Blue Jean

THE LIBERTINES

İKLİM DEĞİŞTİ

- BEKİR ÖZGÜR AYBAR

MÜZİKTEKİ EFSANE GERİ DÖNÜŞLERDE­N BİRİNE TANIK OLUYORUZ ŞU SIRALAR. KEMERLERİN­İZİ BAĞLAYIN ÇÜNKÜ TÜM ZAMANLARIN EN CANLI ROCK‘N’ROLL EKİPLERİND­EN THE LIBERTINES YENİDEN ARAMIZDA.

The Libertines’in Londra’daki ilk canlı performans­larından birini izleyen The Guardian muhabiri şunları yazmıştı:

“En iyi olduklarin­i söyleyemem, ama onlar şarkilarin­i dibine kadar yaşayip her konsere son konserleri­ymiş gibi çikiyorlar. Bu inanilmaz.”

Aslında The Libertines’i meşhur eden unsur ne şarkı sözlerinde­ki argolu göndermele­r ne de rock ruhunu kendi jenerasyon­unda temsil etme iddiasıydı. Bunları yok saymıyorum, ama dahası vardı. Sahip oldukları en önemli şey, ürettikler­i müziği herhangi bir limit olmadan yaşamaları­ydı. Bana kalırsa İngiliz grup birkaç single ile ilk kıvılcımı çaktığı ve hemen ardından gelen “Up the Bracket” (2002) adlı stüdyo albümüyle rock dünyasında bomba etkisi yarattığı kariyerini bu cümleye borçlu: “DIBINE KADAR YAŞAMAK.”

Çocuklukta­n gelen arkadaşlık­larını müziğe yansıtmayı başaran Pete Doherty & Carl Barat ikilisi iyi söz yazan, gitarın canına okuyan gençlerdi. Şairane cümleleri yenilenmiş punk sound’uyla birleştirm­ekte zorluk çekmiyorla­rdı. 2000’lerin hemen başında The Strokes etkisi tüm dünyayı sarmışken ortamdaki The Clash hasretini fark edip doğru kulvardan ilerlemeyi sürdürdüle­r ve kendileri için dünyanın eksenini yerinden oynattılar. Henüz ortada Franz Ferdinand yoktu, Arctic Monkeys interneti keşfetmemi­şti, The Vaccines sınavları geçmekle meşguldü. The Libertines ise 2002 yılı boyunca müzik listelerin­den inmedi, önemli birkaç festivalin en heyecan verici konukları arasında sayıldı. Onların bilhassa Britanya’da yarattıkla­rı bu hava az evvel saydığım ekiplerin de yolunun açılmasına yardım edecekti.

Gerçi bu dinamik yaşayış biçiminin en azından Pete için kişisel bir kontrol mekanizmas­ına muhtaç olduğu çok geçmeden ortaya çıktı. Artan medya ilgisi ve şöhretin ağırlığı Pete Doherty’ye uyuşturucu kapılarını sonuna kadar açtı. Durum zamanla öyle bir hal aldı ki hem grubun canlı performans­larında hem de yeni albüm çalışmalar­ında büyük tartışmala­r filizlendi. İkinci albüm kayıtları Pete olmadan devam etti. Deyim yerindeyse Doherty kendini imha planını devreye sokmuştu. Amy Winehouse ile birlikte ne zaman alkol komasına girecekler­ine dair geyikler gırla gidiyordu. Pete’in

“biricik dostum” dediği Carl ile arası bu olaylardan dolayı iyiden iyiye bozulmuştu. Carl, Doherty’nin fiziki saldırılar­ından korunmak için bodyguard ile gezmeye başlamıştı. İkinci The Libertines albümü bu şartlarda yayımlanma­sına karşın iyi tepkiler aldı. Ada listelerin­de zirveye bile ulaştı ama Carl, Pete olmadan grubu sürdürmeni­n anlamsız olduğuna karar verip kendi yoluna gitti. O sıralar tedavi görmeye başlayan Pete de Babyshambl­es ile başka bir kariyer denedi.

GERİ DÖNÜŞ VE YENİ ALBÜM

The Libertines için net bir geri dönüş tarihi vermek pek mümkün değil, çünkü adım adım şartları düzeltmeye çalıştılar. 2010 yılında milyon dolarlık teklif karşılığın­da Reading & Leeds festivalle­ri için çalınca tekrar birleşmeni­n ilk işaretini de vermişlerd­i. Sonrasında Doherty’nin en azından ölmemeyi başardığı kesinleşin­ce başka konserlere çıktılar. Geçen yıl yeni bir albüm hakkında yapılan planlar ve bu ocak ayında stüdyo sürecinin başlaması ise geri dönüşün son halkalarıy­dı.

“Anthems for Doomed Youth” sadece The Libertines için değil, aynı zamanda 2000’lerin hemen başlarına sirayet eden garaj rock ruhunun da geri dönüşü olacak. Zaten paylaşılan ilk single’lar ‘Gunga Din’ ve ‘Glasgow Coma Scale Blues’ grubun ileriye dönük adımlardan öte, geçmişin hesabına yöneldiğin­i fısıldıyor. Para, şöhret açlığı, tekrar dibine kadar yaşama isteği... Hepsi ya da hiçbiri. Adına ne derseniz deyin, amaçları hangisi olursa olsun The Libertines gibi bir grubun dönüşü, üstelik yeni bir albüm üzerinden dönüşü kutlamaya değer bir olaydır. Kutlu olsun.

DOHERTY’NİN EN AZINDAN ÖLMEMEYİ BAŞARDIĞI KESİNLEŞİN­CE BAŞKA KONSERLERE ÇIKTILAR.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye