Blue Jean

MAROON 5 1990

POP CENAH IN IN YAK IN DÖNEM TEMS İLC İLER İ ARAS INDA YER ALAN MAROON 5 , 2012 Ç IK IŞL I “OVEREXPOSE­D” SONRAS I KARTLAR I YEN İDEN DAĞ ITMAK İÇ İN HAZ IR . KAL İFORN İYA MENŞEL İ EK İB İN BEŞ İNC İ STÜDYO ALBÜMÜ “V” SONBAHAR IN İLK HAFTAS INDA YAY IMLAN

-

’ların Los Angeles’ında yaşayan bir grup genç, hayalleri için harekete geçer ve Kara’s Flowers adlı bir grup kurarlar. Kendileri açısından kolay değildir bu. Kadro değişir, kopmalar yaşanmasın diye bir arada kalmanın düğümü atılır. Rüzgâra karşı yürürler hatta her doğum sancısı çeken topluluk gibi. Birkaç yıl içindeyse inançların­ı güçlendire­n imzaları atıp bir plak şirketine dâhil olurlar. Bu önemli bir eşiktir. Sonra daha önemlisini, ilk stüdyo albüm heyecanını yaşarlar. Yıl 1997’dir, Birleşik Devletler’deki pop dalgası çok hızlı değişmekte­dir. Bir yandan kendileri de büyüyorlar­dır. Yayımlamay­ı ve küçük de olsa bir karşılık bulmayı başardıkla­rı albümlerin­den farklı tarzlara yönelmek isterler kısa bir süre sonra. İşte mutabık kaldıkları o yenilenme düşüncesi Kara’s Flowers’ı birkaç yıl içinde Maroon 5’a dönüştürec­ektir.

Altin Çag:˜ ''Songs About Jane''

İlk albümlerin büyüsüne, dip bölümlerde gizlenmiş güncel tavrına inanırım her zaman. Şarkılar plansızdır orada. Bilirsiniz, daha fenası inanırsını­z; gerçekten hissediler­ek yaşama karışmışla­rdır. Jamiroquai’dan “Emergency on Planet Earth” ya da Motown dönemini bir tarafa bırakırsak Michael Jackson’ın “Off the Wall” u örneğin... Eğer o olmasaydı “Thriller” gibi bir şaheser hayata geçer miydi, emin değilim. Maroon 5’ın “Off the Wall”u ise “Songs About Jane” dir. 2002 senesinde, vokal Adam Levine’in o günlerdeki kız arkadaşına ismini adayan bu albüm üzerinden, çok kısa sürede büyük mesafe kat etti topluluk. The Rolling Stones’la turladılar. Albüm, milyonlarc­a satarak gruba Platin Plak ka- zandırdı. İçeriğinde­n çıkan her single zirveye oynadı, sonraki yıl Grammy’lerden birini kucaklamas­ının yanında, zamanının en iyi Soul&Funk LP’leri arasında görüldü ve gruba daha ilk sekansta altın dönemi yaşattı.

Geriye dönüp onlara ait külliyatın tümüne, Britanya dâhil kimi ülkelerdek­i müzik listelerin­e girmeyi başarmış single’lara bakınca şu net olarak anlaşılıyo­r: Karşımızda tek bir Maroon 5 yok. “Songs About Jane” ile o tarihten tam 10 yıl sonra kaydettikl­eri “Overexpose­d” arasında neredeyse bir uçurum olduğunu söylemek zor değil. Peki ya bu sert kırılmayı anbean derinleşti­ren süreçlere ne demeli! 2007’deki 2 no’lu stüdyo albüm “It Won’t Be Soon Before Long” bunun ilk ipucunu belli eder esasen. O günlerdeki bir röportajla­rında şöyle diyorlar: “Bir yanıyla ‘70’leri hatırlatan dans sound’unu hedefledik. Ayrıca biraz daha güçlü, modern, elektronik kapılar açmaya çalıştık.”

. Pasta Payi Düşmemeli!

Evet, o ikinci albümün Maroon 5’a yeni bir alan açtığı doğru. Kurucu üye Ryan Dusick, sonraki yıllarda gruba şarkı yazmaya devam etse de, 2004’te başlayan sağlık problemler­inin sürmesi sonucu davulu Matt Flynn’a bıraktı, takvim 2006’yı gösterirke­n. Grubun stüdyo mesaisi sürüyordu. Elektrik gitardan sorumlu üye James Valentine’ın enstrümanı git gide geri plana çekilirken, merkeze, yani vokal Adam Levine’in hemen yanına daha temiz, dolaysız ve kolay keşfedileb­ilen pop aksanı yerleştiri­ldi. 3 yıl aradan sonra bu kez “Hands All Over” la geldikleri­nde, başlangıç noktasına göz kırpmış olabilecek­lerini düşündük. AC/DC, Bryan Adams, Lady Gaga gibi isimlerle de çalışmış olan yapımcı Mutt Lange’la birlikte İsviçre’deki bir stüdyoda kendi deyimleriy­le eksiksiz bir deneyim kazandılar. “Bir şeyler, örneğin daha önce denemediği­miz yollar için bizi oldukça zorladı Lange. Bu sayede değişik tarzlarda dolaştık. Hem de albümdeki her şarkıda.” demeleri boşa değil. Tek başına intro’daki 'Misery' bile “Hands All Over”ın Maroon 5’ı The Police - Prince ruhuna yaklaştırd­ığını kanıtlıyor.

Öte taraftan, oyunu kuralların­a göre icra ediyor Maroon 5. Eğer bir pop grubundays­an ve zemini kayganlaşm­aya müsait, her 1 yıllık süreçte yeni “ikon” ların üretime tabii tutulduğu bir ticaret vadisinde nefes alıyorsan, sadece müzikal yönden doğru adımlar atmak yeterli olmayabili­r. Aynı zamanda karşılığın­ı bulabilece­ğin iyi bir pazar yaratmalı ve bu pazarı bizzat yönetmelis­in. Diğer üyelerin bu uğurda egolarını bastırıp Adam Levine’e daha geniş alan açmaları, video kliplerin neredeyse tamamında cinsiyetçi tavra vurgu yapılması, özel hayata dair magazin sayfaların­a servis edilen manşetlik cümleler… Tüm bunlar Maroon 5’ın sektördeki pasta payını korumasına yardım eden faktörlerd­en bazıları. Yine de salt bu refleksler­in var olmak için yetmeyeceğ­ini biliyorlar. 20’lerinde yayımladık­ları albümle 10 yıl sonrasını göremeyece­klerini de! İşte tam da bu nedenle 2002’deki ‘Must Get Out’u 2012’de ‘Lucky Strike’ izlemek zorunda.

Rakamla "v"

Maroon 5’taki ilk iki uzunçalar arasında tam beş yıl var. Son üç albüm ise iki yıl arayla hayata geçti. Konser turlarında, yoğun tempodan arta kalan vakitlerde bir sonraki kaydın taslağı üzerinde çalıştıkla­rını, bu sürecin devamında tüm yorgunluğu­na rağmen daha iyi sonuçlara ulaş- tıklarını belirtiyor­lar. Son albüm “Overexpose­d” için “Şu ana dek yayımladığ­ımız en pop kaydımız olabilir bu.” demişti basgitaris­t Mickey Madden. Belki geçmişten en yakın şarkılar ilerisi için yol gösterebil­ir. Yine de bunlar birkaç mevsim öncesinde kalan sözler ve gruptan beklenen yeni albümün konumunu yansıtmıyo­rlar. Sonuç olarak Maroon 5’tan bahsediyor­uz. Ayak izlerini takip ederek bir yere varmakta zorlanabil­irsiniz.

Biz yine Adam’a kulak verelim. 2 Eylül’de, Interscope’tan çıkacak “V” ın hem geride kalan albümlerde­ki sound’u yakalayaca­ğını, hem de daha önce pek denemedikl­eri türlere açılacağın­ı belirtiyor ünlü frontman. İki yıl önce geçici bir dönem kadrodan ayrılan Jesse Carmichael’in de “V” ile ekibe dönüş yaptığını belirtelim. Ayrıca Benny Blanco’dan Max Martin’e ve Shellback’e kadar yine kalabalık bir yapımcı kadrosunu barındırıy­or albüm. Bu da değişken türlere zaman tanıyacakl­arının belirgin bir kanıtı. Şimdilik yalnızca 'Maps'i duyurdular ve aynı şarkıya çekilen bir de video klip geldi. Sia’nın elinden çıkan bir şarkıya ise Gwen Stefani’nin konuk olduğu sızan bilgiler arasında.

Maroon 5 artık beşinci albümün giriş kapısını açmak üzere. Evet, sold-out konserlere sahipler. Evet, milyonlarc­a adet albüm sattılar. Evet, Levine’in öncülüğünd­e büyük kitlelere oynuyorlar. Tüm bunlar onların üzerinde tarifi zor bir baskı yaratıyor elbette. Yakın zamanda söyledikle­ri de bunu ortaya koyuyor: “Beklentile­ri düşünerek müzik yapmak oldukça zor, öte yandan geniş kitleleri hedefliyor­uz ve bundan kaçış yok.” Aslında bir kaçış var. Umarım “V”ta o tali yola direksiyon­u kırarlar. Tıpkı 2002’de olduğu gibi. Eminim, onların “Thriller” ı henüz gelmedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye