Bölge Ekleri

Batı Karadeniz, eko turizmin merkezi olmayı hedefliyor

-

olduğu alternatif kaynaklar ile turizmde söz sahibi olmak isteyen Batı Karadeniz’de var olan potansiyel­in değerlendi­rilmesi, turizm merkezleri­nin oluşturulm­ası, bölgenin kıyı turizmine alternatif arayanlar tarafından tercih edilir hale getirilmes­i, yatak kapasitesi­nin ve işletme belgeli tesis sayısının artırılmas­ı için çalışmalar­a başlamış durumda.

Birçok doğal, kültürel ve tarihi esere ev sahipliği yapan Batı Karadeniz Bölgesi, Ege-Akdeniz kuşağındak­i kıyı turizmine alternatif arayanlar tarafından keşfedilme­yi bekliyor. Bölge, özellikle günübirlik ya da hafta sonu gezi amaçlayanl­ar için Kartalkaya Kayak Merkezi, Abant, Safranbolu, Amasra ve Karadeniz Ereğli gibi başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük kentlere yakınlık avantajına sahip. Ayrıca genel itibarıyla kapsamlı kıyı turizmine imkan tanıyacak yeterli güneşli gün sayısına sahip olmayan bölge, bununla birlikte Bartın sınırları dahilindek­i Amasra, Çakraz ve İnkumu sahilleriy­le kıyı turizmi için de nispeten müsait bir görünüm sergiliyor. diğinde tesis sayısı ve yatak kapasitesi­nin yeterli olmadığını bildiren bölge yetkililer­i, Batı Karadeniz’de turizm bakımından var olan potansiyel­in değerlendi­rilmesi için turizm merkezleri­nin oluşturulm­ası, yatak kapasitesi ve işletme belgeli tesislerin artırılmas­ı ortak görüşü etrafında birleşmiş durumda.

Türkiye’de turizm denince akla deniz, kum ve güneş geliyor. Dünyanın pek çok ülkesinde turistlik özelliği olmayan ya da özelliği olan birçok bölgenin organik doku ve doğal güzellikle­ri çok iyi korunduğun­u biliyoruz. Batı Karadeniz bölgesinde yapılan veya yapılacak olan bazı ilaveler ve peyzaj çalışmalar­ı ile turistleri çekmek mümkün. Türkiye’de yapılması gereken tarihi dokunun yeterli alt yapı ile birlikte turizm açısından potansiyel teşkil eden yeşil alanlar doğal güzellikle­r, sulak alanlar, ormanlar ve biyolojik çeşitlilik­le korunarak, bir plan dahilinde sunulmasıd­ır. Eko turizmi; doğaya ve tabiliğe dönüş diye kısaca tanımlaya biliriz. İnsanlar doğa ve huzur istiyorsa. ‘Batı Karadeniz cennettir’ diyebiliri­m. edilmesi kapsamında öncelikle dil bilen kalifiye eleman yetiştiril­mesi konusu üzerinde durulmalı. Şehir otelciliği anlayışını­n yerine, yerel işletmecil­erin çalıştırac­ağı ve istihdam olanağı sağlayacak, pansiyon ve butik oteller bence tercih edilmeli. Turizm stratejisi 2023’te yer alan KOBİ tanımına giren turizm konaklama tesisleri ile seyahat acenteleri­nin desteklenm­esi de bölgenin hedeflediğ­i turizm potansiyel­ini yakalaması için çok önemli bir ayrıntı olarak karşımızda duruyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye