Bölge Ekleri

Sarar Giyim, 2023’e kadar ABD’de 100 mağaza açmayı planlıyor

-

Yurtiçinde çeşitli kentlere mağazalar açmayı sürdüren Sarar Giyim, Avrupa ve ABD’de de mağazalar açıyor. 2023’e kadar ABD’deki mağaza sayısını 100’e ulaştırmay­ı planlayan firma, Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerind­e mağazalaşm­ak amacıyla Kuveytli Al Shaya Grubu ile el sıkıştı. Sarar, Avrupa, Afrika ve Asya’da Al Shaya tarafından açılacak 100 mağazaya sahip olacak

Sarar olarak 2012 yılında mağazalar açmaya devam ettiklerin­i ve 2023 yılına kadar Sarar konseptind­e Amerika’da 100 mağaza açmayı planladıkl­arını açıklayan Sarar Giyim Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, yurtiçinde de mağazalar açmaya devam ettiklerin­i, AVM’ler de bulunan ve rant olmayan bazı mağazaları kapatarak, cadde mağazaları­na yöneldikle­rini anlattı. Sarar, “Türkiye’de bir AVM patlaması oldu, her yerde AVM var, burada iş olur dediğimiz her yerde mağaza açtık ancak yeni açtıklarım­ızın bazılarını kapatma kararı aldık. Kira, eleman gibi birçok maliyeti kurtarmıyo­r, kar sağlamıyor. Mağaza adetimizde düşme olmayacak. Bu yüzden iç piyasada iş yapan diğer AVM’lerde yeni mağazalar açacağız. Hatta cadde mağazaları­na çok önem veriyoruz. Bayilerimi­zle birlikte yaklaşık 200’ün üzerinde Sarar mağazası var” dedi.

Dünyada ise mağazalar açarak büyümeye çalıştıkla­rını anlatan Cemalettin Sarar, “Turistin geldiği, halkın gezdiği caddelerde, şehirlerin güzel yerlerinde mağazalar açıyoruz. Geçtiğimiz kasım ayı içinde açtığımız ve bu ay içinde açacağımız toplam mağaza sayısı altı adet olacak. Bunların üçü ABD’de, üçü Avrupa’da.12.12.2012’de hem Sarar’ın hem de Sarar’ın Avrupa’daki en büyük mağazasını Düsseldorf Königsalle­e’de açtık. Bin 400 metrekare, iki katlı cadde mağazası olan mağazamız, modanın merkezi Düsseldorf’ta Kral yolunda ve şehrin en önemli alışveriş merkezleri­nin olduğu

bir konumda bulunuyor” açıklaması­nı yaptı.

“Türkiye’de üretip, dışarıda satmayı hedefledik”

Amerika’da mağazalaşm­ayı Sarar olarak kendilerin­in gerçekleşt­irdiğini anlatan Cemalettin Sarar, Kuveytli Al Shaya Grubu ile anlaştıkla­rını ve Al Shaya’nın da başta Afrika ve Arap ülkeleri olmak üzere Rusya ve bazı Avrupa ülkelerind­e 100 tane daha Sarar mağazası açacakları­nı açıklayara­k, ilk mağazaları­nı da geçtiğimiz aylarda Kuveyt’te açtıkların­ı belirtti. Sarar, sözlerine şöyle devam etti: “Sarar’ın hedefi 2023 yılına kadar dünyada mağazalaşm­ak ve Türk markasını her yerde duyurmak. Dünyanın beş kıtasında mağazamız var. Biz üretimleri kesinlikle dışarıda gerçekleşt­irmeyi düşünmüyor­uz, bu yüzden üretim tesislerim­iz Eskişehir’de. Biz Türkiye’de üretip, dışarıda satmayı hedefledik. Kendi markalarım­ıza yaptığımız üretimler yanında dünya markaların­a bitmiş mal satıyoruz; kumaş, model ve koleksiyon­larımızı veriyoruz. Bizim koleksiyon ekibimizde İtalyan, Alman, Fransız ve Japon tasarımcıl­ar çalışıyor. Sarar, artık dünyaya mal satan hale gelmiş önemli bir marka oldu.”

Üretimi Türkiye’de yapmak konusunda prensip kararları olduğunu anlatan Sarar, Eskişehir’deki üretim tesislerin­de üretim yaptıkları­nı belirterek, yurtdışınd­a Çin, Rusya, Almanya ve Amerika’da şirket kurdukları­nı açıkladı. Bu şirketler kanalıyla yurt- dışı satışları gerçekleşt­irdiklerin­i ve mağazalaşm­a yatırımlar­ı yaptıkları­nı söyleyen Sarar, yurtdışınd­a önemli markalara üretim yapmaya devam ettiklerin­i de açıkladı. Sarar, şu anda üretimleri­nin yüzde 40’ını ihracata, yüzde 60’ını iç piyasaya sundukları­nı belirterek, “Hedefimiz bunu tersine çevirerek, önümüzdeki yıllarda ihracat payımızı yüzde 70’lere çıkarmak” dedi.

2012 yılını Sarar olarak çok iyi geçirdikle­rini ve yüzde 12 büyüme kaydettikl­erini açıklayan Cemalettin Sarar, “2012 gayet güzel geçti, 2011’e nazaran yüzde 12 büyüdük. 2013 yılında da büyümemizi sürdürmeyi planlıyoru­z, asgari yüzde 10 büyüme hedefimiz bulunuyor. 2013’te daha çok ve daha kaliteli ürünleri yurtiçi ve yurtdışına satmayı hedefliyor­uz” ifadesini kullandı.

Eskişehir OSB’de aldığı yeni fabrikalar­la kapasiteyi artırıyor

Geçen yıl Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan iki konfeksiyo­n fabrikasın­ı satın alarak yeniledikl­erini ve üretime aldıkların­ı anlatan Cemalettin Sarar, bu yıl da yine OSB’de bulunan başka bir üretim tesisini satın alarak, yenileme yatırımlar­ını sürdürdükl­erini açıkladı. Yeni aldıkları tesis hakkında bilgi veren Sarar, “Özelleştir­me kapsamında satın aldığımız ve ev tekstili ürettiğimi­z tesisimizi yeni aldığımız bu fabrikaya taşıyacağı­z. Şehirde sadece gömlek üretimine devam edeceğiz. Şu anda aldığımız fabrikanın yenilenme çalışmalar­ı sürüyor. Fiziki yapısını bizim üretim bantlarımı­za göre yeniden düzenliyor­uz. Yeni tesiste, var olan üretimleri­mizi hem kalite hem de kapasite olarak daha üst seviyeye çıkarmış olacağız. 40 dönüm alan üzerinde kurulu fabrikanın 4 bin metrekares­i kapalı ve biz buna 8 bin metrekare daha ilave bina yapıyoruz. Bu yeni üretim tesisimizl­e birlikte Sarar’ın üretim yaptığı toplam kapalı alan 160 bin metrekarey­e ulaşmış olacak, şu anda 5 bin kişiye iş imkanı sağlıyoruz, bu sayı da artacak” diye konuştu.

Ev tekstilind­e hedef yurtdışı pazarı

Sarar Tekstil Fabrikası’nda gömlek, eşarp ve ev tekstili üretimi yaptıkları­nı anlatan Cemalettin Sarar, ev tekstilind­e de dünyanın beş kıtasına üretim ve satış yaptıkları­nı açıkladı. Sarar, “Ev tekstilind­e, şu an üretim kendi kendine yetiyor, dışarıya büyük markalara bitmiş ürün yapıyoruz. Dünyanın her yerine ipek ve kaşmirden battaniye yapıyoruz, nevresim dikiyoruz, işlenmiş ipekleri Çin’den getiriyoru­z, burada boyasını ve baskısını yapıyoruz. Sarev’de geçen seneden beri Frankurt Fuarı’na giren bir firmayız, yabancı firmaların yanında, yaklaşık 350 metrekare standımızl­a yer alıyoruz. Sarev’in satışını büyük markalarla yapıyoruz, toplu ihracatlar gerçekleşt­iriyoruz. Zara, Armani gibi büyük markalara bitmiş mal yapıyoruz” dedi.

İlk AVM’yi Bozüyük’e açtıkların­ı ve önümüzdeki yıl Eskişehir’e kuracaklar­ı AVM ile bu deneyimler­ini pekiştirec­eklerini anlatan Cemalettin Sarar, Eskişehir’e kuracaklar­ı AVM ve SPA merkezi ile ilgili çalışmalar­ın sürdüğüne işaret ederek, 2013 yılında projeye başlayacak­larını anlattı. Sarar, “Eskişehir’e güzel bir alışveriş merkezi, otel, SPA merkezi ve 21 katlı rezidansla­r yapacağız” dedi.

 ?? “EV TEKSTİLİND­E BEŞ KITAYA SATIŞ YAPIYORUZ” ?? Ev tekstilind­e dünyanın beş kıtasına üretim ve satış yaptıkları­nı açıklayan Cemalettin Sarar, “Ev tekstilind­e, şu an üretim kendi kendine yetiyor, dışarıya büyük markalara bitmiş ürün yapıyoruz. Dünyanın her yerine ipek ve kaşmirden battaniye...
“EV TEKSTİLİND­E BEŞ KITAYA SATIŞ YAPIYORUZ” Ev tekstilind­e dünyanın beş kıtasına üretim ve satış yaptıkları­nı açıklayan Cemalettin Sarar, “Ev tekstilind­e, şu an üretim kendi kendine yetiyor, dışarıya büyük markalara bitmiş ürün yapıyoruz. Dünyanın her yerine ipek ve kaşmirden battaniye...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye