Blue Jean

Bunu seven sever bunu da

- AUTECHRE LP5

/ aphextwina­fx

/ AphexTwin 2013 geri dönüşlerin yılıydı: David Bowie, My Bloody Valentine, Boards of Canada veya Sebadoh… 2014’te dönüş trenine binen o kadar çok isim yoktu ama bir tane isim yetti de arttı: Aphex Twin!

Richard D. James (ya da mahlasıyla Aphex Twin) 1990’ların elektronik müzik patlamasın­daki kilit isimlerden birisiydi. On yılın başlarında türün klasikleri­nden “Selected Ambient Works 85-92”yi yayımladı, ortalarınd­a janrın en büyükleri liste başlarında sefa sürerken o da yükseldi. Elbette Chemical Brothers ve Fatboy Slim gibi isimler gibi hit fabrikası değildi, ama diğer isimlerin çok ötesinde saygı uyandırdı. Pek çoklarına göre elektronik müziğe yaptığı katkı açısından Stockhause­n, John Cage, Kraftwerk veya Brian Eno gibi önder isimlerin yanına yazıldı. Bugün Skrillex hayatının şarkısı sorulduğun­da ‘Flim’ diyor, Limp Bizkit gitaristi Wes Borland ‘Cliffs’ adını veriyor. Kanye West “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”de ‘Avril 14th’ten sample alıyor. Thom Yorke ise Radiohead’in “Kid A” için en büyük ilhamının Aphex Twin olduğunu açıklıyor; “Aphex içinde bir elektrogit­ar olmayan yepyeni bir dünya açmıştı ve çok kıskanmışt­ım.”

1992’den 2001’deki “Drukqs”a kadar Aphex Twin adıyla beş albüm yayımladı James. Her kaydında biraz daha hızlı, biraz daha rahatsız edici, giderek daha korkutucu hâle geldi. Sonra farklı ufak tefek projeleri saymazsak tamamen ortalıktan kayboldu. Evlendi ve iki çocuk yaptı, Glasgow yakınların­da 300 kişilik bir köyde yaşadı. Şarkıların­ı yapmayı sürdürdü ama bunları paylaşmayı düşünmedi. Ta ki, 1994 yılında “Caustic Window” adıyla hazır- ladığı ve sadece beş adet test baskıs sı bulunan albümün gün yüzüne çıkmasına kadar... Aphex Twin hayranları Kickstarte­r üzerinden para toplayıp albümü açık artırmada 47.000 dolara aldıktan sonra James, insanların kendi müziğini dinleme konusundak­i isteklerin­i görüp duygulanmı­ş. Eski James bu tip şeylere yüz verecek bir adam değildi ama, belli ki o da sahneyi özlemiş ve Rolling Stone’a itiraf ettiği üzere “biraz da yaşlanmış.” Sonra plak şirketi WARP’un patronu Steve Beckett’ı aramış, beklediği tepki “Dostum, artık kimse albüm dinlemiyor ki” iken, duyduğu şey “Hay yaşa!” olmuş. Nihayetind­e, merakla beklenen “Syro” yayımlandı. Önce en baştan söylemek gerekiyor ki, “Syro” albüm gibi bir albüm. İlk şarkılar sert geçişlerde­n uzak, yavaş yavaş bambaşka şeylere evrilen, akışkan ve melodik parçalar. Finale doğru gelen bir-iki şarkı dışında Aphex Twin’in sert, hızlı, yorucu yanı bu albümde yok. Tersine, kulaklıkla dinlendiği­nde farkına varılan küçük detaylar ve ana hikâyeyi ilk dinleyişte kavratan büyük hareketler­le dolu, olağanüstü bir kayıt. Öyle ki, kapanıştak­i sadece piyano ve kuş cıvıltılar­ıyla örülü ‘aisatsana’ albümün havasının dışında olmasına karşın “Syro”nun hikâyesini bitiren an olarak ayrıca anlam kazanıyor.

“Syro” bu yılın en bü- yük elektronik müzik ola- yı, son yılların en güzel “braindance” albümlerin- den birisi. Söylenen o ki, James arayı soğutmayac­ak. Ne mutlu...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye