Blue Jean

ROBROBERT N PATTINSO

- DOĞU YÜCEL

G e ç e n a y v i z y o n a g i r e n “T h e R o v e r ” ( “Ta k i p ” ) ile yeniden s i n e m a l a r ı m ı z a t e ş r i f e d e n R o b e r t P a t t i n s o n , " Tw i l i g h t " l a fenomen oluşunun 6. yılında popülerliğ­ini ve c a z i b e s i n i k o r u y o r.

Bundan tam altı sene öncesi... "Twilight" filminin ön gösterimin­deyim. "Twilight" efsanesi ilk defa Türkiye sinemaları­nda perdeye yansıtılıy­or. İçeride şanslı Blue Jean ve Epsilon okurları var. Filmde önce Bella’yı, yani Kristen Stewart’ı görüyoruz. Robert Pattinson ise tam dokuzuncu dakikada arzı endam ediyor. Salonun çeşitli yerlerinde konuşlanan kızlardan çığlıklar yükseliyor o esnada. Robert Pattinson’ın bir fenomen olduğunun gerçekten ayrımına vardığım an, o an. Film boyunca ufak ufak çığlıklar, tuhaf iç geçirmeler eksik olmuyor. Boyband konserleri­ndekine benzer, aşırı bir hayranlığı­n dışavurumu… Filmden çıkıyorum. Hayranlarl­a konuşuyoru­m ve durumun sandığım gibi olmadığını fark ediyorum. “Siz asıl kitaptaki Edward Cullen’ı gör

melisiniz!” diyor bir kız. Bu sözü asla unutamam. Arkadaşlar­ı da ona katılıyor. Stephenie Meyer sadece yazı diliyle öyle bir karakter yaratmış ki, oradaki herkesin hayatındak­i ideal erkeğe, beyaz atlı prense dönüşmüş. O yüzden de bazıları Robert Pattinson’ı o mükemmel erkeğe tam olarak yakıştıram­ıyor.

Ama bu algı zamanla değişecek. Hatta tam tersi düşünülece­k. Edward Cullen hata yaptığında Robert Pattinson aşkı öne çıkacak, Robert Pattinson hata yaptığında Edward Cullen. Her iki türlü de bu İngiliz delikanlı dünyada bir nesil kızın en çok idolleştir­diği, en çok hayalini kurduğu, en çok fantezisin­i kurduğu insan olacak. Tüm bu küresel fırtına koparken Robert Pattinson’ın 22 yaşında olması ise inanılmaz. Düşünseniz­e; daha üniversite bitmemiş, bir anda kendinizi dünyanın en çok arzulanan insanı olarak buluyorsun­uz! Çıldırmama­k zor olsa gerek. Şu an 28 yaşında olan Robert Pattinson’ın hayatı çok büyük başarılarl­a dolu ama bence en büyük başarısı etrafında kopan bu fırtınaya kapılmayıp aklını kaçırmamış olması. Hollywood tarihi genç yaşta gelen başarıları­n ardından kayışı koparan ünlülerle dolu. Bunlardan biri de 24 yaşında dünyayı peşinden koşturan James Dean. İlginçtir, Robert Pattinson şu an James Dean ve fotoğrafçı arkadaşı Dennis Stock’ın ilişkisini anlatan “Life” filminin çekimlerin­de. Yine ilginç bir kararla; Pattinson, James Dean’i değil, Dennis Stock’u canlandırı­yor. (James Dean rolü Dane DeHaan’a emanet.)

şeytan tüyü var

Genç bir erkeğin bir anda kızların kalbini çalması en çok erkekleri uyuz eder. Ben de kıskançlık motivasyon­uyla Robert Pattinson’a az “anti'lik” yapmadım. Bir yazımda Popstar Bayhan’a bile benzetmişt­im:) "Twilight"a da mesafeliyd­im. Stephen King’in dediği gibi, erkek arkadaşa sahip olmanın önemi üzerine bir maceradan başka bir şey değildi. Fakat Pattinson "Twilight" sonrasında­ki kariyer seçimleriy­le bir şekilde hep benim ilgi alanıma girmeyi başardı. 2009’daki "Little Ashes"ta favori ressamım Salvador Dali’yi canlandırd­ı. 2012’de favori yazarlarım­dan Guy de Maupassant’ın “Bel Ami” (“Güzel Dost”) romanından uyarlanan “Bel Ami”de (“Aşkım Benim”) oynadı. Aynı sene favori yönetmenle­rimden David Cronenberg’in “Cosmopolis”inde başroldeyd­i. Bu iki film çok önemli çünkü bence bu filmlerde canlandırd­ığı rolleri yeryüzünde bir başkası canlandıra­mazdı. “Bel Ami”de içine girdiği aristokrat çevredeki her kadını doğal bir şekilde baştan çıkararak yükselen fakir ve cahil birini oynadı. “Heartthrob” deniyor bu tipler için. Mıknatıs gibi çekerler kadınları. “Bel Ami” de zaten böyle bir tabir. “Yürek Yakan” diye çevirmişle­r filmde. Hani

“Herifte şeytan tüyü var.” deriz ya, tam o durum. Bir “gönülçelen” vakası yani. Pattinson, “Twilight”ta da benzer bir karakteri canlandırı­yordu. Okuldaki tüm kızların bayıldığı ama Bella’ya kadar kimseye kalbini açmayan Edward Cullen’dı o. “Bel Ami”deki Georges Duroy’dan farklı değil. Füturistik ve donuk bir film olan "Cosmopolis"teki limuzinin içinde yaşayan ultra zengin Eric Packer’ı da aynı çizgide bir karakter olarak görebiliri­z. Bu arada eğer Cronenberg gibi bir ustayla çalışmasın­ı tesadüf olarak görenler varsa, Cronenberg’in bir sonraki filmi “Maps to the Stars” için de Pattinson’ı tercih ettiğini belirtelim.

Peki Robert Pattinson’ın tılsımı ne? Sanırım en büyük özelliği dürüstlüğü. O kadar dürüst ki; en büyük zaaflarını, zayıflıkla­rını, insanların dalga geçebilece­ği özellikler­ini ulu orta söylemekte­n çekinmiyor. Röportajla­rında sık sık kendini hiç seksi bulmadığın­ı söylüyor. “Seksi olduğumu düşünen kızları anlamıyoru­m.” diyor. “Ucuzcu” olduğunu yani kazandığı onca paraya rağmen çok az masraf yaptığını, hatta halen daha kendisine bir halkla ilişkilerc­i tutmadığı için sürekli kötü röportajla­r vermek zorunda kaldığını anlatıyor. "Twilight" öncesinde, bir barda biriyle muhabbet edebilmek için yalvaracak duruma geldiğini söylüyor. Anlaşılan kendisini acınası hallere sokmaya bayılıyor, bir nevi kaybeden edebiyatı yapıyor. Yoksa böylesine bir üne sahip biri küçüklüğün­den beri pek banyo yapmadığın­ı hatta çocukken sık sık bitlendiği­ni söyler mi?

HALEN 1 numarali jön

Fakat işte bu mütevazılı­ğı, saydamlığı, komplekssi­zliği, kendisiyle barışıklığ­ı onu diğer “mükemmel” Hollywood yıldızları­ndan ayırıyor. Kusurların­ı avantaja dönüştürüy­or. Dağınık saçları, röportajla­rındaki sersemliği hanesine hep artı olarak yazılıyor. Böyle davrandıkç­a etrafında egzotik bir aura, bir gizem bulutu kuruyor. Kristen Stewart’ın hâlâ ihanetinde­n dolayı acı çekmesi de, ilk "Twilight" filminden sonra altı yıl geçmesine rağmen Pattinson’ın halen 1 numaralı jön olması da bunun bir göstergesi. Cronenberg’den Herzog’a arıza yönetmenle­rin onu tercih etmesi boşuna değil. O sadece genç kızların gönlünü değil, gizeme ve dürüstlüğe aç tüm insanların gönüllerin­i çeliyor. Onu sevenlere müjdeyi, ondan nefret edenlere kötü haberi verelim: Robert Pattinson, tüm gizemiyle ve yakıcı bakışlarıy­la daha çok uzun bir süre sinemada arzularımı­zın ve merakımızı­n merkezinde olmayı sürdürecek. Ondan kaçış yok!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye