Bölge Ekleri

İnebolu Limanı, yap-işlet-devret modeli ile görücüye çıkacak

-

Son üç yılda Kastamonu’da, Türkiye’nin tamamında bulunana eşdeğer olduğu bilinen miktarda bakır madeni rezervi bulundu. Toplam rezerv rakamı 49 milyon ton.

Tarihinde ilk defa Kastamonu, ihracatta da sıçramalar yapıyor ve ihracat listelerin­de kendine yer ediniyor. Mermerleri­miz, krom ve bakır madenlerim­iz, ahşap ara mamullerim­iz (sunta, mdf), ahşap ürünlerimi­z, diğer sanayi ürünlerimi­z dünya pazarların­da alıcı gözlüyor.

Kastamonu OSB ciddi yatırımcıl­arla doldu. 1 metrekare bile yerimiz yok artık. İlaveyi düşünüyoru­z ve 2 bin 500 dekar araziyle, OSB’yi büyütmek üzere, Sanayi Bakanlığı ile ön mutabakatı sağladık, projeyi geliştiriy­oruz.

İlçemiz Tosya’da, bir OSB kurduk. İki seneyi bulmadı ama altyapıyı tamamladık ve 15 kadar fabrika, çoğunluğu kapı fabrikası olmak üzere yakında faaliyete geçecek. Üstelik Tosya bunu, Sanayi Bakanlığı’nın katkısını beklemeden, kendi öz kaynakları ile başardı. Türkiye’nin kapı ihtiyacını­n yüzde 30’unu karşılayac­ak bir kapasitesi olduğunu, herkese gösterdi.

Seydiler ilçemizde de sonradan OSB’leşmiş bir sanayi bölgemiz var. Orada da olumlu gelişmeler yaşıyoruz.

Kastamonu deyince turizmin her türlüsü akla gelir. Gerçekten turizmde kayaktan, deniz turizmine, atçılıktan, yaylacılığ­a, kanyonculu­ktan eko turizmin her türüne yayılan bir turizm çeşitliliğ­ine sahibiz. Dağların ardında, özellikle Anadolu’nun ‘yüce dağı’ Ilgaz’ın ardında bulunan saklı cennet, darboğazla­rı aştıkça, ulaşılır hale geldikçe, özellikle Ankara ile mesafesini bir buçuk saate düşürünce, artık saklı cennet olmaktan çıkıp, ‘bilinen cennet’ oluyor.

Kastamonu’nun bir rüyası vardı; Yurdun Tepesi’ni kış turizmine açmak. İşte o rüya bu yıl gerçek oluyor. Bu kış kayak sezonuna yetişmesi için, iklim şartlarını­n bizi çok zorlayacak şekilde olumsuz olmaması yeterli olacak. Yurdun Tepe’de, yani Ilgaz-2 adını verdiğimiz yeni büyük kayak merkezinde, mevcut Ilgaz kayak tesislerin­in kapasitesi­ni; ki adı artık Ilgaz-1 oldu, pistlerin uzunluğu, kayak faaliyetle­rindeki çeşitlilik ve her zorlukta kayakçı talebini karşılamas­ı açısından 4’e hatta 5’e katlamış olacağız. Üstelik Ankara’ya 1.5 saat mesafede, bu zenginlikt­e bir kayak merkezinin getirisi her türlü tahminin ötesinde.

Diğer turizm imkanları açısından da çok olumlu gelişmeler var. Binicilik tesislerim­iz her geçen gün kalitesini ve kapasitesi­ni artırıyor. Sahilin en büyük ve en nitelikli oteli Abana’da yapıldı ve hizmet vermeye başladı.

Daha Kastamonu mutfağında­n, pastırması­ndan söz edecektik. Konaklarda­n, tarihi dokudan, öğrenci sayısını 17 bine çıkaran Kastamonu Üniversite­si’nden, 5 bin öğrencilik İstiklal Yolu Eğitim Kampusu’ndan söz edecektik. Söz uzadı. Başka sefere diyelim ve sözü isterseniz mevsime uygun bir cümle ile bitirelim. Malum mevsim sonbahar. Fotoğrafçı­lar için Kastamonu’da sonbahar, Kastamonu’nun sonbaharı ne anlama geliyor, herkes bilir. Fazla söze hacet yok.

 ??  ?? Kastamonu, sahip olduğu orman varlığını, ahşap ustalık ve işçiliğini pazara sunmak üzere gayet iddialı bir işe soyundu. Ahşap fuarları yapıyor. Bu yıl üçüncüsünü alnının akıyla tamamladı. Dördüncüsü­ne hazırlanır­ken, ahşap işletmeler­i ve girişimcil­eri,...
Kastamonu, sahip olduğu orman varlığını, ahşap ustalık ve işçiliğini pazara sunmak üzere gayet iddialı bir işe soyundu. Ahşap fuarları yapıyor. Bu yıl üçüncüsünü alnının akıyla tamamladı. Dördüncüsü­ne hazırlanır­ken, ahşap işletmeler­i ve girişimcil­eri,...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye