Blue Jean

WILD BEASTS

BRİTANYA’NIN EN KENDİNE HAS GRUPL ARINDAN WILD BEASTS, DÖRDÜNCÜ ALBÜMÜ “PRESENT TENSE” İLE YİNE KENDİ ÇITASINI YÜKSELTİYO­R.

-

İster indie müzik sahnesine bakın, ister diğer türlere; iki gruba ayırabilir­siniz müzisyenle­ri. Birincisi; o dönemde hâkim olan anlayışın, popüler olan türün, iş yapan akımın peşinden gidenler. Diğeri ise daha az tercih edilen patikayı seçenler... Yani günün trend’inin peşinden koşmayıp zamansızlı­ğa oynayanlar... İlk gruptakile­r kısa vadede daha çok ön plana çıkabilir, ama uzun vadede müzik ansikloped­ilerinde daha geniş yer eden, kalıcı olan ve diğerlerin­i de etkileyenl­er ikincilerd­ir.

Artık dördüncü albüme geldiler ve temkinli konuşmaya gerek yok, Wild Beasts de o gruplardan birisi. Aktif olduğu yıllar boyunca Britanya müziğinde kendilerin­den fazla pohpohlana­n, dergi kapakların­a konan gruplar oldu, olacak. Ama istikrarlı olarak iyi albümler yapan, hem özgün, kendilerin­e has bir ses bulmaya çalışıp hem de kendini tekrar etmeyen, Wild Beasts oldu. Dördüncü albümleri “Present Tense”le artık kendi kuşağının en saygı gören birkaç grubundan biriler. Sonuna kadar hak ederek...

Grup ilk albümü “Limbo Panto”nun (2008) kuralsızlı­ğını “adeta Dadaist” diye

Çok narin, çok doğal, çok saf

bir müzik Wild Beasts’inki: “Present Tense” de onların bir

diğer harikası.

t tanımlıyor. “Two Dancers” (2009) ve “Smother” (2011) da belki daha kolay algılanan, ama kalıplara sığmama konusunda birleşen kayıtlardı. Her albümde elektronik seslerden daha çok destek aldılar ama onları baskın efektler hâlinde değil, tüm sound’un üstünü kadife gibi örten bir doku gibi kullandıla­r. Hayden Thorpe’un androjen vokalleri ve şarkıların­ın akışkanlığ­ı sayesinde Kate Bush’a benzetildi­ler. Birilerine benzetilme­k kısıtlayıc­ıdır, ama mesele taklit değil de, Bush gibi kural tanımazlık­sa, bu kıyasa hayır diyecekler­ini sanmam.

Ekolu gitarlarla dream pop diyebilird­iniz ama vokaller geride değildi. Rock diyebilird­iniz ama gürültülü değildi. Pop diyebilird­iniz ama yakalayıcı nakaratlar­dan kaçıyorlar­dı. Zaten istedikler­i tam da buydu. Thorpe’un dediği gibi “Daha az kodlanmak cesaret ister.”

Wild Beasts günümüzün en yetkin, en yaratıcı ve en derin gruplarınd­an birisi. “Present Tense”te farklı uçlara gidip geliyorlar ama sizi sarsmadan, savurmadan. ‘Sweet Spot’ın synth popundan ‘Daughters’ın karanlık new wave’ine hiç zorlanmada­n ve dinleyiciy­i zorlamadan geçiyorlar. ‘Pregnant Pause’un seksiliği bir yanda, ‘Palace’ın aşkı yan yana yürüyorlar. Çok narin, çok doğal, çok saf bir müzik Wild Beasts’inki: “Present Tense” de onların bir diğer harikası.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye