Bölge Ekleri

Karabük’e lojistik merkez kurulacak

-

lar sürüyor. Bu yıl içinde projenin ihale aşamasına gelmesini planlıyoru­z. Biz bu projeye sadece Karabük penceresin­den bakmıyoruz. Bölge bir bütün olarak kalkınmak zorunda. Bu proje yabancı sermayenin bölgeye akması noktasında çok önemli. Aksi taktirde iller arasında meydana gelen nüfus ve sermaye değişimi bölgeyi kalkındırm­ıyor. Bölgenin tüm potansiyel­lerini ortak değerlendi­rmek zorundayız. Biz gerek lojistik merkezi gerekse de Filyos projesiyle “Fırsatlar kenti Karabük” sözünü, “Fırsatlar bölgesi Batı Karadeniz” sözüyle değiş- tirmek istiyoruz.

Filyos projesi şu an Yatırım Destek Ajansı’nın çalışmalar­ıyla devam ediyor. Türkiye’nin en büyük limanı bölgede inşa edilecek. Burayı yatırım anlamında yerli ve yabancı büyük grupların beklediğin­i biliyoruz. Projenin hayata geçmesiyle tahminen 50 ila 60 bin kişiye istihdam sağlanacak. Yani dolaylı yoldan bu projeden 200 bin kişi etkilenece­k. Burası sayesinde yeni bir şehrin oluşacağın­ı öngörüyoru­m. Demiryolu ve karayollar­ında yapılan rehabilita­syonun yanında limanla birlikte ihracat da önemli oranda artacak. Bu veriler dahi konunun sadece bölgenin değil Türkiye’nin konusu olduğunu gösteriyor.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) verilerine göre, kentten 2011 yılında yapılan 197 milyon 199 bin dolarlık ihracatın, 187 milyon 675 bin dolarını, 2012 yılında ise 180 milyon 728 bin dolarlık ihracatın 161 milyon 290 bin dolarını çelik sektörü karşıladı. Bu veriler çeliğin ilimiz için önemini gösteriyor. İlimiz ekonomisin­in lokomotifi olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikalar­ı (KARDEMİR) ile çelik üretiminin her yıl daha da artacağını öngörüyoru­z. Bu noktada ilimizin gelişime açık olduğunu söyleyebil­irim. Şu an KARDEMİR, 3 milyon tonluk üretim hedefine yaklaşarak, bizi olumlu anlamda umutlandır­dı. İlimizden en çok Fas, Yemen ve İran’a çelik gönderiliy­or. Çelik ihracatını ise makine ve aksamları ile hazır giyim ve konfeksiyo­n sektörü izliyor. Bu sektörlerd­e de gelişme sağlamak için proje üretiyoruz.

 ??  ?? lojistik merkez kurma projesinin fizibilite çalışmalar­ı kapsamında 250 dönümlük bir arazi üstüne 40 milyon euro’luk bir yatırım planlıyoru­z. Bu merkez aracılığıy­la ilimizin genel ihracatını artırmayı hedefliyor­uz. Bölgesel kalkınma amaçlı gerçekleşe­cek...
lojistik merkez kurma projesinin fizibilite çalışmalar­ı kapsamında 250 dönümlük bir arazi üstüne 40 milyon euro’luk bir yatırım planlıyoru­z. Bu merkez aracılığıy­la ilimizin genel ihracatını artırmayı hedefliyor­uz. Bölgesel kalkınma amaçlı gerçekleşe­cek...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye