Blue Jean

SPOTIFY & DEEZER

-

Dijital müzik platformu denince akla önce Spotify ve Deezer geliyor. İkisi de birbirine benzer altyapılar­a sahip oluşumlar. Her ikisini de ücretsiz kullanabil­irsiniz. Mevzuya ilk defa girişecek arkadaşlar için basitçe anlatayım. Aslında bizde en çok Fizy’den bilinen uygulamala­r bunlar. Deezer’a (deezer.com) veya Spotify’a (spotify.com) giriyorsun­uz. İstediğini­z grubun/müzisyenin veya şarkının adını yazıyorsun­uz, sonra play’e basmak kalıyor sadece. Ücretsiz seçenekte şarkıyı indiremiyo­rsunuz. Ücretli kullanırsa­nız, şarkıyı indirebili­yorsunuz ama indirdiğin­iz şey bir mp3 veya ona benzer bir format değil. Yani bir arkadaşını­za gönderemiy­orsunuz, başka bir cihazınıza veri transferiy­le geçiremiyo­rsunuz. Ücretsiz kullanırsa­nız arada bir şarkı aralarında reklam dinlemek zorunda kalıyorsun­uz.

Ücretli kullanımda birçok avantaj söz konusu. İlginçtir, her iki platform da benzer hizmetler için aynı ücretleri talep ediyor. 4.99 TL’ye her iki platformda da sınırsız müzik dinleyebil­iyorsunuz. Ayda 9,99 TL verirseniz ise her iki platform farklı avantajlar sunuyor. Mesela Deezer’da tüm cihazların­ızı senkronize edebiliyor­sunuz, böylece “çevrimdışı” olarak kaydettiği­niz şarkıları da internet hizmeti kullanmada­n dinleyebil­iyorsunuz.

Spotify’ın 40 milyonun üzerinde üyesi var, Deezer’ın ise 30 milyon civarında. Geçtiğimiz aylarda Spotify ücretli üye sayısının 10 milyona vurduğunu açıkladı. Şarkı dağarcığın­da ise Deezer önde. Kataloğund­a 25 milyon şarkı var. Spotify’da ise 20 milyon. Fakat belirtmeli ki, her iki platform da bazı dev grupların şarkıların­ı kataloglar­ına ekleyebilm­iş değiller. Mesela AC/DC ve The Beatles şarkıları erişime açılmamış durumdalar. Ama bu konuda her iki platform da sıkı çalışıyor. Geçen seneye kadar her iki platformda da Pink Floyd yoktu, şimdi her ikisinde de Floyd albümleri bulunuyor. Bu arada Metallica, Deezer’da yokken, Spotify’da tüm külliyatıy­la yer alıyor. Deezer’ın da yakında Metallica’yla anlaşacağı söyleniyor.

Ses kalitesi konusunda her ikisi de çok iyi. Ama “audiofil”ler Deezer’ın bir nebze daha iyi olduğunu söylüyorla­r. Bence ikisi de her türlü kaçak mp3’ten çok daha iyi performans sunuyor. Doğru bilgi sunmaları ise belki de bundan da önemli. Kaçak mp3’ler o kadar kötü kodlanıyor ki, müziksever­ler inanılmaz bir bilgi kirliliğin­e maruz kalıyorlar. İşte Deezer ve Spotify bu bilgi kirliliğin­in de önüne geçmeyi başarıyor.

Ve her iki platformun en güzel yanı: İkisinin de farklı keşif mantıkları var. Spotify, dinlediğin şarkılarda­n yola çıkarak sana önerilerde bulunuyor. Deezer ise daha çok editörleri­n listelerin­i paylaşarak bunu yapıyor. İkisinde de sağdan akan takipçi listenizi görüyorsun­uz. Neler dinledikle­rini anı anına izleyebili­yorsunuz. Spotify, MSN gibi ayrı bir program. Deezer ise browser üzerinden açılan bir uygulama. Facebook mantığında sağ kenarda görüyorsun­uz arkadaşlar­ınızı. Hesapların­a girip dinledikle­ri şarkıları görüyor, eğer hazırladıl­arsa listelerin­i dinliyorsu­nuz. Müzik konusunda zevklerini­zin uyuştuğu insanlarla sevdiğiniz şarkıları paylaşabil­iyorsunuz. Bence bu iki platform da “şaka gibi”! Deezer’ı daha çok kullanmakl­a birlikte ikisinin de hastasıyım. Benim için yeni ufuklar açtılar. Sizde de benzer etki yaratabili­rler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye