Bölge Ekleri

Elazığ, bölgenin ekonomik kalkınması­nda öncü rol oynuyor

- ELİKAD Yönetim Kurulu Başkanı

Kent, tarihi ve kültürel değerleri, köklü mazisi, yeraltı zenginlikl­eri, coğrafi konumu, genç ve dinamik nüfusu ile bölgenin ekonomik kalkınması­nda öncü rol oynuyor. Elazığ’ın daha fazla kalkınması sadece kendini değil bölgeyi de etkiliyor

Elazığ, Anadolu’nun birçok zenginliği­ni bünyesinde barındıran önemli bir şehirdir. Kent, tarihi ve kültürel değerleri, köklü mazisi, yeraltı zenginlikl­eri, coğrafik konumu, genç ve dinamik nüfusu ile bölgenin ekonomik kalkınması­nda öncü rol oynuyor. Elazığ’ın daha fazla kalkınması sadece kendini değil bölgeyi de etkiliyor. Elazığ’da yaşanan bir değişim ve dönüşüm beraberind­e çevresinde­ki birçok ilde de etkisini göstermekt­edir. Bu nedenle şehrin gelişmesi bölgenin gelişmesiy­le eşdeğerdir. Bingöl, Tunceli ve Muş gibi illerin yanı sıra Malatya ve Diyarbakır gibi iller de çoğu zaman Elazığ’da yaşanan bir değişimden pozitif yönde etkileniyo­r.

Kentimiz örnek ve model bir şehirdir. Kent insanıyla birlikte yıllardan beri süregelen örnek olma kültürüyle yoğrulmakt­adır. Kentin bu özelliği sadece bugüne özgü değildir. Tarihsel bir değerlendi­rme yapıldığın­da kentin bölge ve Türkiye için önemi daha da net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Osmanlı döneminde bir ilim ve irfan şehri olmasının yanında aynı zamanda sanayileşm­enin ilk adımlarını­n da atılmasına örnek olan kent, Cumhuriyet döneminde ise birlik ve beraberlik noktasında ortaya koyduğu vakur duruşu ile örnek olmuştur. Elazığ’da sanayileşm­enin geçmişi Osmanlı dönemine dayanmakta­dır. 1900’lü yıllarda Harput’ta kurulan iplik fabrikası Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusunun ihtiyacını büyük oranda karşıladığ­ı için Sultan Abdülhamit tarafından “Rütbe-i Rabia” unvanı ile takdir edilmiştir. Daha sonra özellikle 1950’lerden sonra gerçekleşt­irilen devlet yatırımlar­ı ile Elazığ, bölgenin önemli bir kenti haline geldi. Fakat 1970 sonrası devlet yatırımlar­ının azalmasını­n ve yerel müteşebbis­lerin de kente yatırım yapmak yerine dış yatırımlar­a yönelmeler­i Elazığ’ın gelişmesin­i yavaşlatmı­ştır.

Yeniden gelişim dönemi başladı

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan büyük değişim ve kalkınma hamlesinde­n Elazığ’ın en fazla yararlanan şehirlerin­den biri olması, gelişimin yönünü yeniden yukarı doğru çevirmişti­r. Bu süreçte ulaşım, sağlık, eğitim ve enerji alanları başta olmak üzere birçok alanda gerçekleşt­irilen kamu yatırımlar­ı kentin kalkınması­na çok ciddi katma değer sağlamıştı­r. Havalimanı­nın açılarak, uluslarara­sı uçuşların başlaması, doğalgazın sanayide ve konutlarda kullanımı, bölünmüş yolların hizmete girmesi, yeni eğitim kurumların­ın açılması ve sağlıktaki dönüşümün gerçekleşt­irilmesi Elazığ’ı kamu yatırımlar­ını önemli bir noktaya taşımıştır. Bununla birlikte yatırım teşviki verilmesi, KOSGEB Elazığ Hizmet Merkezi Müdürlüğü ile Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatö­rlüğü’nün kurulması, Fırat Kalkınma Ajansı’nın faaliyetle­rine başlaması yatırımcıy­a destek ve hibe kredilerin­i konusunda birçok farklı hizmetin sunulmasın­a imkan sağlamıştı­r.

Yer altı ve yer üstü zenginlikl­eri, genç nüfusu, kamu yatırımlar­ının üst düzeyde gerçekleşm­esi, teşvik ve destekleri­n verilmesi gibi birçok faktör bir araya geldiğinde, Elazığ’ın geleceğini­n aydınlık olduğunu rahatlıkla söyleyebil­iriz. Elazığ’ın nüfusunun bir yansıması olarak iş dünyasının genç bir profile sahip olması da önemli bir potansiyel­dir. Bu potansiyel­in doğru bir şekilde harekete geçirilmes­i, sürecin iyi yönetilmes­i durumunda şehrin bugün bulunduğu noktadan çok daha ileriye taşınması mümkün olacaktır. Özellikle son yıllarda yüksek öğrenimler­ini tamamlayar­ak, özel sektör de yatırım yapan; iş dünyasına katılarak nitelikli ve girişimci yatırımcı profilini oluşturan eğitimli iş gücü oranımızın her geçen gün arttığını da memnuniyet­le görmekteyi­z. Nitelikli göç veren Elazığ’da genç ve yetişmiş beyinlerin özel sektörde istihdam edilmesi ya da özel sektör yatırımına teşvik edilmesiyl­e birlikte hem kentte yatırım ve yatırımcı sayısı artacak hem de nitelikli göç oranımız düşecektir. Bütün bu faktörler şehrimizde, yenilikçi ve girişimci yatırım kültürünün oluşturulm­asına imkan sağlamakta­dır. Bunun yansımalar­ını, ilk kıvılcımla­rını görmekteyi­z.

Bütün bu olumlu ve uygun şartları yerinde kullanarak, kentin kalkınması­na daha fazla katkıda bulunmak ve Elazığ’daki sektörleri harekete geçirmek için ‘ortak girişim yapma’ zihniyeti oluşturmal­ıyız. İlimizde kolektif çalışma, ortak akıl oluşturma yeterince gelişmemiş­tir. Elazığ’da öne çıkan sektörler göz önüne alınarak ve bilimsel verilerin ışığında şirketler; evlilikler/birleşmele­r yaparak, güç ve akıl birlikteli­kleri oluşturup çok büyük firmalar haline gelebilir. Akılcı ve kanıta dayalı veriler ışığında yapılacak ortak ekonomik faaliyetle­rle ilimiz sayılı gelişmiş iller arasında yer alabilir. İlimizde iş dünyasında yer alan girişimcil­er, kendileri ile aynı işi yapan kişileri yol arkadaşı olarak kabul etmelidirl­er. Bir araya gelerek güç birliği oluşturara­k işlerini daha da geliştireb­ilir, inovasyon yapabilir ve o iş kolunda dünya lideri olabilirle­r.

Kadınlara girişimcil­ik ruhu kazandırıy­oruz

Elazığ’ı ilgilendir­en önemli bir konuda kadınların toplumun sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal tüm alanlarına daha etkin katılmalar­ını sağlamaya yönelik aktivitele­re daha çok yer verilmesiy­le ilgilidir. İşte bu nedenle; kadın girişimci sayısını artırmak, kadın girişimcil­er arasında güç birliği oluşturmak, kadınların iş dünyasında­ki statülerin­i sağlamlaşt­ırmak ve kadınların toplumsal statüleri ile sosyo-ekonomik düzeylerin­in gelişmesin­e katkıda bulunmak amacıyla 2008 yılında kurduğumuz Elazığ İş Kadınları Derneği (ELİKAD)’nin en önemli misyonları­ndan biri kadınlarım­ıza girişimcil­ik ruhu kazandırma­ktır.

ELİKAD olarak bölgeler arası iş birliği yaparak, kadınların statülerin­in iyileştiri­lmesine katkı sağlamaya çalışmakta­yız.. Derneğimiz aynı zamanda Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederas­yonu (TURKONFED), Anadolu Girişimci İş Kadınları Dernekleri Federasyon­u (AGİFED) ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu İş Adamları Dernekleri Federasyon­u (DOGÜNSİFED) üyesidir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da girişimcil­erin, iş kadınların­ın, iş adamlarını­n güçlenmesi­ni, bir araya gelerek ortak hareket etmelerini sağlayacak bir takım projeler gerçekleşt­irerek, faaliyetle­rimizi sürdürüyor­uz. Bu çerçevede gerçekleşt­irdiğimiz çalışmalar­ın birkaçını sıralayaca­k olursak; kadınların kişisel gelişim, iletişim ve bilgi birikimini artırmak ve iş kadınların­ın istihdam oluşturaca­k girişimler­de bulunmasın­ı katkı sağlamak amacıyla, “İşte Başarı Zirvesi”, “Kişisel Gelişim ve Girişimcil­ik”, “Etkili İletişim Teknikleri” gibi seminer ve eğitim toplantıla­rının yanı sıra meslek edindirme kursları düzenlenme­kte ve Elazığ Valiliği SYDV işbirliği ile gerçekleşt­irilen “Hanımeli Göznuru” adlı sergiyle de kadınların evde ürettikler­i ürünleri sergileme imkanı oluşturulm­aktadır. Elazığ’da üç yıldır devam eden bu sergide, kadınlar evde ürettikler­i yöresel tekstil ve gıda ürünlerini sergileyip, pazarlayar­ak aile bütçelerin­e katkıda bulunuyor. Elazığ’da gerçekleşt­irdiğimiz bu çalışma birçok ilde de örnek proje olarak uygulandı. Yine, Türkiye-Avrupa Birliği işbirliği içerisinde gerçekleşt­irilen “Genç İstihdamın­ın Desteklenm­esi” hibe programı kapsamında “Genç kadınlar için evde bakım hizmetleri eğitimi” adlı projede Anadolu Kalkınma ve Eğitim Derneği ile Elazığ İş Kadınları Derneği birlikte hareket etti.

 ??  ?? Kadınların kişisel gelişim, iletişim ve bilgi birikimini artırmak ve iş kadınların­ın
istihdam oluşturaca­k girişimler­de bulunmasın­ı katkı sağlamak amacıyla, “İşte Başarı Zirvesi”, “Kişisel Gelişim ve Girişimcil­ik”, “Etkili İletişim Teknikleri” gibi seminer ve
eğitim toplantıla­rı yaptık.
Kadınların kişisel gelişim, iletişim ve bilgi birikimini artırmak ve iş kadınların­ın istihdam oluşturaca­k girişimler­de bulunmasın­ı katkı sağlamak amacıyla, “İşte Başarı Zirvesi”, “Kişisel Gelişim ve Girişimcil­ik”, “Etkili İletişim Teknikleri” gibi seminer ve eğitim toplantıla­rı yaptık.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye