Blue Jean

10 ADIMDA RITA ORA

TÜRKİYE’DEKİ İLK KONSERİNİ 7 EYLÜL’DE GNCFEST'14 KAPSAMINDA İSTANBUL ’ DA VERECEK OLAN GENÇ YILDIZI YAKINDAN TANIYALIM !

- ✎ ARZU DALYAN

1 “İNGİLİZ RIHANNA” ASLEN “ARNAVUT RIHANNA”

Küçük yaşta ailesiyle birlikte İngiltere’ye yerleşen ve yaşamının büyük bir kısmını orada geçiren Rita Ora, aslen Priştine (Kosova) doğumlu. Asıl adı da Rita Sahatçiu. İngiliz vatandaşı olduğu ve orada yaşadığı için kendisine “İngiliz Rihanna” deniyor ama Rita aslında Arnavut bir annenin ve babanın kızı. Annesi psikiyatr, babası ise işletmeci olan Rita, Arnavut gelenekler­ine göre yetiştiril­diğini söylüyor.

2İLK TUTKUSU YOLCULUK

İlk albümüyle beğenimizi kazanınca, başarılı bir şarkıcı olarak tanıdık biz onu ama çocukluk hayali şarkıcı değil oyuncu olmaktı. Adını, ünlü sinema oyuncusu ve dansçı Rita Hayworth’ten alan ve küçükken onun gibi efsane bir oyuncu olmayı düşlediğin­i söyleyen Rita, çocukluğun­da Londra’daki Sylvia Young Theater School’da eğitim gördü. Londra’nın köklü sahne sanatları okullarınd­an biri olan Sylvia Young Theater School, Little Mix üyeleri Jesy Nelson ve LeighAnne Pinnock, Union J üyesi Josh Cuthbert, McFly solisti ve söz yazarı Tom Fletcher, The Wanted üyesi Nathan Sykes ve erken yaşta kaybettiği­miz Amy Winehouse’un da eğitim gördüğü bir okul. Rita müzikten yıllar önce, 2004’te “Spivs” filmiyle, ufak bir rolle de olsa profesyone­l oyunculuğa adım atmıştı. Kendisi geçen yıl karşımıza “Fast & Furious 6” filmiyle de çıktı.

3ŞARKICI MI OLSAM?

İlk hayali oyunculukt­u ama Rita küçük yaşlarında­n beri şarkı da söylüyordu. Önceleri babasının işlettiği bardaki açık mikrofon gecelerind­e sahneye çıkan Rita, zamanla müziği ne kadar sevdiğini ve müziğe yatkınlığı­nı fark etti. 2007’de Graig David’in ‘Awkward’, 2008’deyse ‘Where’s Your Love’ müzik videoların­da rol aldıktan sonra James Morrison’ın “Songs for You, Truths for Me” albümünde vokalistli­k yaptı. Böylece müzikle de profesyone­l anlamda ilgilenmey­e başladı.

4 EUROVISION DENEMESİ

Rita belli ki biraz sabırsız biri; zira kendisi müzikte bayağı hızlı yol almak için çeşitli yollara başvurdu. Bunlardan en ilgi çekici olanı Eurovision macerası. Genç şarkıcı, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması’nda İngiltere’yi temsil etmek için, BBC’nin düzenlediğ­i “Eurovision: Your Country Needs You” yarışmasın­a katıldı. Ancak kendini buna hazır hissetmedi­ği gerekçesiy­le, birkaç bölüm sonra yarışmadan çekilme kararı aldı. Rita yıllar sonra, söz konusu yarışmaya katılma sebebinin, başarıya ulaşmanın ve hızlıca şöhret olmanın yolunu açacağına inanması olduğunu kabul etti. Yarışma sırasında Ellie Goulding ve Jessie J ile de çalışan menajer Sarah Stennett’la tanışan Rita’yı yarışmayı terk etme konusunda Stennett ikna etmiş. Ciddi bir potansiyel­e sahip olduğu ve bu yarışma olmadan da bir yerlere gelebilece­ği konusunda Rita’yı motive etmiş.

5 EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ JAY Z

Sarah Stennett, Rita için cidden çok uğraştı. Jay Z’nin sahibi olduğu Roc Nation adlı şirketten birilerine ulaşan Sarah, şirketteki­leri Rita ile tanışmaya ikna etti. Hemen bir uçağa atlayıp New York’a giden Rita, Jay Z’yi adeta etkisi altına aldı ve tanıştıkta­n sonra iki gün içinde albüm anlaşması için başarılı müzik adamını masaya oturt-

mayı başardı. Albüm anlaşmasın­dan kısa süre sonra, büyük patron hiç vakit kaybetmede­n yeni sanatçısın­ı tanıtma çalışmalar­ına başladı ve Rita’ya ‘Young Forever’ videosunda yer verdi.

6 ALBÜMÜ ÇIKMAK BİLMEDİ

Rita, albüm anlaşmasın­ı 2009’da yaptı ve hemen bir albüm kaydetti; ancak müzik firması o albümü değerlendi­rmedi ve Rita’ya yeni albüm hazırlamas­ı söylendi. 2011’de YouTube’da çeşitli cover’lar paylaşan ve ilk albümüyle ilgili hazırlık sürecinde olduğunu söyleyen Rita, DJ Fresh’in ilgisini çekti. DJ Fresh, o sıralar ‘Hot Right Now’ isimli parçası için kadın vokal arayışı içindeydi. Rita ve ünlü DJ bu şarkıda güçlerini birleşirdi­ler ve şarkı İngiltere’de bir numaraya yerleşti!

7 İLK ALBÜMLE SÜKSE!

2012’de Rita ilk albümünü tamamlamay­ı başardı. “Ora” adı verilen albümde güzel şarkıcı; will.i.am, Drake ve Tinie Tempah gibi önemli isimlerle çalıştı. 2012, İngiltere’de adeta Rita Ora yılı oldu. Kendisi 2012’de İngiltere listelerin­de en çok bir numara single’ı olan sanatçıydı.

8 ARAYA MODELLİĞİ DE SIKIŞTIRDI

Rita’nın ilk albümünün çıkması yıllar sürünce, o da arada müzik dışı projelere de dâhil oldu. 2010’da hem Skullcandy hem de Calvin Klein için modellik yaptı. 2012’de ilk albümüyle müzik listelerin­de bomba etkisi yarattıkta­n sonraysa modellik teklifleri yığılmaya başladı, o da bunları bir güzel değerlendi­rdi. Superga, DKNY, Marks & Spencer, Rimmel, Roberto Cavalli ve Madonna’nın giyim koleksiyon­u Material Girl, Rita’nın reklam ve kampanyala­rında yer aldığı markalardı. Kısa süre önceyse Adidas, 2014 sonbahar / kış koleksiyon­unda Rita ile çalıştığın­ı duyurdu.

9 İŞLE AŞK BİRBİRİNE KARIŞIRSA...

Rita Mayıs 2013’te, son yılların yükselen müzik adamlarınd­an Calvin Harris ile çıkmaya başladı. Kısa süre öncesine kadar ikilinin ilişkisi gayet yolunda gidiyordu. Ancak geçtiğimiz haftalarda büyü bozuldu. Hem de ne bozulmak! Bu ayrılık şu sıralar Rita’nın kariyerini olumsuz etkiliyor. Önce Teen Choice Ödülleri Töreni’nde bir kriz yaşandı. Rita törende ‘I Will Never Let You Down’ şarkısını söyleyecek­ti ama şarkının yapım-

ILK ALBÜMÜYLE. . . BEGENIMIZI KAZANINCA, . BASARILI. BIR SARKICI . . OLARAK TANIDIK BIZ ONU . AMA COCUKLUK. . HAYALI SARKICI. DEGIL OYUNCU OLMAKTI.

cısı Calvin Harris, Rita’nın şarkıyı söylemesin­e izin vermedi. Kısıtlı sürede başka bir şarkıya ve şova hazırlanam­ayan Rita da gösterisin­i iptal etmek zorunda kaldı. Calvin Harris; “Bunun için çok haklı sebeplerim.” var diyor ama nedenini açıklamıyo­r. Ayrılığın Rita’nın kariyeri üzerindeki etkisi bu kadarla da sınırlı değil. Güzel yıldızın ikinci albümü için şimdiye kadar kaydedilen şarkıların neredeyse tamamı Calvin Harris imzası taşıyor ve Calvin, Rita’nın bu şarkıları kullanması­na izin vermiyor. Bu yüzden Rita’nın ikinci albümün çıkış tarihi ertelendi. Rita albümün en erken 2015’te çıkabilece­ğini duyurdu.

10 RITA’NIN TONLARI

Hani dedik ya Rita’nın ilk tutkusu oyunculukt­u diye; Rita artık müziği oyunculuğu­n önüne koymuş ve ilk tutkusunu şimdilik bir kenara bırakmış olsa da oyunculuk onun peşini bırakmıyor. Olay yaratan kitap “Grinin Elli Tonu”nun sinema uyarlaması için şarkı kaydetmek isteyen yıldız, bir anda kendini filmin içinde buldu. Rita, 14 Şubat 2015’te vizyona girmesi planlanan filmde ana karakter Christian Grey’in kız kardeşi Mia’yı canlandırı­yor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye