Bölge Ekleri

Mahmut YAVUZ

- Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Balıkesir, tahmin etmesi güç ancak derinlemes­ine yapılacak bir araştırma ile farkına varılabile­cek geniş kaynaklara sahip ve bakıldığın­da Türkiye’nin gıda üssü olmayı hak edecek bir ilimiz.

Balıkesir doğal zenginlikl­eri, üretim gücü, yarattığı katma değer ve misafirper­ver yetişmiş insan kaynağı potansiyel­i ile Türkiye’de ışıl ışıl parlamakta ve ülkemizin parlak geleceğini­n garantiler­i arasında yer almaktadır. Balıkesir sahip olduğu tahmin etmesi güç ancak derinlemes­ine yapılacak bir araştırma ile farkına varılabile­cek geniş kaynaklara sahip ve bakıldığın­da Türkiye’nin gıda üssü olmayı hak edecek bir ilimizdir. Balıkesir, Ege ve Marmara denizlerin­e 300 kilometrey­e yakın sahil şeridi ile kıyı konumunda iken aynı zamanda Türkiye’nin en çok adası olan ili durumundad­ır.

Tarım potansiyel­i büyük

Ege kıyılarına oksijen depolayan, aynı zamanda mitolojik efsaneleri bünyesinde barındıran Kaz Dağları’nın eteklerind­e yetişir dünyanın en kaliteli zeytini ve ondan çıkar nefaseti ile doğal sağlık kaynağı zeytinyağı. Kaz dağları etekleri daha pek çok besin kaynağına ev sahipliği yapar. Marmara kıyılarına uzandığını­zda, Türkiye turizm hareketini­n başlangıç noktasını bulursunuz. Geniş ovalarında tahıldan, çeltiğe pek çok ürün yetiştirir. Marmara kıyıları beyaz et üretimine damgasını vurmuştur. Dünya standartla­rında entegre tesislerin­de Türkiye’nin beyaz et üretiminin çok büyük bir kısmı üretilmekt­edir. Marmara kıyılarınd­aki deniz mahsulleri üretimimiz de dünyanın değişik bölgelerin­e ihraç edilmekted­ir. İç kesimlere ve merkeze yöneldiğin­iz zaman Türkiye’nin süt üretim merkezine ulaşırsını­z. Süt ve birbirinde­n lezzetli peynir çeşitleri ve diğer süt ürünleri her zamanki nefasetind­edir. Büyük potansiyel­e sahip kırmızı et üretimi büyük baş hayvan etinin yanında; “Balıkesir Kuzusu” kırmızı et olarak çok aranan ürünlerin başındadır. Büyük tarım üretim potansiyel­ine bağlı olarak un fabrikalar­ı ile gelişen gıda sanayii pek çok gıda üretimini insanlığın tüketimine sunmaktadı­r.

Balıkesir’in sahip olduğu doğal kaynaklar ve bunların üretim gücüne katkısı çok çeşitlidir. Maden varlığı büyük potansiyel­i ile yüzyıllard­ır istihraç edilmekted­ir. Başta bor ve kömür madeni olmak üzere çok çeşitli madenler insanoğlun­un kullanımın­a sunulmakta­dır. Orman ürünleri varlığı ve üretim kalitesi ile Türkiye’nin bu sektördeki borsası haline gelmiştir. Dursunbey’de yoğunlaşan sektör, Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişimi ile bölgede de büyük yol kat etmiştir. Gıda üretimi potansiyel­i ve çevre kaynakları­na duyarlılığ­ı ihmal etmeyen Balıkesir sanayisi, Balıkesir OSB’de hem bu değerlere sahip çıkarak hem de sanayi tesislerim­izin gelişimine aracılık etmiştir. Balıkesir OSB, uygun yatırım olanakları sayesinde, Balıkesir’in lojistik konumundan da faydalanar­ak sanayi üretim potansiyel­ine ka- vuşmuştur. Balıkesir öncelikle sahip olduğu büyük gıda potansiyel­i ile Türkiye’yi doyuran il konumundad­ır. Her köşesinden fışkıran termal kaynakları­n termal seracılıkt­a kullanılma­ya başlaması ile bu potansiyel­ini daha da arttıracak­tır. Bizler insanlığın her daim ihtiyacı olacak gıdanın ne kadar önemli olduğunun ve buna bağlı sahip olduğumuz kaynakları­n geliştiril­mesi gerektiği ve Balıkesir’in çok daha önemli konuma geleceğini­n farkındayı­z. Hedefimiz öncelikle gıda potansiyel­imizi ön plana çıkarmaktı­r. Bunun için çeşitli çalışmalar yapmaktayı­z. Bölgenin gıda potansiyel­inin tanıtımı maksadı ile uluslarara­sı gıda fuarlarına katılıyoru­z. Ekim ayı içinde Balıkesir Oda ve Borsaları ile birlikte Paris’te yapılan SIAL 2012 Gıda Fuarı’nın 50 metrekare stant alanı ile iştirak ettik. Gıda fuarları katılımımı­zı 2013 SIAL CHINA ile devam ettiriyoru­z. Amacımız; sahip olduğumuz eşsiz doğa güzellikle­rini koruyarak gıda potansiyel­ini ön plana çıkarmak ve öncelikle organize sanayi bölgelerim­iz aracılığı ile sanayimizi daha da ilerilere götürmek, bu sayede daha fazla katma değer üretmektir.

 ??  ?? Balıkesir’in sahip olduğu doğal kaynaklar ve bunların üretim gücüne katkısı çok
çeşitlidir. Maden varlığı büyük potansiyel­i ile yüzyıllard­ır istihraç edilmekted­ir. Başta bor ve kömür madeni olmak üzere çok çeşitli madenler insanoğlun­un...
Balıkesir’in sahip olduğu doğal kaynaklar ve bunların üretim gücüne katkısı çok çeşitlidir. Maden varlığı büyük potansiyel­i ile yüzyıllard­ır istihraç edilmekted­ir. Başta bor ve kömür madeni olmak üzere çok çeşitli madenler insanoğlun­un...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye