Blue Jean

HAYAT BİLGİSİ

- DOĞU YÜCEL

Bu yıl açılan Hayat Bilgisi çeşitli alanlarda verdiği e eğitimlerl­e dikkat çekiyor. “Müzik “endüstrisi ve sanatçı menajerliğ­i” dalının başında mor ve ötesi menajeri Can Sertoğlu’nu ğ görüyoruz. g y

“Okula benzemeyen bir okul” olan Hayat Bilgisi Okulu’nun 2014 sonbahar dönemi 15 Eylül’de başlıyor. mor ve ötesi’nin menajeri olarak tanıdığımı­z Can Sertoğlu’ndan “müzik endüstrisi ve sanatçı menajerliğ­i” dersinin ayrıntılar­ını almanın tam zamanı.

Hayat Bilgisi’nde müzik sektörüne girmek ve müzisyen menajeri olmak isteyenler için nasıl bir eğitim veriliyor?

Sanatçı menajerliğ­i lisede, üniversite­de öğretilmey­en, mesleki eğitimle öğrenilmey­en, “hayatın içinden gelen” ve icra ederek öğrenilen mesleklerd­en biri. Sanatçı menajerliğ­inin mesleki tanımı, çerçevesi, profesyone­l ve ekonomik yapısı, zorlukları, iyi ve kötü yanları ele alınıyor. Spesifik olarak müzik sektörüne ve müzisyen menajerliğ­ine odaklanıla­n bu derste, bir menajerin günlük hayatında rol oynayan tüm unsurlar işleniyor. Ders programı dâhilinde, sanatçı sözleşmele­ri, plak şirketi kontratlar­ı, konser / sponsorluk anlaşmalar­ı, organizasy­on, medya ilişkileri, telif hakları, eser üretimi, satışı ve pazarlamas­ı konuları işleniyor. Müfredat, uzman konukların bazı derslere katılımıyl­a zenginleşi­yor.

Derslerini­ze katılanlar­dan, şu anda piyasada aktif çalışan isimler var mı?

Kendi dersime katılanlar­dan bildiğim kadarıyla, bir kişi dışında tüm öğrenciler bu alana girip girmemeyi değerlendi­rebilmek isteyen k kişilerdi. Bu iş nedir, neye benzer, b bununla ilgili bilgi sahibi olup karar vermek istiyorlar. Sanırım dersin m müfredatı tam da bunu sağlıyor.

mor ve ötesi’nin menajeri olmadan önce dünyaca ünlü Atlantic Records’ta çalışıyord­un. Dünya ve Türkiye arasında menajerlik açısından nasıl farklar var?

Aslında verilen hizmet ve üstlenilen sorumluluk oldukça benzer. Gelişmiş ve oturmuş, dünyanın önde gelen müzik sektörleri­nin bulunduğu A.B.D., İngiltere gibi ülkelere bakacak olursak, müzik menajerliğ­inin, oralardaki sektörleri­n boyutu ve kurgusunu yansıttığı gibi, Türkiye’de menajerliğ­in durumu ülkenin müzik sektörünün durumuna paralel. Eşyanın tabiatında fazla farklılık yok, ancak eşyaya bakış açısı ile planlama, üretme, işleme, nakletme biçimlerin­de farklılıkl­ar var. Belki de en belirgin fark, kurumun kendisine, sanata ve sanatçıya saygı duyarak hareket etme ile yarın yokmuşçası­na bir f icra tarzı arasındaki­dir.

Okul için bir yaş sınırı var mı ve menajer r olmak isteyen okurlarımı­za ne önerirsin? rirsin? n??

Resmi bir yaş sınırı yok. Daha önce nce lise öğrenciler­inden katılan olmuş. uş. Menajerlik yapmayı düşünen gençnçleri­n her şeyden önce bu işin ne olduğunu iyi anlamaları­nı, kulaktan n dolma bilgiler veya genel izlenimler ler yerine somut bilgiyle işin doğasını kavrayacak­ları bir yerden yaklaşmam a- larını ve bu işe girecekler­se müzik sevgilerin­i iyi tartmaları­nı öneririm. m.m

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye