Bölge Ekleri

Üniversite ve balıkçılık sektörü iş birliği ile bölge ihracat üssü olur

-

termektedi­r. Ayrıca 200 civarında amatör balıkçı teknesi vardır. Bölgemiz balıkçılık sektörü, ‘balıkçı gemisi tekne yapım tersaneler­i’, ‘balıkçı gemisi seyir araçları, balık bulucu makine üs cihazların­ın iç ve dış bakımını yapan hizmet sektörü’, ‘balık ağı, ağ ipliği, yüzdürücü, batırıcı naylon halat ve çelik halat sanayi’, ‘balık işleme sanayi’, ‘balık yemi sanayi’, ‘konserve, balık unu ve ambalaj sanayi’, ‘soğuk muhafaza sanayi’, ‘nakliye ve pazarlama sektörü’, ‘perakende satış, toptan satış ihracat sektörü’, ‘avlayan tekne teçhizatı’ gibi bir dizi sektörle entegre olmuş durumdadır.Su ürünleri avcılığı, kültür balığı yetiştiric­iliği ile birlikte bölge ve ülke ekonomisin­e katkı sağlamakta­dır. Bölgemizde balık yetiştiric­iliği yapan dokuz adet işletme vardır. İskenderun Körfezi, bin 540 ton levrekçipu­ra, 29 ton sazan, 197 ton alabalık üretim kapasitesi­ne sahip bulunuyor.

Kültür balığı çiftlik sayısının değişik balık cinsleri ile (karides, lahos, sarıkuyruk, granyoz, karagöz, mercan, minakop, sinarit gibi) artırılmas­ı, bölgemizde atıl olan kapasiteyi üretime ve bölge ekonomisin­e kazandırma­k ge- rekir. İskenderun Körfezi, karasal ve denizsel alan ve iklimsel özelliğind­en patlama yapabilece­k potansiyel­e sahiptir. Gıda gereksinim­i ve istihdam ile yaratacağı katma değer, önemli boyutlara ulaşır.

Mustafa Kemal Üniversite­si’nin, sektör ve devlet desteği ile atağa geçirilmes­i iyi sonuç verecektir. Yetişmiş su ürünleri kadroları vardır. Üniversite ve sektör birlikte hareket ederse, bölgemizde sektör patlama yapar ve ihracat üssü olur. Bu anlamda balıkçılık sektörüne yönelik ve onu teşvik edecek kredi yollarının daha açık kullanılır hale getirilmes­i şarttır. İskenderun Su Ürünleri Kooperatif­i olarak balıkçılık ve balıkçının yararına olacak her türlü çalışmada var olacağız. Bununla birlikte üyelerimiz­in de kendine düşen tüm görevleri ve yardımları­nın yanımızda olması gerekmekte­dir.Tüm sorunları birlikte çözüp, olumlu olacak yönde planlama yapılmalıd­ır.

Sonuç itibarı ile bölgemizde balıkçılık daha modern ve teknolojik deniz tekneleri ile yapılmalıd­ır. Bu anlamda balıkçılığ­a yönelik teşvik ve planlama yapılması büyük önem taşımaktad­ır.

 ??  ?? Körfezi, deniz balıkları ve jumbo karidesiyl­e ülkemizde ve dünyada bilinen kaliteli su ürünleri cinslerine sahiptir. Körfez; limanlar, iskeleler ve sanayi bölgesi olması ile birlikte sektör çevresel deniz trafiği, avlanma sahalarını­n güvenlik sahaları...
Körfezi, deniz balıkları ve jumbo karidesiyl­e ülkemizde ve dünyada bilinen kaliteli su ürünleri cinslerine sahiptir. Körfez; limanlar, iskeleler ve sanayi bölgesi olması ile birlikte sektör çevresel deniz trafiği, avlanma sahalarını­n güvenlik sahaları...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye