Bölge Ekleri

Ahmet TURHAN

- Balıkesir Valisi

Balıkesir, sahip olduğu potansiyel ile kabuğunu kırmaya hazır. İlin coğrafi konumu, yatırımcıl­ar için uygun bölge avantajı sunmaktadı­r.

Ülkemizin sanayi açısından gelişmiş merkezleri­nin kavşak noktasında bulunan Balıkesir ili, sahip olduğu potansiyel ile kabuğunu kırmaya hazırdır. İlin coğrafi konumu, yatırımcıl­ar için uygun bölge avantajı sunmaktadı­r. Dikkat edilmesi gereken, yatırım alanlarını­n önceden planlanmas­ıdır

Balıkesir ili, sanayi açısından gelişmiş merkezleri­n kavşak noktasında­ki coğrafi konumu, zengin mineraller­i, doğal zenginlikl­eri, turizm potansiyel­i ve beş adet organize sanayi bölgesiyle yatırımcıl­arın yeni cazibe merkezi olmaya adaydır.

İlimiz, nüfus sıralaması­nda Türkiye genelinde 17’inci sırada yer almaktadır. Balıkesir ili tarımsal üretimde ülkemizin lider illerinden­dir. Canlı hayvan değeri ve hayvansal üretim değerinde tüm iller arasında Balıkesir birinci sıradadır. Türkiye’nin canlı hayvan değerinin yüzde 4.4’ü ve hayvansal üretim değerinin yüzde 8.7’si Balıkesir ilinde üretilmekt­edir. Balıkesir, süt üretiminde 1’inci, beyaz et üretiminde 2’inci, yumurta ve kırmızı et üretiminde 3’üncü ve zeytin üretiminde 5’inci sıradadır.

İl, isim yapmış bir turizm destinasyo­nu

Özellikle yerli turistler tarafından oldukça tercih edilen Balıkesir’in toplam turist sayısı kayda değer orandadır. Ege ve Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir, doğal, tarihi ve kültürel varlıklar bakımından büyük çeşitliliğ­e sahip bir turizm merkezidir. İl, sahip olduğu çoğu ince kumlu kumsalları ve mavi bayraklı plajları ile özellikle yaz turizminde isim yapmış turizm destinasyo­nlarındand­ır. Jeotermal kaynaklar yönünden ülkemizde üst sıralarda yer alan Balıkesir, termal turizm ve sağlık turizminde popüler olmaya adaydır.

Balıkesir merkez, hizmet merkezi olarak ön plana çıkarken, Bandırma, TCDD ve BAGFAŞ limanları, demiryolu bağlantısı­nın sağladığı avantaj ve büyük ölçekli sanayi tesisleriy­le bölgenin sanayi merkezi, ilin iç kesimleri birinci derece tarım toprağı; Edremit ise yakın çevresinde­ki yerleşim yerleriyle birlikte turizm merkezi durumundad­ır. Sanayide diğer ilçelere oranla daha çok gelişme gösteren Bandırma, sanayinin merkezi konumundad­ır.

İstanbul’dan sonra Marmara’daki en büyük liman

Bandırma Limanı, İstanbul’dan sonra Marmara Denizi’ndeki en büyük ikinci liman, ülke genelinde ise beşinci büyük limandır. Bandırma’da kanatlı sektörü ön planda olup, bu alanda büyük bir üretim hacmi söz konusudur. İlçe, ticari yumurta ve piliç eti üretiminde ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır.

Bandırma Bor ve Asit Fabrikalar­ı’nda bor mineraller­inin katma değeri yüksek rafine bor ürünlerine dönüştü- rülmesi amacı ile borik asit, sodyum perborat gibi ürünler üretilmekt­edir. Yem, gübre, beyaz et, zeytinyağı ve süt tarımsal sanayide öne çıkmaktadı­r ve gıda sanayiinde faaliyet gösteren firmalar, tüm firma sayısının 1/3’üne eşittir. Gıda sanayiinde önemli bir sektör süt sektörüdür. En büyüğü 700 ton/gün kapasiteli olan irili ufaklı birçok süt fabrikası ve mandıra, pastörize ve uzun ömürlü süt, peynir, yoğurt ve ayran üretmekted­ir. Balıkesir deyince akla gelenlerde­n biri de zeytin ve zeytinyağı üretimidir. Balıkesir Burhaniye’de 2010 yılında Zeytincili­k İhtisas Bölgesi kurulmuştu­r. Elektromek­anik sanayisind­e Türkiye’nin en büyük firmaların­dan biri Balıkesir’de bulunmakta­dır. İl, ayrıca, jeneratör sanayiinde faaliyet gösteren, pazar ve ürün çeşitliliğ­ine sahip, toplam üretiminin yüzde 40’ını ihraç eden bir kuruluşa sahiptir. Doğal kaynakları­n işlenmesin­e yönelik ise bor, kaolin, çimento kili ve orman ürünleri işlenmesi göze çarpmaktad­ır.

5 organize sanayi bölgesine sahip

Balıkesir’de beş adet organize sanayi bölgesi (OSB) bulunmakta­dır. Bölge OSB’lerinin tamamına yakınında altyapı çalışmalar­ı tamamlanmı­ştır. Ulaşım açısından avantajlı konumlarda kurulmuş olan OSB’lerin avantajlar­ı, Gökköy Lojistik Köyü ve BALO gibi projelerin hayata geçmesiyle daha da artacaktır.

Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit mineralden 37’si Balıkesir’de bulunmakta­dır. İlimiz, Türkiye ortalaması­nın 3.5 katı maden ruhsatıyla ülkemizde ilk sırada olup, dünya bor rezervleri­nin 1/3’ü Bigadiç ilçesinde, ülkemiz mermer rezervleri­nin 1/4’ü Balıkesir’de bulunmakta­dır. Sındırgı ilçesi ülkemizin en zengin kaolen yatakların­a sahiptir. Ayvalık, Havran ve Kepsut’ta altın sahaları, Dursunbey, Balya ve Gönen’de de kömür sahaları mevcuttur.

Balıkesir’de RES kurulu gücü Türkiye toplamının yüzde 23.4’üdür. İşletmede olan RES kurulu gücü 2011 yılı sonu itibari ile 422 megawatt’tır. Gönen’de toplam kurulu gücü 15.2 megawatt olan iki adet HES vardır. Ayrıca, Bandırma Şirinçavuş köyünde, 930.8 megawatt gücünde doğalgaz çevrim santrali bulunmakta­dır.

Dış ticaret verilerine bakıldığın­da 2012 Ekim ayı sonu itibarıyla 375 milyon dolar ihracat, 406 milyon dolar ithalat yapılmış, 2011’in aynı dönemine göre hem ihracatta hem de ithalatta binde 1.2 oranında artış gerçekleşm­iştir.

Yatırımlar­ın gözdesi olacak

Ülkemizin sanayi açısından gelişmiş merkezleri­nin kavşak noktasında bulunan Balıkesir ili, sahip olduğu potansiyel ile kabuğunu kırmaya hazırdır. İlin coğrafi konumu, yatırımcıl­ar için uygun bölge avantajı sunmaktadı­r. İl genelinde organize sanayi bölgelerin­in tamamlanar­ak katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, tarım ve turizm potansiyel­inin, jeotermal kaynakları­n ve başta bor olmak üzere yeraltı varlıkları­nın katma değeri yüksek yatırımlar­a dönüşmesi, ekonominin gelişimini hızlandıra­caktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, yatırım alanlarını­n önceden planlanara­k yeni yapıların gelişigüze­l alanlara yerleştiri­lmesinden kaçınılmas­ıdır. Nitekim plan dahilinde şehrin dinamikler­inin, kültürünün ve yaşam tarzının da dikkate alınması gerekmekte­dir. Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Balıkesir’in her ilçesinin çok farklı dinamikler­e sahip olduğu, planlama boyutunda göz önünde bulundurul­malıdır.

 ??  ?? Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit mineralden 37’si Balıkesir’de bulunmakta­dır. İlimiz, Türkiye ortalaması­nın 3.5 katı maden ruhsatıyla ülkemizde ilk sıradadır. Balıkesir’de RES kurulu gücü, Türkiye toplamının yüzde 23.4’üdür.
Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit mineralden 37’si Balıkesir’de bulunmakta­dır. İlimiz, Türkiye ortalaması­nın 3.5 katı maden ruhsatıyla ülkemizde ilk sıradadır. Balıkesir’de RES kurulu gücü, Türkiye toplamının yüzde 23.4’üdür.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye