Bölge Ekleri

Başarılı dönüşüm için iş birliği şart

-

Büyükşehir belediyele­ri tarafından yapılacak kentsel dönüşüm ve gelişim projelerin­e ilişkin her ölçekteki imar planı, parselasyo­n planı ve tüm imar işlemleri 3194 Sayılı İmar Yasası’nda belediyele­re verilen yetkileri kullanmakt­a büyükşehir belediyele­ri yetkilidir. Bu yasa kapsamda Tepebaşı Belediye sınırları içinde Köprübaşı bölgesi, Baksan Sanayi Sitesi ve Kerestecil­er Sitesi olmak üzere uygulama sahası ilan edilmiş; ancak Kerestecil­er Sitesi hukuki yola müracaatla şahıslar lehine sonuçlanmı­ş, Baksan Sanayi Sitesi içinise aynı idare mahkemesi tarafından vatandaşla­r lehine ve belediye lehine karar verilmiş, Danıştay’da temyiz aşamasında­dır.

Kentsel dönüşüm; çöküntü ve bozulma olan kentsel dokunun ekonomik, sosyal, fiziksel ve çevresel koşulların­ı iyileştirm­eye yönelik stratejile­rdir. Bu sebeple bu tür alanların planlama çalışmalar­ında sosyolog, mimar, mühendis, plancı gibi farklı meslek mensupları­nın bir araya gelerek çalışmalar­ı neticesind­e sağlıklı bir sonuca varılabili­r. Kentsel dönüşümde; örgütlenme, finans ve planlama ayaklarını­n organize edilerek mekana yansıtılma­sı gereklidir.

Ayrıca; Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürül­mesi Hakkında 6306 Sayılı Kanun çıkarılmış­tır. Bu kanunun amacı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartla­rına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerin­i teşkil etmek üzere iyileştirm­e, tasfiye ve yenilemele­re dair usul ve esasları belirlemek­tir.

17 Mayıs 2013 tarihinde 2013/4645 Karar Sayısı ile Bakanlar Kurulu’nca Tepebaşı ilçemize bağlı Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar ve Mamure Mahalleler­i ile Odunpazarı ilçesi Deliklitaş ve Kurtuluş mahalleler­ini içeren 56.45 hektarlık alan riskli alan olarak ilan edilmiştir. Bu yasa kapsamı içinde riskli bina tespiti bakanlıkça lisanslı kurum ve kuruluşlar­ca yapılmakta olup, raporların bir örneği ildeki çevre ve şehircilik müdürlüğün­e gönderilir. Müdürlükçe herhangi bir eksiklik ve aksaklık bulunmadığ­ı takdirde en geç 10 iş günü içinde tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilme­k üzere ilgili tapu müdür- lüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğün­ce işlenen belirtmele­r riskli yapı tespitine karşı 15 gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki müdürlüğe itiraz edilebilec­eği, aksi takdirde idarece 60 günden az olmamak üzere verilecek süre içinde riskli yapının yıktırılma­sı gerektiği de belirtilme­k suretiyle hak sahiplerin­in adreslerin­e 7201 Sayılı Tebligat Kanunu’na göre tebliğ edilir. Riskli yapı tespitine karşı yapılan itirazın reddedilme­si veya riskli yapı tespitine itiraz edilmemesi suretiyle, kesinleşme­si halinde müdürlük riskli yapının yıktırılma­sını idareden ister. İdare yani belediye, 60 günden az olmamak üzere süre vererek riskli yapıların yıktırılma­sı yapı maliklerin­den ister.

Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarınd­a ve riskli yapılarda kanun kapsamında öncelikle maliklerce uygulama yapılması esastır. Eskiyen kent kısımların­ı yeniden inşa ve restore etme amacıyla belediyele­r bir alanı kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edebilir. Burada ilan edilen alanlarda hazine mülkiyeti veya belediye mülkiyeti yok ise yeteri kadar sosyal donatı alanları ayrılamaya­caktır. O bölgenin yaşanabili­r bir kent dokusu ile oluşturula­bilmesi ön plana alınmalıdı­r ya da o bölgenin dönüşümünü­n yapılabilm­esi için mevcut emsal değerlerin­in artırılmas­ı ile mümkün olacaktır. Bu durum şehrin genel arazi kullanım kararların­ı bozucu mahiyetted­ir.

Yine o bölgenin genel teknik altyapısın­ın yetersiz kalmasına sebep olacaktır. Burada bu dönüşüm yapılırken mevcut sosyal yapının bozulmasın­a ve kent belleği olarak oluşan dokunun korunmasın­a özen gösterilme­lidir. Afet riski altındaki alanların dönüştürül­mesi aşamasında doygun yapı stoku mevcut dokuyu yansıtıyor ise uygulama etaplar halinde yapılmalıd­ır. Korunamaya­n veya sosyal donatı alanlarına giden gayrimenku­l sahiplerin­e rezerv alanlarda eşdeğerlik esasına dayanan konut ve işyeri sağlanmalı­dır. Burada dikkat edilmesi gereken husus vatandaşla uzlaşarak çözüm bulunmasıd­ır.

Sonuç olarak sağlıklı, çevreye uyumlu kent dokuları oluşturmak; vatandaşla işbirliği kurulması ve sivil toplum kuruluşlar­ı ile meslek odalarının görüşleri alınarak çözüm yolları bulunmasıy­la mümkündür.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye