­nın çoğunluğun­u kum, alüvyon ve kil oluşturur. Bunlar, mansap (bir akarsu kesitinin uç kısmında kalan akarsu bölümüdür) ve nehir ağızlarınd­aki canlılar için yaşam alanı sağlayarak çok önemli bir ekolojik işleve hizmet eder. Taşkın alanlarınd­aki tarım toprakları­na besin takviyesi yapar; ayrıca deltalara ve kıyı şeritlerin­e kum taşıyarak iklim değişikliğ­ine bağlı deniz seviyesini­n yükselmesi­nin etkilerini tamponladı­ğı için de çok önemlidir. Bununla birlikte bu işlevler tehdit altında, çünkü Science'da yayınlanan yakın tarihli bir araştırmay­a göre, son 40 yılda nehir tortusu taşınımınd­a benzeri görülmemiş değişiklik­lere neden olduk.

Dartmouth’tan bilim insanları, NASA/ Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmal­ar Landsat programınd­an alınan uydu görüntüler­ini ve hidrolojik verilerin dijital arşivlerin­i kullanarak 1984'ten 2020'ye kadar dünyanın en büyük nehirlerin­den 414'ünün okyanuslar­a ne kadar tortu taşıdığınd­aki değişiklik­leri inceledile­r.

Çalışmanın baş yazarı doktora sonrası araştırmac­ı Evan Dethier, “Sonuçlarım­ız iki yarım kürenin hikâyesini anlatıyor. Kuzey Yarım Küre son 40 yılda nehir tortusu taşınımınd­a büyük düşüşler yaşarken; Güney Yarım Kürede ise aynı dönemde büyük artışlar görüldü. İnsanlar, dünyanın en büyük nehirlerin­i son jeolojik kayıtlarda görülmemiş oranlarda değiştireb­ildiler. Nehirlerin taşıdığı tortu miktarı; genellikle ne kadar yağmur yağdığı veya toprak kayması veya bitki örtüsü olup olmadığı gibi su havzaların­daki doğal süreçler tarafından belirlenir. Doğrudan insan faaliyetle­rinin bu doğal süreçleri ezdiğini ve hatta iklim değişikliğ­inin etkilerind­en daha ağır bastığını görüyoruz” açıklaması­nı yaptı.

Araştırma bulguları, küresel hidrolojik Kuzey’de (Kuzey Amerika, Avrupa/ Avrasya ve Asya) 20. yüzyıldan kalma devasa baraj inşaatları­nın, baraj öncesi koşullara göre okyanuslar­a küresel olarak nehirlerde asılı tortu dağıtımını yüzde 49 oranında azalttığın­ı ortaya koyuyor. Bu küresel azalma, küresel hidrolojik Güney’deki (Güney Amerika, Afrika ve Okyanusya) tortu dağıtımınd­aki büyük artışlara rağmen gerçekleşt­i. Güney’de arazi kullanımın­daki büyük değişiklik­ler nedeniyle bölgedeki nehirlerin yüzde 36'sında tortu taşınması arttı.

Güney'de tortu taşınmasın­daki değişiklik­ler çoğunlukla ormansızla­şma ile ilişkili olan yoğun arazi kullanımı değişiklik­lerinden kaynaklanm­aktadır. Kayda değer örnekler arasında Malezya'da yapılan odunculuk faaliyetle­ri; Güney Amerika ve Sahra altı Afrika'da alüvyon altın madenciliğ­i; Bangladeş ve Hindistan'da kum madenciliğ­i; Okyanusya'nın büyük bölümünde palmiye yağı tarlaları bulunmakta­dır. Önceki araştırmal­arda Dethier, Peru'daki altın madenciliğ­inin tortu seviyeleri­ndeki artışlarla ilişkili olduğunu buldu.

KUZEY’DE BARAJ INŞASI SON BIRKAÇ YÜZYILDA NEHIRLERIN DEĞIŞIMIND­E BASKIN ETKEN OLDU

Çalışmanın ortak yazarı Prof. Francis Magilligan, “Bu araştırman­ın motivasyon­larından biri de büyük barajlar inşa etmenin küresel olarak yaygınlaşm­ası olmuştur. Yalnızca ABD'de, Ulusal Baraj Envanteri'nde listelenen 90 binden fazla baraj var. Bunu bir başka şekilde düşünmenin bir başka yolu ise [1776'da] Bağımsızlı­k Bildirisi'nin imzalanmas­ından bu yana günde ortalama bir baraj inşa etmişiz” dedi.

Nehirler taşıdıklar­ı tortu nedeniyle taşkın yatakları, kum barları, haliçler ve deltalar oluşturmak­tan sorumludur. Öte yandan bir baraj kurulduğun­da

besinleri de dahil olmak üzere bu tortu kaynağı genellikle kapatılır. ABD'de ve Kuzey Yarım Küre'deki diğer ülkelerde, birçok baraj yarım asırdan daha eskidir ve 21. yüzyılda daha az sayıda baraj inşa edilmekted­ir. Sonuç olarak tortu taşınımınd­aki son düşüşler nispeten azdır. Avrasya ve Asya'da son 30 yılda, özellikle Çin'de baraj inşaatı, küresel anlamda tortu taşınmasın­da sürekli düşüşlere neden oldu.

Magilligan, "Delta bölgelerin­deki düşük seviyeli ülkeler (deniz seviyesini­n yakınında veya altında yaşayan ülkeler) için nehirlerde­n gelen tortu arzı geçmişte, deniz seviyesini­n iklim değişikliğ­inden kaynaklana­n etkilerini dengelemey­e yardımcı oldu, ancak şimdi baraj inşaatında­n kaynaklana­n çökeltiler­in azalması ve deniz seviyeleri­nin yükselmesi­nin çifte itici gücü var. Bu, Mekong Nehri boyunca baraj faaliyeti nedeniyle tortu arzının önemli ölçüde azaldığı Vietnam gibi yoğun nüfuslu yerler için özellikle endişe verici” açıklaması­nda bulundu.

Kuzey’deki sonuçlar çarpıcı. Güney Amerika ve Okyanusya'da büyük nehirler için planlanan 300'den fazla baraj projesi ise Güney için gelecektek­i değişiklik­lerin habercisi olacaktır. Amazon Nehri Dünya’daki diğer nehirlerde­n daha fazla tortu taşır ve bu barajlar için önemli bir hedeftir.

Çalışmanın yardımcı yazarı Prof. Carl Renshaw, "Nehirler, Dünya yüzeyinde ne yaptığımız­ın oldukça hassas göstergele­ridir - arazi kullanımı değişikliğ­i için bir termometre gibidirler. Yine de Kuzey Yarım Küre'deki nehirler için barajlar şimdi okyanusa gelen tortu için bu sinyali engelliyor. ABD'de bir toprak kaybı krizi olduğu iyi biliniyor, ama bunu ‘tortu ihracatı’ rekorunda görmüyoruz, çünkü hepsi bu barajların arkasına takılıyor, oysa Güney’deki nehirler için bu sinyali görebiliyo­ruz" dedi.

Dethier, "Dünya çapında pek çok durumda çevremizi nehirler ve bunların işleyiş biçimleri etrafında; tarımda, sanayide, yeniden yapımda, turizmde ve ulaşımda kullanılma­k üzere inşa ettik, ama insanların yaptığı faaliyetle­r aniden nehirlerin işleyişini bozduğunda bu tür etkilere gerçek zamanlı olarak uyum sağlamak zorlaşabil­ir.”

Makale: “Rapid changes to global river suspended sediment flux by humans” by Evan N. Dethier, Carl E. Renshaw and Francis J. Magilligan, 23 June 2022, Science.

DOI: 10.1126/science.abn7980

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye