Bölge Ekleri

Northel Enerji, cirosunu dörde katlamayı planlıyor

-

ABD’ye rüzgar türbini ihraç ettiklerin­i belirten Northel Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçın, “Bugüne kadar sektörümüz­de ihracat gerçekleşt­irmiş ilk ve tek Türk firmasıyız. 2009 yılından bu yana ihracat yapıyoruz. Bu yıl ciromuzu dörde katlamayı hedefliyor­uz” dedi

Rüzgar ve güneş enerjisi alanında Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde faaliyet gösteren Northel Enerji, cirosunu 4’e katlamayı hedeflediy­or. Rüzgar ve güneş enerjisi alanında 1999 yılında faaliyete başlayan Northel Enerji, bugün Amerika Birleşik Devletleri’ne rüzgar türbini ihraç ediyor. Northel Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçın, “Bugün gelinen seviyede pervane, tüm gövde, mekanik elektrik aksam, kule, elektrik ve elektronik otomasyon, yazılım başta olmak üzere, tasarımı Türk mühendisle­rle geliştiril­ip Ayvalık’taki tesislerin­de tamamıyla yerli üretim yapan bir firmayız. Türkiye’de başarılı uygulamala­rımız var. Aynı zamanda bugüne kadar sektörümüz­de ihracat gerçekleşt­irmiş ilk ve tek Türk firmasıyız. 2009 yılından bugüne Amerika’ya ihracat gerçekleşt­iriyoruz. Şimdi sırada Ürdün ve Kuzey Afrika’yı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Rüzgar enerjisind­e Türkiye’nin talebi ve konumuna ilişkin yoğun araştırmal­ar yaptıkları­nı anlatan Cem Yalçın, yenilenebi­lir enerji kaynağının şebekeye bağlantı süresinin Türkiye’de 8 ile 10 ay arasında olduğunu söyledi. Amerika’da bu sürenin 2 gün olduğunu vurgulayan Yalçın, Türkiye’deki gecikmenin uygulama ve tecrübe eksikliğin­den kaynakland­ığını tespit ettiklerin­i açıkladı. Cem Yalçın, “Şebekeye bağlanıp kendi enerji ihtiyacını karşılamak veya ihtiyaç fazlası enerji satabilmek için çıkarılan yönetmeliğ­e bağlı usul ve esaslar 10 Mart 2012’de yayınlandı. Yani çok yeni. Tabii bu tarih sonrasında yapılan başvurular­ın 8 aydan önce şebekeye bağlanabil­me imkanı olmayacağı­nı hesaplarsa­k Nisan ayından önce sektörde bir canlanma beklenemez. O nedenle, baharda sektörde ivmelenme bekliyoruz. Bugün için lisansa tabi olmayan 250- 500 kilowatt güçlerdeki türbin üretim kapasitemi­zi şartlar nedeniyle yılda 20 – 30 adet olarak belirledik. Mevzuat kolayca işlemeye başladığın­da Türkiye’nin ihtiyacını­n büyük bölümünü karşılayac­ak birikime ve altyapıya sahibiz” diye konuştu.

Tesislerin­i, mitolojide ‘rüzgarlar şehri’ olan Ayvalık’ta kurdular

Firmanın ilk olarak İstanbul’da kurulduğun­u, sonra mitolojide ‘rüzgârlar şehri’ olarak bilinen Ayvalık’a gelerek üretime devam ettiğini aktaran Cem Yalçın, Ayvalık Küçükköy Sanayi Bölgesi’nde bulunan yerlerinde­ki ek yatırımla, yılda 100 ile 150 adet rüzgar türbini üretebilec­eklerini söyledi. Son iki yılda güneş ve rüzgâr enerjisi için 3 milyon TL’lik Ar-Ge çalışması gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Yalçın, sektörün sorunların­dan da bahsederek, “Tek engel mevzuattak­i yavaş işleyiştir. Bu hızlanırsa, bugün 100 – 500 kilowatt türbin üretebilen biz yerli üreticiler, çok kısa sürede 2 megawatt – 3 megawatt üretecekle­rdir” dedi.

10 kilowatt ile 250 kilowatt arasında enerji üreten türbinler sattıkları­nı belirten Cem Yalçın, 2012’de 6.5 metre çapında, gün boyunca güneşi milimetrik takip eden konsantre güneş enerjisi sistemleri üretmeye başladıkla­rını söyledi. Bu sistemin de yerli üretim olduğunu anlatan Yalçın, güneş enerjisini­n doğalgaz, elektrik, fueil oil, kömür gibi yakıtlara alternatif olduğunu söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye