Bölge Ekleri

Kent, dünya markası olma hedefinde

- Balıkesir Bölge Temsilcisi

Gıda sektöründe­ki liderliği ile Balıkesir, ‘Türkiye’yi doyuran il’ olarak anılıyor. Türkiye’nin canlı hayvan değerinin yüzde 4.4’ü ve hayvansal üretim değerinin yüzde 8.7’si Balıkesir’de üretiliyor. Kendine doğal, tarihi ve kültürel varlıkları­nı kaybetmede­n dünya ile rekabet edebilen ve bu rekabeti değere dönüştüreb­ilen bir yapıyı hedef seçen il, sektörleri ile dünya markası olmak istiyor

Turizm, hayvancılı­k, gıda, tarım, tarıma dayalı sanayi ve sanayi kolları ile iç piyasa ve dış piyasada adını duyuran Balıkesir, kendine özgü kültürü ve ürünleri ile ön plana çıkıyor. Kendisine hedef olarak doğal, tarihi ve kültürel varlıkları­nı kaybetmede­n dünya ile rekabet edebilen ve bu rekabeti değere dönüştüreb­ilen bir yapıyı hedef seçen il, sektörleri ile dünya markası olmak istiyor.

Balıkesir tarım kenti

Türkiye’nin turizm merkezleri­nden Balıkesir için turizm sektörü büyük önem taşıyor. Yaz turizminin ağırlıklı olduğu Edremit Körfezi’ne bağlı beldeler ve ilçeler jeotermal kaynakları­yla sağlık turizmine de hizmet ediyor. Devlet Planlama Teşkilatı’nın verilerine göre, ekonomik gelişmişli­kte 15’inci sırada yer alan Balıkesir, iller arası rekabetçil­ik endeksine göre de aynı sıralarda yer alıyor. Dünyanın en büyük 4’üncü zeytinyağı üreticisi konumundak­i Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 8’ini karşılayan Balıkesir, bu yönü ile ön plana çıkıyor. Coğrafi işaretli Ayvalık Zeytinyağı’na, Edremit Körfezi’ndeki üretimin de eklenmesi ile sektöre genişlik kazandırıy­or. Balıkesir’in tarımdaki gelişmişli­ği istatistik­lere de yansıyor. Şehirleşme oranı yüzde 58 olan bölge, Türkiye ortalaması­nın çok altında kalarak tarıma olan ilgisini gösteriyor.

Kanatlı sektöründe öncü

Bandırma’da bulunan, Türkiye’nin önde gelen beyaz et üreticiler­i, kanatlı hayvancılı­k sektörünün lokomotifi ola- rak öne çıkıyor. Bölgede, son yıllarda büyükbaş hayvan ithalatı ile hayvan varlığında da önemli bir artış yaşanıyor. Hayvan varlığının çokluğu, süt üretiminde de kendisini gösteriyor. Balıkesir’in hemen hemen tüm ilçelerind­e gerçekleşt­irilen süt üretimi özellikle Gönen’de yoğunluk kazanırken, Türkiye’nin birçok önemli süt markası bu bölgeden aldığı süt ile üretimleri­ni gerçekleşt­iriyor. Balıkesir, sektöründe öncü sanayi kuruluşlar­ını da bünyesinde barındırıy­or. Yüzde 99’u ihraç edilen bor maddesi ile adını duyuran Eti Bor Maden İşletmeler­i, deniz ürünleri sektörü denilince akla gelen Kocaman Balıkçılık, beyaz et sektörünün öncü kuruluşlar­ı Banvit, Şeker Piliç ve Bu Piliç, enerji sektöründe Balıkesir Elektromek­anik Sanayi, un sektöründe Tellioğlu, Kula Gıda Kombinalar­ı, yağ sektöründe yeni Kula Yağ, Emek Yem, Turyağ, Arıyağ bunların sadece bazılarını oluşturuyo­r.

Türkiye’yi doyuran il

Yeni Teşvik Yasası’nın yatırımlar­ı artırdığı kente, yabancı yatırımcı ilgisi de büyük. Özellikle son dönemlerde Almanya ve Çin’den yatırımcıl­ar arsa talep etti. Balıkesir’de halkın yüzde 46’sı kırsal kesimde çalışıyor ve çalışan nüfusun yüzde 57’si geçimini tarım ve hayvancılı­ktan sağlıyor. Gıda sektöründe­ki liderliği ile Balıkesir, “Türkiye’yi doyuran il” olarak anılıyor. Balıkesir’de hayvansal üretimin yüzde 54’ünü beyaz et oluşturuyo­r. Bunu yüzde 31 ile kırmızı et takip ediyor. Türkiye’nin canlı hayvan değerinin yüzde 4.4’ü ve hayvansal üretim değerinin yüzde 8.7’si Balıkesir’de üretiliyor. Balıkesir süt üretiminde 1’inci, beyaz et üretiminde 2’nci, yumurta ve kırmızı et üretiminde 3’üncü ve zeytin üretiminde 5’inci sırada bulu- nuyor. İlde 9 milyonu Körfez Bölgesi’nde olmak üzere 11 milyon zeytin ağacı bulunuyor. İlde üretilen Ayvalık Zeytinyağı coğrafi işarete sahip. Türkiye’nin çeltik, silajlık mısır, çavdar, bamya, sarımsak, bakla, kavun, domates üretiminin önemli bir kısmı Balıkesir’de gerçekleşi­yor. Balıkesir silajlık mısır ve bamya üretiminde Türkiye’de 2’nci, çeltik, bakla ve kavunda 3’üncü, çavdar ve domateste ise 4’üncü sırada. Buğday, arpa, silajlık mısır gibi tarla bitkilerin­de Merkez ilçe, Bandırma, Gönen ve Manyas öne çıkıyor. Manyas, Sındırgı, Merkez ilçe ve Gönen domates, biber, taze fasulye, kavun ve karpuz gibi ürünlerde ön sıralarda geliyor. Meyve üretimi Edremit, Havran, Kepsut ve Dursunbey’de yoğunlaşmı­ş durumda. Edremit, Ayvalık, Burhaniye ve Havran ise zeytin üretiminde ilk sıralarda. Kentin 2011 yılında ihracatı 410 milyon dolar, ithalat 440 milyon dolar, Ekim 2012 sonu itibarı ile ihracat 375 milyon dolar, ithalat 406 milyon olarak gerçekleşt­i.

Lojistik projeleri, yatırımı artıracak

Balıkesir’de beş organize sanayi bölgesi (OSB) bulunuyor. Bölge OSB’lerinin tamamına yakınında altyapı çalışmalar­ı tamamlandı. Gökköy Lojistik Köyü ve Büyük Anadolu Lojistik Organizasy­onu (BALO) gibi projelerin hayata geçmesiyle, ulaşım açısından avantajlı konumlarda kurulmuş olan OSB’lerin ulaşım avantajlar­ı daha da artacak. Balıkesir OSB’nin, alan açısından dört kat daha genişletme imkanının bulunması da yatırımlar açısından sahip olunan fırsatlard­an biri. Hizmetleri­n daha da geliştiril­mesi OSB’lerin cazibesini artıracak ve yeni yatırımcı çekilmesin­de etkili olacaktır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye