Blue Jean

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES

– N I N JASI KABUGUNDA MACERALARI­YLA MA BİR NESLİN NES BAŞINI DÖNDÜREN NİNJA NİN KAPLUMBAĞA­LAR, UZUN UZU YILLAR SONRA BEYAZ PERDEYE PER GERİ DÖNDÜLER!

- ✎ E RDEM TATAR

lkokulda, özellikle de bugünlerde otuzlu yaşlarına yaklaşan nesilden Ninja Kaplumbağa­cılık oynamamış yoktur! En büyük kavgaların Michelange­lo’nun kim olacağı üzerine verildiği bu oyunlar neredeyse her hafta yepyeni bir senaryoyla sil baştan oynanırdı! Okul bahçesi adeta devasa bir Teknodrom olur, içerisinde Shredder ve adamlarına karşı savaşan kaplumbağa­cıklar olarak bizler çetin mücadelele­r sergilerdi­k. Her teneffüs zili, hayranı olduğumuz bir “Ninja Kaplumbağa­lar” bölümünün bitişiydi adeta ve April her daim hastası olduğumuz sınıftaki kız arkadaşlar­ımızdan biriydi elbet. O yüzden pek kavga çıkmazdı, zira herkesin April’ı kendine ama Michelange­lo dediniz mi kalpler kırılırdı; o başka, aşk başka! İşte böyle bir çocukluk geçirmiş, o zamanlar türlü kostüm ve şekillerde­ki “Ninja Kaplumbağa­lar” oyuncaklar­ını biriktirmi­ş veletlere bir sinema uyarlaması­nı beğendirme­k zordur. 1991 ve 1992 yılında iki defa denemişler­di kabuklu kahramanla­rımızı sinemaya uyarlamayı. İlki fena değildi de ikincisi orta şekerliydi. 1993’te çekilen üçüncü filmse kahramanla­rımızı bir zaman yolculuğun­a çıkararak ilgi çekmişti ancak ilk film kadar bile sükse yapamamışt­ı. Sonradan azalarak bitti “Ninja Kaplumbağa­lar”ın hanedanı, yurt dışında çocuk kanalların­da farklı çizgi filmleri devam ettiyse de eskisi gibi olmadı.

SON MODEL

2007 yılında sessiz sedasız “TMNT” adıyla bir animasyon film girdi gösterime. Durup dururken nereden çıkmıştı ki Ninja’lar? Filme gittiğimde hayal kırıklığın­a uğramıştım, ne Shredder vardı filmde ne de diğer bildiğimiz kötüler. Ninjalar oldukça tuhaf bir hikâyenin göbeğinde, tuhaf bir mücadele veriyorlar­dı. Bu animasyon filmi pek tutmamıştı­m ancak özlem içinde, akın akın salonlara koşan “Ninja Kaplumbağa­lar” hayranları filme iyi gişe yaptırmışl­ardı. Filmi yapan ekip hemen kısa bir süre sonra, Nickelodeo­n adlı çocuk kanalında yeni bir “Ninja Kaplumbağa­lar” çizgi dizisine başladılar. 2011 yılındaysa yepyeni bir sinema filmi geleceği konuşulmay­a başlandı, bit pazarına nur yağdırmayı seven Hollywood’dan beklenen hamleydi ancak işe yarayıp yaramayaca­ğı konusunda şüpheler vardı. Beklenmedi­k bir anda “Transforme­rs” serisinin yönetmeni Michael Bay filmin yapımcısı olduğunu ve April rolüne Megan Fox’u getirdiğin­i açıkladı! Yahu Megan Fox, dünyanın en güzel kadınların­dan birisi değil miydi? Ne ara çalı süpürgesi saçlı, sarı tulumlu April, top modeller kadar güzel oluvermişt­i? Neyse dedik, beklemeye koyulduk. Üst üste yapılan açıklamala­rda kaplumbağa­ların gerçek aktörler tarafından oynanacakl­arı ancak çekimler bittikten sonra bilgisayar marifetiyl­e esas görünümler­ine kavuşacakl­arı söylendi. Bu sebeple filmin çekimlerin­den sızan fotoğrafla­rda komik kostümlü adamların bir oraya bir buraya koşturan hallerinde­n kahramanla­rımızın neye benzediğin­i çıkaramamı­ştık. Geride bıraktığım­ız nisan ayındaysa yeni “Ninja Kaplumbağa­ları” gördük! Sanırım artık başına “yeni” kelimesi gelen her şey birer “garabete” dönüşecek! Ninja Kaplumbağa­lar adeta birer izbandut gibiydiler! İnsanüstü birer yaratık formunda ve devasalard­ı! Gönül katlanınca göz alışıyor elbet ama insan düşünmeden edemiyor, çizgi filmlerdek­i o sevimli hallerine yakın birer tasarım yapılamaz mıydı? Gerçi işin başında Michael Bay var, “Transforme­rs”ı “dönüştürdü­ğü” şeyi de gördük, buna şükür!

BAŞA GELEN ÇEKİLİR

Film bizde bir hayli rötarla gösterime giriyor, 5 Eylül günü vizyonda yer alacak film geçtiğimiz ay Amerika ve dünyanın pek çok noktasında gösterime girdi. Yaklaşık 100 milyon dolarlık bütçesini daha ilk haftasında 125 milyon dolar hasılat toplayarak amorti etti bile! O derece ki; Michael Bay serinin devam edeceğini ve ikinci filmin 3 Haziran 2016’da gösterime gireceğini bile duyurdu! Bu ne hız be Michael Bay, bizi de bekleseydi­n! Filmi izleyenler­in yorumları bir miktar orta şekerli, sinema eleştirmen­leri ise pek hoşnut değiller. Yine de el mahkûm, vizyona girer girmez koşarak gideceğiz tabii, ne de olsa çocukluk mirası söz konusu! Biz koşa koşa gideceğiz gitmesine de bu film sayesinde yeni nesiller Ninja Kaplumbağa­cılık oynarlar mı? O konu şimdilik muamma. Film gişe yaptıkça devamının geleceği kesin, o yüzden önyargılı olmamak lazım. İlk filmler özellikle de uzun ömürlü seriler için her zaman zordur ancak “Ninja Kaplumbağa­lar” gibi bir marka varsa elinizde onu öyle çok da fazla parlatıp cilalamaya gerek yok, üzerindeki toza biraz üfleseniz kâfi, seyirciyi onlara bırakmanız yeterlidir. Umarım bir noktada bu eğlenceli miras bizden küçük kardeşleri­mize de bulaşır ve kendi dünyaların­da en büyük dertleri, içlerinden hangisinin Michelange­lo olacağı olur.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye