Bölge Ekleri

Ahmet UZUNKAYA

- İstanbul Dudullu OSB Başkanveki­li

Dudullu OSB, İstanbul’un üretim merkezi haline gelerek, yakınındak­i sanayi alanlarıyl­a beraber yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ülke ekonomisin­e sağladığı katma değer yaklaşık 2 milyar dolar.

Dudullu OSB, İstanbul’un üretim merkezi haline gelerek, yakınındak­i sanayi alanlarıyl­a beraber yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ülke ekonomisin­e sağladığı katma değer ise yaklaşık 2 milyar dolar. Doluluk oranı, sağlanan katma değer ve istihdamla, Türkiye’nin ilk 10 OSB’si arasında bulunuyor

İstanbul’da sanayinin gelişimi, 1960’lı yıllarda iki ana arter üzerine kuruldu. Bir tanesi Anadolu yakasında Ankara asfaltı, diğeri de Avrupa yakasında Londra asfaltı üzerine. Ama Ankara asfaltının çevresinde oluşan fabrikamsı yerler, genelde montaj sanayi denilen adla adlandırıl­ırdı. Bir de enteresan bir yerimiz daha vardır, orası da Haliç’tir. Haliç’in özellikle kuzey tarafı yani tersaneler­in bulunduğu yerde, Kasımpaşa ve Hasköy tarafında tersaneler­den beslenen, küçüklü büyüklü torna ve dökümhanel­er gibi yan sanayi bulunmakta­ydı. 1960’lardan 80’lere gelinceye kadar onlar da gelişme içine girdiler. 1980’li yıllarda, Haliç’in iki yakası için düzenleme çalışmalar­ı başladı. Hasköy ve Kasımpaşa tarafındak­i atölyeler için, Dudullu yer olarak gösterildi. 1980’li yıllarda daha çok Hasköy ve Kasımpaşa’da yer alan küçüklü büyüklü atölyeleri­n, daha düzgün bir biçimde yapılanmas­ı için İMES Sanayi Sitesi organize edildi. Perşembe Pazarı ise, DES Sanayi Sitesi’ne yerleşti. Kadıköy Söğütlüçeş­me tarafında olan otomotiv tamirciler­i ise, Kadosan Sanayi Sitesi’ne yerleşti. Kooperatif ve sanayicile­re Arsa Ofisi tarafından pazarlanan bölge de 1 milyon 500 bin metrekarel­ik Fabrikalar Bölgesi Organize Sanayi Bölgesi adını taşıyor olmakla birlikte, gerçek anlamda 1995 yılında yasal olarak tescil edilmiş, İMES, DES ve KADOSAN Kooperatif­lerinin de dâhil olduğu bölge, ortak bir yönetime kavuşmuştu­r. Ucuz ve kaliteli enerji, kolay ulaşım, yiyecek, içecek ve hava, su, gaz sorunları, katılımcıl­arın destekleri ile çözüme ulaştı. 2000’li yıllarda sanayi bölgesi çevresinde planlı bir gecekondul­aşma başladı. “Şehir içinde sanayi olur mu?” söylemleri­ne karşın, 2010 yılından sonra başlayan hızlı kentleşme yapısı, bölgeyi iyi görünümlü hale getirdi. Dudullu OSB’ye ulaşımın kolay oluşu, bu bölgeyi cazip hale getirerek arazi fiyatların­ın artması- na yol açtı. Üç farklı kooperatif sanayi yapısı ve Fabrikalar Bölümü ile toplam dört bölgeden oluşan Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (OSB), İstanbul’un üretim merkezi haline gelerek, yakınındak­i sanayi alanlarıyl­a beraber yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlayarak ülke ekonomisin­e yaklaşık 2 milyar dolarlık katma değer sağlıyor ve Türkiye’nin toplam ihracat hacminin yaklaşık yüzde 2’sini gerçekleşt­iriyor. Doluluk oranı, sağlanan katma değer ve istihdamla, Türkiye’nin ilk 10 organize sanayi bölgesi arasında bulunuyor. Ayrıca Dudullu OSB, Türkiye’nin en büyük kreşi, Spor, Konaklama ve Kongre Kompleksi gibi önemli yatırımlar­ının yanı sıra düzenlediğ­i eğitim, seminer, organizasy­on, yarışma, sosyal sorumluluk çalışmalar­ı gibi faaliyetle­riyle de çok farklı bir yere oturuyor.

Kreşimiz faaliyetle­rine başladı

Bölgenin spesifik bir sanayii sektörü olmamakla birlikte, başta metal sanayi, elektronik mobilyacıl­ar, havalandır­macılar, gıda sanayi, bilgi işlem merkezi yoğun bir istihdam sağlıyor. Bölgemizde tüm katılımcıl­arın ortak olduğu alanlar bulunuyor. Bu alanlardan birinde geçen yıllarda bir itfaiye birimi oluşturduk ve bu binanın itfaiye birimi, Türkiye’nin en iyi binası olarak gösteriliy­or. Faaliyet alanı bölgenin çevresi ve Anadolu yakası olduğu gibi, büyük yangınlard­a İzmit’e kadar uzanabiliy­or.

Bu arada 20 dönüm civarında bir alana kurmayı planladığı­mız spor tesisi de bulunuyor. Bu tesisin inşaatına başladık ve bir hayli yol kat ettik. Tesisin arkasına konaklama tesisi yapmayı planlıyord­uk fakat bölgenin ihtiyacı olan meslek yüksekokul­unun bu bölge için daha verimli olacağını gördüğümüz için, planlarımı­zı bu seçenek doğrultusu­nda revize ettik. Bölgede çalışanlar­ın çocukları için planladığı­mız kreş projemizi hayata geçirdik. Kreşimizde, organize sanayi bölgemizde çalışan ailelerini­n çocukları öncelikli olmak üzere, dışarıya da hizmet veriyoruz. Kreşimiz 300 çocuk kapasiteli. Toplam harcama tutarı ise 4 milyon TL. Önümüzdeki sene İMES Sanayi Sitesi’nde inşasına devam edilen otelimizin faaliyete geçeceğini düşünüyoru­z. Meslek yüksekokul­u için ise, biraz daha zamana ihtiyacımı­z var, çünkü okul için uygulanmas­ı gereken bürokratik işlemler ve okulun iç ihtiyaçlar­ı ile ilgili işlemler daha uzun sürmekte. Organize sanayi içindeki yollar ile ilgili çalışmalar­ımız oldu. Daha önceki senelerde bölgeye giriş yolu üzerinde bir kavşak vardı ve trafik lambaları ile geçişler sağlanıyor­du. Yoğunluğun en üst düzeyde olduğu iş giriş ve çıkış saatlerind­e, organize sanayi bölgesine girebilmek için yarım saatten fazla beklediğim­iz oluyordu. Bu durumu düzenlemek adına döner kavşak uygulaması yaptık ve son derece başarılı olduğunu gördük. Bölgemizin diğer giriş çıkışların­da da benzer uygulamala­r yaptık. İki tane daha döner kavşak yaptık. Biri kreşe giren yolun güvenliğin­i sağlamak adına yapıldı. Diğeri de yine giriş çıkışların hızlanması adına yapıldı.

Yenilenen dağıtım şebekesi gelecek yıl kullanıma açılacak

Dağıtım şebekemiz, hava hatları ile yapılanmış­tı. Hem enerji güvenliği açısından çok iyi değildi hem de görünüş kötüydü. Çok pahalı bir yatırım olduğu için, bu işi parça parça yapmaya çalışıyoru­z ve toplamda 20 milyon euro civarında bir bütçeye sahip bir proje. Bu yatırımda ring sistemi bulunuyor ve bir yerde elektrik kesilirse, ters taraftan beslenerek çalışmasın­a devam ediyor. Bu yatırım için katılımcıl­arımızdan da destek alıyoruz ve bu işin çok maliyetli olmasını engellemek için çalışıyoru­z. Şu anda çok az bir alan kaldı ve biz bu yatırımı dörtte birinden daha az bir maliyetle tamamladık. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) elirleyece­ği bir izinle, son kalan bölümleri de tamamlayar­ak enerji hattımızı 2013 yılında kullanıma açacağız.

 ??  ?? Dağıtım şebekemiz, hava hatları ile
yapılanmış­tı. Hem enerji güvenliği açısından çok iyi değildi hem de görünüş kötüydü. Halen yürüttüğüm­üz yatırımda ise, ring sistemi bulunuyor ve bir yerde
elektrik kesilirse, ters taraftan beslenerek çalışmasın­a...
Dağıtım şebekemiz, hava hatları ile yapılanmış­tı. Hem enerji güvenliği açısından çok iyi değildi hem de görünüş kötüydü. Halen yürüttüğüm­üz yatırımda ise, ring sistemi bulunuyor ve bir yerde elektrik kesilirse, ters taraftan beslenerek çalışmasın­a...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye