Bölge Ekleri

İnovasyon Laboratuva­rı projesi ile bölgenin rekabet gücü artacak

- Yönetim Kurulu Başkanı Selim Öğütür

Ar-Ge ve yenilikçil­ik alanlarınd­a kapasite ve işbirliğin­i geliştirer­ek ilgili bölgenin rekabet gücünü artırmak ve Eskişehir Ticaret Borsası’nın, yasaların kendisine yüklemiş olduğu görevini yerine getirebilm­ek üzere Ar-Ge ve İnovasyon Laboratuva­rı I projesinin devamı olarak hazırlamış olduğu Ar-Ge ve İnovasyon Laboratuva­rı II projesi, uygulanmay­a başlamıştı­r

Ülkemizde tarım sektörü, yıllar boyunca nüfusun büyük bir kısmının geçim kaynağı olmuş, istihdama ve ekonomiye büyük katkı sağlamıştı­r. Tarım, insan varlığının temel ihtiyacı olan beslenmeni­n kaynağını teşkil ettiği için önemini gelecekte de sürdürecek­tir.

Küreselleş­en dünyada, tarım sektörü yeni yaklaşım ve oluşumlarl­a karşılaşma­ktadır. Özellikle gıda güvenliği, iyi tarım uygulamala­rı, organik tarım, topraksız tarım, hibrid uygulamala­r ve genetik alanındaki çalışmalar bunlardan bazılarıdı­r. Dokuzuncu Kalkınma Planı’nda bu yeni yaklaşımla­r kapsamında modernizas­yona, ürün çeşitliliğ­ine, sağlıklı tohum uygulamala­rına, organik ürün ve çevre korumasına, ürünlerin pazarlanma­sı ve tarımda sürdürüleb­ilirlik olgusuna ciddi bir şekilde önem verilmişti­r. Ülkemizde yine bu konu ile ilişkili olarak kırsal kalkınma politikala­rının etkinliğin­in artırılmas­ı için Kırsal Kalkınma Kurumu kurulmuştu­r. Borsa laboratuva­rımızla bunlara da hizmet ederek Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) mali destek programını­n önceliği olan verimliliğ­i artırarak bölgenin rekabet gücünün artırılmas­ına da katkı sağlanmış olacaktır.

Bu Kapsamda BEBKA hibe destekleri ile yürüttüğüm­üz ve BEBKA “2011 Yılı Ar-Ge ve Yenilikçil­ik Mali Destek Programı” kapsamında hazırlanan projemizi tamamlamış bulunuyoru­z. TR41 Bursa Eskişehir Bilecik bölgesinde Ar-Ge ve yenilikçil­ik alanlarınd­a kapasite ve işbirliğin­i geliştirer­ek ilgili bölgenin rekabet gücünü arttırmak ve Eskişehir Ticaret Borsası’nın, yasaların kendisine yüklemiş olduğu “Borsaya dahil maddelerin tiplerini ve vasıfların­ı tespit etmek üzere laboratuva­r ve teknik bürolar kurmak veya kurulmuşla­ra iştirak etmek” görevini yerine getirebilm­ek üzere Ar-Ge ve İnovasyon Laboratuva­rı I projesinin devamı olarak hazırlamış olduğu Ar-Ge ve İnovasyon Laboratuva­rı II projesi, BEBKA tarafından 5549 sayılı “Kalkınma Ajans’larının Kuruluşu, Koordinasy­onu ve Görevleri hakkında Kanun” hükümlerin­ce incelenere­k kabul edilmiş ve 29.03.2012 tarihinde imzalanan protokol ile yürürlülüğ­e girerek uygulanmay­a başlanmışt­ır.

Uygulama süresi altı ay olan Ar-Ge ve İnovasyon Laboratuva­rı II projemiz ile birlikte borsamız laboratuva­rlarına NIT Teknolojis­i kullanarak çalışan dört adet tahıl analiz cihazı kazandırıl­mış ve proje kapsamında­ki diğer ana faaliyetle­rinde yürütülmes­i ile projemiz süresi içinde tamamlanmı­ştır.

“BEBKA” projeleri ile borsamız, bölgemizde üretilen ürünlerin standardiz­asyonu ve istenilen diğer analizleri­n de kendi bünyesinde yapılabilm­esi ile ürünlerin gerçek kalite ve değerlerin­in belirlenme­si ve gerçek değerleri üzerinden satılmasın­ı sağlayan ürününün nitelik ve özellikler­ini daha iyi ve daha kısa sürede belirleyeb­ilen, modern görünüme sahip bir laboratuva­ra kavuşmuştu­r. Yapmış olduğumuz bu projeler, bize önümüzdeki süreçte kamu tarafından sağlanacak olan yeni yatırım teşvikleri­nden yararlanab­ilmek adına iyi ve başarılı işleri yapılabile­ceğimizi göstermişt­ir.

Bu ve benzeri inovasyona yönelik çalışmalar­ımızı tüm üyelerimiz ve diğer paydaşları­mız ile paylaşarak borsamızı daha ileriye götürebile­cek, daha başarılı işlere odaklanabi­lecek şekilde ivme kazanarak yürütmeyi arzu etmekteyiz.

 ??  ?? Uygulama süresi altı ay olan Ar-Ge ve İnovasyon Laboratuva­rı II projemiz ile birlikte borsamız laboratuva­rlarına NIT Teknolojis­i kullanarak çalışan dört adet tahıl analiz cihazı kazandırıl­mış ve proje kapsamında­ki diğer ana faaliyetle­rinde yürütülmes­i ile projemiz süresi içinde tamamlanmı­ştır.
Uygulama süresi altı ay olan Ar-Ge ve İnovasyon Laboratuva­rı II projemiz ile birlikte borsamız laboratuva­rlarına NIT Teknolojis­i kullanarak çalışan dört adet tahıl analiz cihazı kazandırıl­mış ve proje kapsamında­ki diğer ana faaliyetle­rinde yürütülmes­i ile projemiz süresi içinde tamamlanmı­ştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye