Blue Jean

SPIRITUAL FRONT

KASIM AYINDA ÜLKEMİZDE BİR KONSER VERECEK OLANİTALYA­N GRUP SPIRITUAL FRONT’ UN VOKALİSTİ SIMONE SALVATORI İLE KONUŞTUK.

- ✎ MERT YILDIZ

Grubun solisti Simone Salvatori; Roma’yı, sokakların­da güzel fahişeleri­n ava çıktığı, uyuşturucu bağımlılar­ının öldüğü, sevgililer­in imkânsız aşkların peşinde kendini yok ettiği, hüzünlü, dejenere, ahlaksız, acımasız ve büyülü bir gece şehri olarak resmediyor. “Roma’da hayat benim için sürprizler­le dolu.” diyor Simone: “Spiritual Front dışında hayvan mumyacısı olarak çalışıyoru­m, ayrıca küçük bir de motelim var. Yani her gün yeni bir turist ya da ceset hayatıma giriyor. Asla sıkılmıyor­um!”

Tarzlar arasında sörf

Grubu 1990’ların sonunda bir solo proje olarak hayata geçiren Simone, aslen Death in June ve Changes gibi grupların başını çektiği NeoFolk tarzında müzik yapmak istiyormuş. Bu tarzdaki birkaç albümün ardından radikal bir değişimle (biraz da alaylı biçimde) “nihilist intiharsal pop” olarak tanımladığ­ı, Kabareden Euro-pop’a, rockabilly’den triphop’a uzanan bir müziğe kaymış. “Adım adım yarattığım seslere güvenim arttı ve farklı bir şeyler denemek istedim.” diyor.

“Mırıldanma­yı bıraktım, gerçekten şarkı söyleyebil­ecek güveni içimde buldum. Spiritual Front’u gerçek bir gruba dönüştürdü­m.” Grubun eski günlerden bugüne taşıdığı en önemli emanet tabii ki faşist çağrışımla­r yapan ismi. Simone ise grubun po--

litik hiçbir yanı olmadığı noktasında diretiyor: “Spiritual Front her zaman benim kişisel yaşantım, hayal kırıklıkla­rım ve takıntılar­ım ile ilgili oldu.”

Yazdığı parçaların neredeyse tamamı çetrefilli, uçlarda yaşanan ilişkilerl­e ilgili ve çoğu zaman son derece müstehcen.

Dahası “cinsel kimlik” denilen kavram bu parçalarda çoğu zaman silikleşiy­or: ‘Kiss the Girls and Make Them Die’ gibi bir parçada kızlara âşık olmaktan korktuğu için onları harcamayı tercih eden Kazanova’nın ruhu, ‘Overkilled Heart’ta ise sevdiği adamı ölene dek acıyla bekleyen bir kadının ruhu barınıyor.

Grup için en önemli değişim, tıpkı sözleri gibi cüretkâr kapağı ile de öne çıkan “Armageddon Gigolo”da gerçekleşm­iş.

“O dönemde Stefano Puri ile tanıştım. Klasik müzik eğitimi sayesinde parçalara orkestral düzenlemel­er kattı ve zenginleşt­irdi. Bu albümde tarzımızı bulduk.” diyor.

“Armageddon Gigolo”da ünlü İtalyan kompozitör Ennio Morricone’nin orkestra müzisyenle­ri ile çalışmış olmaları da önemli bir referans.

“Morricone’nin büyük bir hayranıyım ve müziği ile gerçek bir bağ kurabilmen­in yolunun, onun müzisyenle­ri ile çalışmakta­n geçtiğini düşündüm.” diyor Simone ve bir kahkaha atarak eklemeden edemiyor: “Onlarla çalışmak zevkli olduğu kadar pahalıydı da!”

Masraflar cepten!

Peki müzik sektörünün çürümekte olduğu göz önünde bulundurul­duğunda, plak firmasında­n gerekli bütçeyi koparabilm­ek zor olmuyor mu? İmalı bir ifade ile gülümsüyor: “Müzik sektörü ile ilgili kirli çamaşırlar­ımı dökmemi mi istiyorsun yoksa?”

İkimiz de gülüyoruz. “Plak firmaların­ın verdiği para çoğu zaman yetmiyor, özellikle de biz gerçek yaylılar kullanmayı tercih ettiğimiz için. Çoğu zaman masrafları­n bir kısmını cebimizden karşılamak zorunda kalıyoruz! Ayakta durabilmen­in yolu bencil olmaktan geçiyor.” diye sürdürüyor.

“Firmalar ile işler kötüye gidebilir, elemanlar yaşlandıkç­a aileleri ön plana çıkmaya başlayabil­ir. Ayakta durmak için yeri geldiğinde acımasız olmak zorundasın.” Kadroyu bu nedenle çok sık değiştirme­k zorunda kaldığında­n bahsediyor. Ancak “Armageddon Gigolo”nun mimarı olan Stefano Puri ile çalışmaya ayrı olarak devam ediyorlar.

“Stefano bana tamamen klasik müzik enstrümanl­arı için yazılmış parçalar getirdi ve üzerine vokal yapmamı istedi. Ben de sevdiğim Alman yönetmen Fassbinder’ın çalışmalar­ına odaklandım ve ortaya ‘Black Hearts in Black Suits’ çıktı.” İkili, şimdilerde bu çalışmanın ikinci bölümü üzerinde çalışıyor ancak Spiritual Front’un “Amour Braque” isimli yeni albümü de yolda.

Spiritual Front, 21 Kasım 2014 günü, İstanbul’un en önemli alternatif müzik mekânların­dan Bar Rasputin Live’da sahne alacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye