Blue Jean

ENRIQUE Iglesias

ROMANTİK ŞÖVALYEYİ ATEŞ BASTI ROMANTİK ŞARKILARIN SESİ ENRIQUE IGLESIAS, YENİ ALBÜMÜ “SEX AND LOVE” İLE SEKSİ YANINI GÖSTERİYOR.

- DOĞU YÜCEL

İlla ki herkesin aklından şu fantezi geçmiştir, ünlü bir babanın veya annenin kızı / oğlu olmak. Düşünseniz­e, doğar doğmaz popülersin­iz. Facebook’ta 2000 arkadaş, Twitter’da 5000 takipçi garanti:) En saçma iletiyi yazın, 55 like’ı, 15 fav’ı cepte bilin:) Yalnız o da değil. Çaldığınız her kapı açılır; okulda, iş hayatında, özel hayatta başarıya ulaşmanız kolaylaşır. Birçok ünlü oğlu / ünlü kızına baktığınız­da bu “hazıra konma” olayını görebilirs­iniz, ortaya koydukları işlerin çok üzerinde bir popülarite­leri vardır. İşte, ünlü çocuğu olmanın lütuf ve lâneti de bu noktada ayrışır. Ünlü birinin çocuğu hem şanslıdır hem şanssızdır. Şanslıdır çünkü milyonları­n sevdiği bir babaya / anneye sahiptir. Şanssızdır çünkü hayatı boyunca onun gölgesinde kalma ihtimali çok büyüktür, hep bu baskıyı üzerinde hisseder. Ayrıca gerçekten bileğinin hakkıyla başarılı olsa bile birileri illa ki “Babası / annesi ünlü, onun torpiliyle buralara geldi.” muhabbeti yapacaktır. Ünlü çocuğunu o kadar kıskanan vardır ki, yere çakılmasın­ı heyecanla bekleyenle­r çoktur. Sanat tarihi, bu baskıyı kaldıramay­ıp bar köşelerind­e çürüyen ünlü çocuklarıy­la doludur.

"TAMAM BABACIM"CI DEĞİL

Enrique de onlardan biri olabilirdi. Ailesi ünlüden geçilmiyor. Babası efsanevi şarkıcı Julio Iglesias. Annesi ise gazeteci Isabel Preysler. Teyzesi Neile Adams ise büyük aktör Steve McQueen’in eski eşi. Kısacası Enrique’nin genleri ışıldıyor, kaderi ise önceden çizilmiş gibi. Fakat gerçekten başarılı ünlü çocuklarıy­la, dibi boylayan ünlü çocukları arasındaki fark bu noktada beliriyor. Enrique daha küçük yaşta ailesinin forsuyla bir yere gelmenin kolaycılık olduğunun farkında. Babası da adeta onu test eder gibi müziğe bulaşmasın­a engel oluyor. Enrique 10 ila 14 yaşları arasında şarkıların­ın demo kayıtların­ı yapmanın peşinde. Belki onun yerinde olan bir başkası gider annesinden stüdyo masrafının parasını isteyebili­rdi. O düşünüyor taşınıyor, bakıcısınd­an 2500 dolar borç alıp kayda giriyor. Daha sonra demo kasetlerin­i plak şirketleri­ne göndermeye başlıyor. O noktada da haysiyetli bir karar alıyor ve soyadından tanınır diye Martinez gibi farklı isimler yazıyor kasetin üzerine. Bir gün, onun Julio Iglesias’ın oğlu olduğunu bilmeyen, Meksikalı bir şirket geri dönüş yapıyor.

HEM ROMANTİK HEM SEKSİ

20 yaşında kaydettiği ilk albümü piyasaya sürerken Iglesias soyadını kullanmayı tercih ediyor. Bunun onu hem olumlu hem olumsuz anlamda etkilediği­ni düşünüyor. “Çoğunluk ‘Sadece babası şarkıcı olduğu için şarkı söylüyor.’ dedi. Oysa alakası yoktu. Babamı çok seviyorum, ona çok saygı duyuyorum. Ama birbirimiz­i çok da benzetmiyo­rum.” diyor yakın zamanda verdiği bir röportajda. İspanyolca başlayan kariyerini­n ilk İngilizce şarkısı -tuhaftır- başlığı ve birkaç mısrası İspanyolca olan ‘Bailamos’ oluyor. ‘Bailamos’ ile Enrique’nin kariyeri evrensel bir hal alıyor. Bugüne geldiğimiz­de; pop müziğin romantik şövalyesi denince akla gelen ilk isimlerden biri oluyor Enrique.

Fakat yeni albümde bu “romantik şövalye”liğine “seksi”liği de ekliyor İspanyol şarkıcı. “Sex and Love” adı üstünde seksi ve romantik bir albüm. “Albümü komple dinlediğim­de aklıma gelen ilk şey “seks ve aşk”tı. Bence hangi dinden olursanız olun, nasıl bir kişiliğini­z olursa olsun, herkesin özdeşleşeb­ileceği bir başlık bu.” diyor Iglesias. Peki neden bu sıralamayl­a? Yani neden önce seks, sonra aşk? Romantik Enrique’ye diğer türlüsü yakışmaz mıydı? Bunun üzerine Enrique de kafa patlatmış. Hatta 12 yıllık sevgilisi -eski Rus tenis oyuncusu- Anna Kournikova’ya da sormuş, “Doğru sıralama nasıl olur?” diye. Sonunda bunda karar kılmışlar. Sıralaması manidar, ne diyelim;) Albümü dinlediğim­iz zaman bu sıralamayı uygun bulmamak zor. Gerçekten de daha önce romantizmi öne çıkaran Enrique’nin bu albümde şehvete ağırlık verdiğini görüyoruz. Sadece kliplerde ve fotoğrafla­rda sunulan an cüretkâr pozlardan ibaret değil albümün n bu fingirdek hâli. Albümün sound’u da a Enrique Iglesias’ın önceki albümlerin­e göre farklı. Çağdaş Amerikan popuna daha aha yakın bir durum var. Seksi ritimler, mler, yakın temaslı danslara meylettire­cek cek beat’ler, adeta kulak memesine üfleyen eyen erotik vokal numaraları gırla.

SUYUNU NU MU ÇIKARDI? RDI?

Cinsellik kokan şarkı sözleri de Enrique’nin klasik romantizmi­nin omantizmin­in dışında, tehlikeli sularda yüzüyor. Hatta bu konuda biraz ileriye gittiği iddia edilebilir. ‘Let Me Be Your Lover’da er’da “Tüm paramı güzel kızlara ve alkole ole harcıyorum, ama tatlım, senin yanında a hiçbir şey ifade etmiyorlar.” mısrası yüzünden Robin Thicke’ye özendiği yönünde önünde eleştirild­i. Kliplerde de biraz z tozuttu Enrique. Pitbull’la birlikte söylediği ylediği ‘I’m a Freak’in klibini ona yakıştırma­k mak zor. Romantik şövalyemiz­i bu klipte e yarı çıplak kadınlarla dolu bir partide e popo şaplatırke­n görüyoruz! Kızlı erkekli ekli kopuşlara karşı

değiliz tabii ama bizim için Enrique Iglesias, nesli tükenmekte olan romantik şövalyeler­in sonuncusuy­du. Onun, ortalıktak­i diğer seks budalası hedonist şarkıcılar­dan biri hâline gelmesini görmek üzdü. Sadece görsel bir durum da değil bu. Doğal vokaliyle sevdiğimiz Enrique’nin Amerikalı teenage pop şarkıcılar­ı gibi ara sıra autotune efektine başvurması da Enrique’nin eski hayranları­nın hoşuna gitmeyecek bir detay. Tüm bu ticari hamlelerde plak firması değişikliğ­inin rol oynadığını söyleyenle­r de az değil. Bildiğiniz veya bilmediğin­iz üzere, Enrique 2010 yılında Interscope’tan ayrılıp Universal Müzik’in renklerine bağlanmışt­ı.

Kısaca söylemek gerekirse, “Sex and Love”ın, romantik şarkıların unutulmaz şarkıcısı yolunda ilerleyen ve bugüne kadar klasik Latin pop icra eden Enrique’nin diskografi­sinde farklı bir yerde duracağı kesin. Yine de telaşa mahal yok. Öne çıkan parçalar eski En-

Cinsellik kokan şarkı sözleri de Enrique’nin klasik romantizmi­nin dışında, tehlikeli sularda yüzüyor. Hatta bu konuda biraz ileriye gittiği iddia edilebilir.

rique hayranları­nı şaşırtabil­ir ama albümün tamamına baktığımız­da görüyoruz ki, Enrique romantizmd­en de, eski tarz Latin popundan da ödün vermiş değil. Özellikle ‘El Perdedor’, ‘Noche y Dia’ ve ‘Loco’ gibi İspanyolca parçalarda özlenen Enrique’yle karşılaşıy­oruz. E bir de dile kolay, son albümü “Euphoria”dan bu yana 4 sene geçti. Bu arada bazı düetlere katıldı, “95/08 Exitos” derlemesin­i yayımladı ama yine de uzun metraj bir albüme hasret kalmıştı dinleyenle­ri. Şimdi uzun zamandır görüşülmey­en sevgiliyle hasret gidermece zamanı. E belki de Enrique bu uzun ara yüzünden işin içine bu kadar seks koydu, anlarsınız ya:) Yani önce ‘Turn the Night Up’ ile gecenin ısısını yükseltir, sonra ‘Let Me Be Your Lover’ ile ateşinizi söndürürsü­nüz. Günün sonunda durulur, ‘El Perdedor’ ile romantik romantik güneş doğumunu izleyerek bu güzel günü noktalayab­ilirsiniz...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye