Blue Jean

HIT’LERIYLE

FERGIE’NIN AYRILMASIN­DAN SONRA GRUBUN BUNDAN SONRA HIT ŞARKI ÇIKARAMAYA­CAĞINI DÜŞÜNENLER­E BLACK EYED PEAS, “TRANSLATIO­N” ALBÜMLERIY­LE CEVAP VERIYOR.

-

2000’LERIN ALTIN GRUBU

“Pump It”, “Boom Boom Pow” ve “Let’s Get It Started” gibi hitlere imza atmış Black Eyed Peas, 2000’li yılların başında fırtınalar gibi esti. 1995 yılında kurulan grup, 2002 yılına kadar 2 albüm kaydetsele­r de istedikler­i başarıya ulaşamamış­tı. 2000’lerin başında BEP bir kadın vokalist için araştırmal­ara girdi ve böylece Fergie, Will.i.am, Apl.de.ap ve Taboo’ya katılan 4. isim oldu. Grup 3. ve Fergie’nin de gruptaki ilk albümü “Elephunk” aynı yıl yayınladı. Albümden çıkan “Where Is the Love?”, Black Eyed Peas’in ilk büyük hiti oldu. Şarkı birçok ülkede 1 numaraya yerleşince grup uluslar arası arenaya adım attı. Bu başarının arkasında Will.i.am’in prodüksiyo­nu ve Fergie’nin medyatik imajının da büyük etkisi vardı elbette. “Monkey Business”, “The E.N.D” ve “The Beginning” albümleriy­le grup altın çağına girdi ve birbiri ardına hitlerini patlattı. The Beginning turnesinin ardından BEP, çalışmalar­ına ara verecekler­ini ve solo olarak ilerleyece­klerini duyurdu.

FERGIE’NIN AYRILIĞI

2015 yılında grup 20. yıllarını kutlamak yeni şarkıları “Awesome”ı yayınladı. Daha sonra Will.i.am, 7. albümleri üzerinde çalıştıkla­rını duyurdu. Ancak yayınlanan single’larda Fergie’nin yer almaması, şarkıcının grup ile yollarını ayırdığına dair söylentile­ri çıkardı. Grup ilk büyük hitleri “Where Is the Love?”ın yeni versiyonu için tekrar stüdyoya girdi ve bu kez Fergie de onlarla birlikteyd­i. Bu, şarkıcının grupla birlikte görüldüğü son proje oldu. 2017’de Fergie’ ile ilgili somut kanıtlar ortaya çıktı. Will.i.am onun çalışmalar­a bir süre ara verdiğini ve oğluna vakit ayırmak istediğind­en grup çalışmalar­ında yer almayacağı­nı açıkladı ve ekledi, “Bu zor bir iş ve gerçekten yapmak istediği bu. Onun için hep buradayız. Ara vermek veya ayrılmak isterse bizimle nasıl iletişime geçileceği­ni biliyor. Fergie’nin kararların­a saygı duyuyoruz. Onu seviyoruz ve onun için en iyisini istiyoruz.” Böylece şarkıcının dönmesi içinde kapıyı da açık bıraktı.

YENI DÖNEM

Will.i.am, Apl.de.ap ve Taboo kaldıkları yerden yola devam ederken, yine bir kadın vokalistin ihtiyacı hissedildi. Böylece Fergie yerine, J. Rey Soul adıyla bilinen eski The Voice yarışmacıl­arından Jessica Reynoso, yarı resmi üye olarak gruba dahil oldu. “Ring the Alarm”, “Get It” ve Kpop’un başarılı sanatçılar­ın CL ile yaptıkları düet parçası “Dopeness”ın yer aldığı “Masters of the Sun” albümlerin­i yayınladıl­ar. Ancak albüm BEP’nin eski şaşalı dönemlerin­den çok uzaktı. Artık o eski hit parçalar geride kalmış, günümüz şarkıları arasında kendini gösteremem­işti. Ancak bu düşüş grubun bir sonraki albümleri için daha sıkı çalışmasın­a neden oldu ve son yayınladık­ları albüm “Translatio­n” ile yeni bir dönemi başlattı. “Yenilikçi ritimleri dünyaya çevirmek ve yaymak için bir yolculuğa çıkıyoruz ve familyamız­ı yolculuk için bir araya getiriyoru­z” dedikleri albüm grubun eskisi gibi başarılı olamayacağ­ını söyleyenle­rin ağzını kapattı. Albüm Shakira, J Balvin, Ozuna, Tyga, Becky G ve French Montana gibi sanatçılar­ın düetlerini barındırıy­or. Bu iş birlikleri­nin sorunsuz ve akılda kalıcı olması albümün değerini arttırıyor. Ağza dolanan bu Latin esintili dans müziği, modern küresel başarısını pekiştiriy­or. “I Woke Up” ve “Get Loose Now” şarkılarıy­la Latin kitleleri için odaklanmış gibi görünüyorl­ar. Pandemi yüzünden bu yaz eskisi gibi hareketli yaz albümlerin­e hasret kaldık. Ancak Black Eyed

Peas bu yazın işlevi yüksek hip-hop ve funk albümünü dinleyiciy­e sunuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye