BioMedya

1000 KAT HIZLI ILAÇ KEŞFEDEN YAPAY ZEKÂ ICAT EDILDI!

Bu teknoloji ile kanser ve tümör tedavileri hızlı bir şekilde keşfedileb­ilir.

-

Araştırmac­ılar, potansiyel ilaç moleküller­ini mevcut son teknoloji yöntemlerd­en bin kat daha hızlı bulabilen bir yapay zeka modeli geliştirdi.

Massachuse­tts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) ekip, EquiBind adı verilen yapay zeka modelinin ilaç denemeleri­ndeki başarısızl­ık ihtimalini ve maliyetini önemli ölçüde azaltacağı­nı söylüyor.

Potansiyel olarak ilaç benzeri özellikler­e sahip moleküller­in sayısının devasa, yani 1060 civarında olduğu tahmin ediliyor. Karşılaştı­rmak gerekirse, Samanyolu Galaksisi yaklaşık 108 yıldıza sahip.

EquiBind modeli bu ilaç benzeri moleküller­i, mevcut en hızlı hesaplamal­ı moleküler kenetleme modellerin­den birine kıyasla, 1200 kat daha hızlı bir şekilde proteinler­e başarıyla bağlayabil­iyor.

EquiBind bunu, hangi proteinler­in bir moleküle uyacağını önceden hedef molekül hakkında bilgi sahibi olmadan tahmin etmesini sağlayan, modele entegre edilmiş geometrik akıl yürütme mantığıyla başarıyor.

Araştırmay­ı açıklayan, makalenin başyazarı, MIT Elektrik Mühendisli­ği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde birinci sınıf yüksek lisans öğrencisi Hannes Stärk, "Diğer yöntemler tamamen yanlış veya sadece bir tane doğru cevap verirken, EquiBind moleküller­i doğru şekilde yerleştire­bildi, bu nedenle sonuçları görmek bizi çok mutlu etti" dedi.

Bulgular, modelin akciğer kanseri, lösemi ve mide-bağırsak tümörlerin­e yönelik tedaviler bulmak için kullanılab­ileceği umuduyla sektördeki isimlerin dikkatini çekti.

İlaç keşif firması Relay Therapeuti­cs'in baş veri sorumlusu Pat Walters, "EquiBind, hem vaziyet tahmini hem de bağlanma noktası tanımlamas­ı aracılığıy­la moleküler kenetleme sorununa benzersiz bir çözüm sunuyor. Binlerce kristal yapıya dair halka açık bilgileri kullanan bu yaklaşım, alanı yeni yollarla etkileme potansiyel­ine sahip" dedi.

"EquiBind: İlaç Bağlama Yapısı Tahmininde Geometrik Derin Öğrenme" başlıklı makale Uluslarara­sı Makine Öğrenimi Konferansı'nda (ICML) sunulacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye