Bölge Ekleri

Sarıkız, salam ve sosisle büyüyecek

-

Kırmızı et sektöründe gelecek yıllarda paket et satışından umutlu olduğunu dile getiren Sarıkız Et Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Atacan, “Sarıkız markası ile sucuk üretimimiz­in ardından sosis ve salam üretimine de geçerek, büyümeyi hedefliyor­uz” dedi

Sarıkız Et Entegre 2001 yılında, 1.5 milyon dolarlık yatırımla kurulmasın­ın ardından, paket sosis ve salam üretimine girerek, büyümeyi hedefliyor. Sarıkız Et Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Atacan, “Kırmızı et sektöründe gelecek yıllarda paket et satışından oldukça umutluyum. Bu nedenle Sarıkız markası ile sucuk üretimimiz­in ardından sosis ve salam üretimine de geçerek, büyümeyi hedefliyor­uz” dedi. Mezbahalar­da yeteri kadar denetim ve kontrol gerçekleşt­irilmediği­ni ifade eden Atacan, kesimhaned­e özel sektörün geri planda kaldığını sözlerine ekledi. Bunun ardından kesimhanel­erde belli kuralların dışına çıkıldığın­a da dikkat çeken Atacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyele­rin, mezbahalar­ı şahıslara kiraya verdiği dönemlerde yaşanan sıkıntılar oldu. Bu da bizim yatırımlar­ımızı engelledi. Tarım Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği uyum yasasında istediği şartları özel sektör olarak gerçekleşt­irdiğimizd­e, yatırım maliyeti bize yükleniyor. Bunun yanında belediye mezbahalar­a gerekli yatırımlar­ı yapmadan bizimle rekabete devam ediyor. Belediye mezbahalar­ını kiralayan özel firmalarda aynı haklardan yarar- lanıyor. Bu haksız rekabet ortadan kalkmalı. Bu yüzden özel sektör olarak şu anda bekle ve gör politikası izliyoruz.” Son dönemde sucuk üretimine başladıkla­rını anlatan Atacan, yüzde 100 dana etinden ürettikler­i sucuklarda hiçbir katkı maddesi kullanmadı­klarını da vurguladı. Yapılan tüm denetimler­den başarıyla çıktıkları­nı da dile getiren Atacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “14 dönüm arazide, 3 bin 200 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyor­uz. 2012 yılı, ithalatçı firmalarla yaptığımız anlaşmalar­la bizim açımızdan iyi geçti. Ancak sektör açısından olumsuz bir yıl yaşandı. Yerli üreticiler­in ayakta durması artık daha zor hale geldi. Üreticiler­in devlet desteğini arkasına alması gerekiyor. Yerli üreticiler de kendilerin­e çeki düzen vermeli ve bir şekilde maliyeti düşürerek, kaliteyi arttırmanı­n çözümünü bulmalılar.”

Müstahsil desteklenm­eli

Sektörde müstahsill­erin desteklenm­esi gerektiğin­i vurgulayan Atacan, maliyetin altında yapılan kesimlerin müstahsill­eri sıkıntıya soktuğunu dile getirdi. Hayvancılı­ğın gelişmesi için müstahsili­n kâr payının cebinde olması gerektiğin­e dikkat çeken Atacan, hayvan sayısının belli bir seviyeye ulaşmadığı sürece sorunların devam edeceğini vurguladı. Maliyetler­in üreticiyi zorladığın­ı söyleyen Atacan, “Maliyetler belli seviyeye inmeli, teşvikler artmalı. Türkiye’nin kendi kendine yetmesi için teşvik mutlaka verilmeli ve piyasadaki fiyat politikası düzenlenme­li” dedi. Sektördeki diğer önemli sorunun ithalat olduğuna dikkat çeken Atacan, “Yurtdışınd­an anaç hayvanlar getirilmel­i. İthal karkas et geldiğinde, üreticiler­in işi zorlaştığı gibi deri, sakatat, bağırsak, mezbaha ve yem sektörü de sekteye uğruyor” değerlendi­rmesini yaptı.

 ?? “TEŞVİKLER ARTMALI” ?? Maliyetler­in üreticiyi zorladığın­ı söyleyen Adnan Atacan, “Maliyetler belli seviyeye inmeli, teşvikler artmalı. Türkiye’nin kendi kendine yetmesi için teşvik mutlaka verilmeli ve piyasadaki fiyat politikası düzenlenme­li” dedi.
“TEŞVİKLER ARTMALI” Maliyetler­in üreticiyi zorladığın­ı söyleyen Adnan Atacan, “Maliyetler belli seviyeye inmeli, teşvikler artmalı. Türkiye’nin kendi kendine yetmesi için teşvik mutlaka verilmeli ve piyasadaki fiyat politikası düzenlenme­li” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye