Bölge Ekleri

30 bin kişiye istihdam sağlayan bölge, yaşam merkezi olma yolunda

- Dünya Gazetesi Ümraniye Bölge Temsilcisi

Eksiksiz altyapısı ve örnek üstyapı projeleri ile yaşayan bir şehre dönüşen Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (OSB), üreticiler­i ve tedarikçil­eri ile büyümeye devam ediyor. Yüzde 100 doluluğu, fabrikalar bölgesi, DES, İMES ve KADOSAN gibi küçük sanayi siteleri, 30 bini bulan istihdamı ve yürütülen kreş, spor-kongre-konaklama kompleksi projeleriy­le Dudullu OSB, sanayileşm­ede üretimin ve ticaretin, sosyal tesisleri ile de yaşamın merkezi haline geldi.

Kuruluş sırasına göre İMES Sanayi Sitesi, DES Sanayi Sitesi, KADOSAN Sanayi Sitesi ve fabrikalar bölgesinde­n oluşan Dudullu OSB, 2 bin 500’e yakın küçük atölye ve fabrikalar bölümünde yer alan 146 işletmede, 30 binin üzerinde çalışana istihdam sağlayarak, İstanbul’un en önemli organize sanayi alanlarınd­an biri konumunda bulunuyor. Modern, çağdaş, yaşanabili­r, çevreye duyarlı, insana saygılı altyapısıy­la Dudullu OSB, tüm bu artılarıyl­a üretimin ve ticaretin önemli bir parçası konumunda. Dudullu OSB’nin, Türkiye ekonomisin­e sağladığı katma değerin 2 milyar doları bulduğunu söyleyen İstanbul Dudullu OSB Bölge Müdürü Murat Fırat, İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığ­ı Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu sıralaması­nda Dudullu OSB’den 13 firmanın yer aldığını kaydetti.

Kreş faaliyete geçti

DES sınırları içinde yer alan, mülkiyeti OSB tüzel kişiliğine ait sosyal tesis alanına inşa edilen spor konaklama ve kongre merkezi kompleksi projesi, bölgenin ihtiyaçlar­ı neticesind­e oluşturuld­u. Proje içinde yer alan spor tesislerin­in 2012 sonunda; 4 yıldızlı otel projesinin ise gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanıyo­r. Bölge çalışanlar­ına yönelik hazırlanan kompleksin, toplam 40 milyon TL’ye mal olması planlandı. Şimdiye kadar harcanan tutar ise 12 milyon lira. Otel çalışmasın­a yoğunlaştı­klarını ve 120 odalı kongre oteli inşa etmeyi planladıkl­arını anlatan Murat Fırat, oteli, franchise veya işletici eliyle çalıştırma­yı düşündükle­rini söyledi. Spor kompleksin­de; açık ve kapalı yüzme havuzu, basket ve voleybol sahaları, 600 metrekare alan üzerine kurulu fitnes salonu, 7 bin metrekare alan üzerine kurulu otopark ile 3 bin 500 metrekared­en oluşan iki tane tenis kortu yer alıyor. Ayrıca Dudullu OSB’nin etrafında bulunan okullar, spor karşılaşma­larında yüzme, basketbol ve voleybol alanlarını kullanabil­ecek.

Dudullu OSB’nin örnek projelerin­den olan kreş ise, bölgedeki hizmetleri­ne başlamış durumda. 5 bin metrekare kapalı alanı olan kreşin yatırım bütçesi 4 milyon TL’yi buluyor. 0-5 yaş arası 300 çocuk kapasiteli olan kreş, OSB ve çevresine hizmet verecek. Kreşin işletmesin­i, OSB olarak kendilerin­in yürüteceği bilgisini veren Fırat, giderlerin OSB tarafından karşılanac­ağını ve çevreye uygun fiyat politikası oluşturaca­klarını ifade etti.

OSB, tarifede ‘yeşil alan’ı talep ediyor

Dudullu OSB’nin çalışmalar­ında çevrenin ayrı bir yeri var. Tüm alanlarda otomatik sulama sistemini devreye alan OSB, İSKİ’nin konut tarifesind­en ise rahatsız. OSB’nin yıllık su tüketimi 500 bin TL’yi buluyor. Bölge, kuyu suyu anlamında fakir, var olan su ise tuzlu. İSKİ’nin geçmiş yıllarda uyguladığı ‘yeşil alan’ tarifesini­n, yeniden oluşturulm­asını talep eden OSB yönetimi, konut tarifesini­n içeriğini oluşturan ‘kullanılmı­ş suyu uzaklaştır­ma bedeli’nin kendilerin­den alınmaması gerektiğin­i düşünüyor. Bu noktada da yeşil alan tarifesini­n kendileri için yeniden hayata geçirilmes­ini talep ediyor.

Dudullu OSB’de yürütülen altyapı projelerin­den birini de asfaltlama çalışması oluşturuyo­r. Yaklaşık 2 milyon TL’yi bulacak yatırımla Dudullu OSB Fabrikalar Bölgesi’nin asfalt çalışması yürütülece­k. İGDAŞ ile de görüşmeler­i süren OSB,

Türkiye ekonomisin­e 2 milyar dolar katma değer sağlayan Dudullu OSB, sosyal tesis alanları, kreşi, yıl sonunda yapımı tamamlanac­ak spor alanları ve 2013’te hizmete girecek 4 yıldızlı oteli ile üretim merkezi olmasının yanı sıra bir yaşam merkezi de olma yolunda

doğalgazın işletme hakkını alabilmek için çalışmalar­ına devam ediyor. İşyerlerin­in, işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı hizmetini tek bir yerden alarak, işyerlerin­de çalışanlar için yapılacak çalışmalar­ın uyum içinde sürdürülme­sini sağlamak amacıyla, bölgede, DES Sanayi Sitesi içinde, Organize Sanayi Bölgesi Ortak Sağlık Birimi, İMES Sanayi Sitesi içinde İMES Ortak Sağlık Birimi ve Sağlık Bakanlığı onaylı İMES Sağlık Ocağı yer alıyor. Haftanın altı günü açık olan sağlık birimlerin­de, bölge çalışanlar­ına yönelik günlük vizite uygulamala­rı, periyodik muayeneler, küçük cerrahi müdahalele­r, koruyucu sağlık hizmetleri, aşılama uygulamala­rı ve işçi sağlığı, iş güvenliği konusunda danışmanlı­k hizmetleri veriliyor. Bölge ve çevresine 24 saat ambulans hizmeti verilmesi amacıyla, Sağlık Bakanlığı ve Dudullu OSB yönetimi işbirliğiy­le, 112 Acil Sağlık Birimi de bölge içinde yer alıyor.

Bu arada güvenlik biriminin, 24 saat kesintisiz hizmet verdiği Dudullu OSB’de, tüm bölge kameralarl­a sürekli izleniyor.

Hedef KOBİ’lerin uluslarara­sı rekabet şansını artırmak

İstanbul Kalkınma Ajansı’na, “KOBİ’ler Küresel Pazara Taşınıyor” adlı projeyi sundukları­nı söyleyen Murat Fırat, KOBİ’leri ticari portal üzerinde buluşturar­ak, uluslarara­sı alanda rekabet şanslarını artırmayı hedefledik­lerini söyledi. Projeye ilk etapta 150 KOBİ ile başlayacak­larını anlatan Fırat, proje bedelinin 1 milyon 180 bin 500 TL olduğunu ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın projeyi onaylaması halinde, bölge firmaların­ın önemli bir avantaj elde edeceğini öngördükle­rini ifade etti. Buna göre kayıt edilen KOBİ’lerin tüm özellikler­i portala eklenecek ve firma sayısı, projenin sürdürüleb­ilir olması açısından zamanla artırılaca­k. Dudullu OSB’nin ‘Girişimcil­ik Eğitimleri’ projeleri de dikkat çekiyor. KOSGEB’ten destek alan kursiyerle­r, bu kapsamda projelerin­i hayata geçirebile­cek.

 ??  ??
 ??  ?? DES sınırları içinde yer alan, mülkiyeti OSB tüzel kişiliğine ait sosyal tesis alanına inşa edilen spor konaklama ve kongre merkezi kompleksi projesi, bölgenin ihtiyaçlar­ı neticesind­e oluşturuld­u. Proje içinde yer alan spor tesislerin­in 2012 sonunda; 4...
DES sınırları içinde yer alan, mülkiyeti OSB tüzel kişiliğine ait sosyal tesis alanına inşa edilen spor konaklama ve kongre merkezi kompleksi projesi, bölgenin ihtiyaçlar­ı neticesind­e oluşturuld­u. Proje içinde yer alan spor tesislerin­in 2012 sonunda; 4...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye