Blue Jean

TOKIO HOTEL

- ✍ SADİ TİRAK

GEÇTIĞIMIZ YILIN SONLARINDA ÇIKARDIKLA­RI GERI DÖNÜŞ ALBÜMLERI “KINGS OF SUBURBIA” SONRASI YENIDEN ESKI GÖRKEMLI GÜNLERINI YAKALAMAYA ÇALIŞAN FENOMEN GRUP HAKKINDA A’DAN Z’YE BIR YOLCULUĞA ÇIKIYORUZ...

ATATÜRK Tokio Hotel ve Atatürk ne alaka değil mi? Bizce de öyle ama grubun ‘Scream’ şarkısının klibinin çekildiği evde Atatürk portresi asılı. Evet, Atatürk portresi. Klibin tam olarak 1.48’inci dakikasınd­a görünüyor. Enteresan:)

BILL KAULITZ Grubun frontman’i. 1 Eylül 1989 Leipzig (Almanya) doğumlu olan Bill, 2000’li yılların en büyük popüler kültür ikonlarınd­an biri. Kendisinde­n 10 dakika büyük olan ikiz kardeşi Tom ile çocuklukla­rından itibaren müziğe ilgi duymuşlar. Tom gitar çalmaya, Bill ise her zaman şarkı söylemeye daha yatkınmış. 7 yaşından beri şarkı yazıp söyleyen Bill, 2003 yılında Almanya’daki “Star Search” yarışmasın­da ikiz kardeşi olmadan ‘It’s Raining Man’ adlı şarkıyı seslendirm­iş, yarışmanın çeyrek finalinde elenmiş. Ayrıca 1994 yılında birçok filmde figüran olarak kardeşiyle rol almış ve 1995 yılında “Verrückt Nach Dir” adlı Alman yapımı filmde kardeşi ile küçük yaşta rol almış. Daha 13 yaşında grup kurup konser vermeye başlayan Bill, kardeşi Tom kadar olmasa da ara sıra gitar da çalıyormuş. (Tokio Hotel’i kurduktan sonra gitarla ilişkisi daha da azaldı ve sadece vokalistli­ğe odaklandı.) Tokio Hotel’in son albüme kadarki pek çok şarkısının söz ve bestesinde imzası olan Bill’in ayrıca modaya düşkünlüğü de meşhurdur. Kendisinin defilelerd­e yer almışlığı da vardır.

CINSIYET Grup ilk patlama yaptığında, pek çok kişi Bill’i kız zannetmişt­i. Kendisinin erkek olduğu ortaya çıkınca da bu sefer eşcinsel yakıştırma­ları yapıldı. Bill her ne kadar pek çok kez kız arkadaşlar­ıyla görüntülen­se de, üzerindeki eşcinsel yaftasını silemedi. Bunu bilerek yaptığını iddia edenler de var tabii.

DEVILISH 2001 yılında kurulan ve Bill, Tom, Georg, Gustav stav dörtlüsünd­en oluşan grubun ubun adı. Yani Tokio Hotel adınıını kullanmada­n önceki isimleri. mleri.

EMO ROCK Tokio Hotel’in müzik tarzı. Grup, dünyada emo akımınınım­ının ilk popüler temsilcisi si olarak da bilinir. Her ne kadardar sadece pop rock ya da alternatif rock yaptıkları­nıı söyleseler de, özellikle Bill’in ll’in imajı, tüm emo rock nesline bir dönem damgasını vurmuştur.

FEEL IT ALL Tokio Hotel’in geçtiğimiz yıl yayımlanan “Kings of Suburbia” albümünden çıkan ikinci single. Aynı zamanda grubun şu anki turnesinin de adı. Elektropop ve elektronik dans müziği (EDM) sound’undaki şarkı, sansasyone­l klibiyle büyük ses getirmişti. Bill Kaulitz’in uyuşturucu bağımlısı bir keşi canlandırd­ığı klipte pek çok kez kokain ve eroin kullanması, hatta klibin bir yerinde kendisine tecavüz edilmesi, özellikle Almanya’da Tokio Hotel’i gündemin birinci sırasına taşımıştı. Hayranlar arasında da deprem etkisi yaratan bu klipten sonra grubun fan’ı olmayı bıraktığın­ı açı açıklayan pek çok kişi, klibin yasaklanya ması için Alman kana kanalların­a ve YouTube’a çağrıda bulunmuştu. Klip şu an Yo YouTube’da sadece sansürlü vers versiyonuy­la yayında fakat bu hâli bile oldukça “sert”.

GEORG VE GUSTAV Georg Listing; gru grubun basçısı, klavyecisi ve geri vokalisti. Gustav Sch Schäfer ise grubun davulcusu. 3 31 Mart 1987 doğumlu Georg Georg’un tam adı Georg Hagen Moritz Listing. Diğer üyelerd üyelerden farklı olarak sporla çok ilgili. En sevdiği gruplar Green Day ve Oasis. Ayrıca idolü Red Hot Chili Peppers basçısı Flea. Gustav ise küçük yaşlarında­n beri ritim tutma alışkanlığ­ına sahip. 6 yaşında ilk baterisine sahip olmuş ve bateri kurslarına gitmeye başlamış. 2008’de küçük bir ihmal yüzünden arabasıyla tramvaya çarptı. 2009’da bir apandis ameliyatı geçirdi. Aynı yıl Magdeburg’daki The Club adlı bara eğlenme amacı ile giden Gustav’a genç bir adam saldırdı ve kafasında boş bira şişesi kırdı. Gustav’ın kafasına, en uzunu 5 cm olmak üzere tam 36 dikiş atıldı.

HUMANOID Tokio Hotel’in 2009 tarihli, 3’üncü stüdyo albümü. Hem Almanca hem de İngilizce olarak iki ayrı versiyonu vardır. Şarkıların sözlerinin bire bir ya da yakın anlamıyla İngilizcey­e çevrilmiş olması, İngilizce versiyonda­ki bazı şarkılarda ufak tefek prozodi sorunların­a yol açmıştı. Hem Almanca hem de İngilizce versiyonda­n ikişer single çıkaran albüm, yalnızca Almanya’daki albüm listelerin­e 1 numaradan giriş yapabilmiş­ti.

INTERNET Grubun Facebook’ta 3,5 milyon, Twitter’da 360 bin, Instagram’da 135 bin, YouTube’da ise 273 bin takipçisi var.

İLHAM KAYNAKLARI Tokio Hotel’in müzikal anlamda ilham kaynakları arasında David Bowie, Depeche Mode, Green Day, Oasis, Aerosmith, Bon Jovi, Nena, U2, Blink 182, Placebo ve Linkin Park var. Bill’in bir dönem imaj olarak da David Bowie’nin “Labyrinth” (1986) filmindeki hâlinden esinlendiğ­i biliniyor.

JET SKI Eğer deniz kenarında bir otelde kalıyorlar­sa Bill, Tom ve Georg’un mutlaka jet ski’ye bindikleri­ni biliyor muydun? Bu onlar için en eğlenceli hobilerden biriymiş.

KÜLLIYAT Tokio Hotel’in bugüne kadar yayımladığ­ı 6 stüdyo albümü, 3 derleme albümü, 2 konser albümü, 3 EP’si, 5 de video albümü var. Grubun dünya çapında 8 milyon civarında albüm satışına ulaştığı biliniyor.

LOVE WHO LOVES YOU BACK Son albümleri “Kings of Suburbia”dan yayımlanan ilk single. Grubun 5 yıl aradan sonra yayımladığ­ı ve merakla beklenen albümün- deki müzikal olgunlaşma­nın ilk işareti olmuştu aynı zamanda. Seksi öğelerin bolca kullanıldı­ğı klibiyle de dikkat çeken şarkının single kapağı ise vajinayı çağrıştıra­n tasarımıyl­a ilgi uyandırmış­tı.

MAGDEBURG Grubun kurulduğu Almanya şehri.

NOTA Grubu ilk kurdukları yıllarda Tom hariç hiçbirinin nota okuyamadık­larını biliyor muydun? Artık biliyorsun. Tabii zaman içinde Gustav ve Georg ikilisi nota okumayı öğrendiler ve bir yandan da enstrüman hâkimiyetl­erini geliştirdi­ler. Bill’in ise hâlâ nota bilmediği söyleniyor.

OYUN & OYUNCAK Tokio Hotel sadece Almanya’da değil dünya çapında en çok oyuncağı yapılan gruplardan biri. Grup üyelerinin küçük figürleri bir dönem satış rekorları kırıyordu. Grubun ayrıca online bir oyunu da var. Bu oyunda grup elemanları­na makyaj yapıyor ve onları değişik kıyafetler­le giydirebil­iyorsunuz.

ÖDÜLLER Tokio Hotel’in en başarılı olduğu alanlardan biri. Grubun bugüne kadar kazandığı toplam 120’ye yakın ödülü bulunuyor. Bunlardan en önemlileri ECHO Ödülü (3 kez), MTV Avrupa Müzik Ödülü (5 kez), MTV Video Müzik Ödülü (1 kez) ve Dünya Müzik Ödülü (1 kez).

PATRICK BENZNER Alman müzik adamı, prodüktör, besteci ve söz yazarı. Tokio Hotel’in görünmeyen 5’inci elemanı diyebiliri­z. Zira grubun ilk albümünden bu yana şarkıların­ın çoğunu o yazdı.

READY, SET, GO! Grubun 2007 tarihli ikinci albümü “Zimmer 483”in İngilizce versiyonu diyebilece­ğimiz “Scream”de yer alan şarkılarda­n biri. “Zimmer 483”deki adı ‘Übers Ende der Welt’ti. Aynı zamanda grubun en büyük hitlerinde­n biri olan şarkının distopya atmosferli klibi de ilgi çekicidir.

SCREAM Grubun ilk İngilizce albümü. 3 şarkı ilk albüm “Schrei”den, 8 şarkı ise ikinci albüm “Zimmer 483”den alındı ve hepsi İngilizcey­e çevrildi. (Zaten çığlık anlamına gelen İngilizce scream kelimesi Almancada schrei demek.) Grubun patlama yaptığı ilk albüm budur diyebiliri­z. Zira 2007 tarihli bu albümden sonra Tokio Hotel’in popülarite­si Almanya dışına da taşmıştı. Albümden tam 5 single (‘Monsoon’, ‘Ready, Set, Go!’, ‘Scream’, ‘Don’t Jump’ ve ‘1000 Oceans’) yayımlandı.

ŞAPKA Kaulitz kardeşler birer şapka tutkunu. Özellikle Tom’un neredeyse her an şapka taktığı biliniyor.

TURNELER Grup bugüne kadar 5 kez dünya turnesine çıktı. İşte rakamlar: Schrei Avrupa Turnesi (2005-2006, 61 ülke), Zimmer 483 Avrupa Turnesi (2007, 55 ülke), 1000 Hotels Dünya Turnesi (2008, 50 ülke), Humanoid City Dünya Turnesi (2010, 38 ülke). Geçtiğimiz mart ayında çıktıkları Feel It All Dünya Turnesi ise hâlâ devam ediyor.

UÇAK KORKUSU Bill’in çocukluğun­dan beri uçak korkusu var ama zaman içinde bu korkuyu yenmeyi başarmış. Zaten dünyanın en çok konser veren gruplarınd­an birinin elemanı olarak, bu korkusunu yenmekten başka çaresi de yoktu:)

VIDEO KLIPLER Grubun en iddialı olduğu konulardan biri. Zira video kliplere çok özen gösteriyor­lar ve izlenme sayısı olarak da karşılığın­ı alıyorlar. Toplam 25 video klibi olan grubun birlikte en çok çalıştığı yönetmenle­r Daniel Warwick, Christophe­r Häring, Jörn Heitmann, Daniel Siegler, Craig Wessels ve Daniel Wolfe.

WORLD BEHIND MY WALL “Humanoid” albümünün İngilizce versiyonun­da yer alan şarkı, Almanca versiyonda­ki ‘Lass uns laufen’in İngilizces­i. Grubun en büyük balatların­dan biri. Klibi de turne hayatının perde arkası görüntüler­ini içermesi açısından ilgi çekici.

YARIŞMA Kaulitz kardeşler, Almanya’nın en popüler TV yarışmalar­ından “Sucht Den Superstar”ın 10. sezonunda (2013) jüri koltuğunda yer aldılar.

ZIMMER 483 Grubun 2007 yılında yayımlanan ikinci albümü. Pek çokları tarafından hâlâ en iyi albümleri olarak gösterilir. Tamamen Almanca şarkılarda­n oluşan bu albüm, Almanya albüm listelerin­e direkt 1 numaradan giriş yapmış, pek çok Avrupa ülkesinde de listelerde kendine üst sıralarda yer bulmuştu. Pop rock, alternatif rock ve glam rock etkisi altındaki albümden ‘Übers Ende der Welt’, ‘Spring Nicht’, ‘An deiner Seite (Ich bin da)’ ve ‘Heilig’ adlı şarkılar single olarak yayımlanmı­ştı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? L
L
 ??  ?? A
A
 ??  ?? O
O
 ??  ?? A
A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye