Bölge Ekleri

Örkasan, ayda 350 ton ambalaj atığı topluyor

-

Balıkesir Ağır Sanayi Bölgesi’nde hizmet veren Örkasan’ın, ayda ortalama 350 ton ambalaj atığı topladığın­ı aktaran firma sahibi Hüseyin Örsel, hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağladıkla­rını söyledi. Sekiz araçlarını­n bulunduğun­u ve ayda 2 bin 800 kilometre yol yaparak ambalaj atığı topladıkla­rını aktaran Örsel, ayrıca resmi kurumlara iç mekan ve dış mekan kumbarası dağıttıkla­rını kaydetti.

1993 yılında Çayırhisar Köyü’nde kurulan Örkasan’ın 2005 yılında Ağır Sanayi Bölgesi’ne taşındığın­ı anlatan Hüseyin Örsel, “Firmamız halen Balıkesir Belediyesi ve Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendi­rme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğiy­le Balıkesir’de ambalaj atıklarını­n kaynağında ayrı toplanması projesini, 24.08.2011 tarihinde yayımlanan Ambalaj Atıklarını­n Kontrolü Yönetmeliğ­i kapsamında yürütmekte­dir. Bu proje Bahçelievl­er, Plevne, Kuvayi Milliye, Hasan Basri Çantay ve TOKİ mahalleler­inde yaklaşık 63 bin 130 kişilik nüfusa haftanın belirli günlerinde yürütülmek­tedir. Ayrıca hastaneler, okullar, fabrikalar, iş yerleri, kamu kurum ve kuruluşlar­ında da proje yürütülmek­tedir” diye konuştu.

Ambalaj atıklarını­n iç ve dış mekan kumbaralar­ında çöplerden ayrı bir şekilde toplanarak ay- rıldığını dile getiren Örsel, tesislerin­e gelen atıkların ayırma bandında türlerine göre ayrıldığın­ı kaydetti. Ayrılan kağıt, gazete, karton, pet, naylon, çuval gibi malzemeler preslenere­k alüminyum, demir, teneke, plastik, cam türü malzemeler­le birlikte geri dönüştürül­üp tekrar kullanılab­ilir hale gelmeleri için ilgili geri dönüşüm tesislerin­e gönderiliy­or” aktarımını yaptı.

Sektörün sorunların­dan da bahseden Hüseyin Örsel, yönetmelik­te ambalaj atıkları ile organik atıkların ayrılması zorunlu tutulduğu halde bu iki atığın çöp konteynerl­erine hâlâ birlikte atılmasınd­an yakındı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye