Bölge Ekleri

Kent, planlanan projelerin tamamlanma­sıyla çağ atlar

-

zanlı-Seyhan Projesi. Havalimanı 2015 yılında tamamlanmı­ş olacak. İlk aşamada 2015 yılında günlük 110 uçak, yıllık 6.5 milyon yolcu kapasitesi­ne sahip olması planlana havalimanı­nın, 2025 yılında günlük 250 uçak, yıllık 15 milyon yolcu kapasitesi­ne sahip olması hedefleniy­or. Türkiye’nin ilk serbest bölgesi Mersin Serbest Bölgesi ise ülke genelinde en büyük üretimi yapan 2’nci bölge olmakla birlikte uluslarara­sı ticari ilişkilerd­e bağlantı noktası olma özelliğind­edir. turduğu değer toplamı 2012 verilerine göre yıllık 600 milyon euro. Liman, büyüme ölçeğiyle dünya ortalaması­nın üzerinde. Geçen sene 25 milyar dolardan fazla dış ticaretin gerçekleşt­iği Mersin Limanı’nda ticaretin artması hem Mersin’in hem de ülkemizin zenginleşm­esi demektir.

Mersin sanayi açısından da önemli bir kenttir. Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin (MTOSB) 3’üncü OSB alanının yer teslimi yapıldı. Sanayicini­n yoğun ilgi odağı olan 4’üncü OSB ve 5’inci OSB çalışmalar­ı hızlı bir şekilde yürütülüyo­r. 3’üncü OSB, 7 bin 500 kişiye yeni istihdam olanağı sağlarken 1.5 milyar dolarlık sanayi ihracatı hedefinin geçilmesin­i sağlayacak. Mersin ilinin, 1.3 milyar dolar ihracatı bulunmakla birlikte üretim merkezi Mersin’de bulunan Şişecam’ın beş fabrikası ile Toros Gübre ve Çimsa’nın ihracat rakamları eklendiğin­de Mersin ilinin toplam ihracat rakamı 2 milyar doları aşmaktadır. İlimizin en önemli ihracat kalemi sanayi ürünleridi­r. 2013 yılının ilk beş ayında geçen senin aynı dönemine göre imalat sanayi ihracat artışı yüzde 18 olarak gerçekleşt­i. Konya-Karaman bağlantı yolunun tamamlanma­sıyla birlikte Silifke OSB de çok değer kazanacakt­ır.

Vergi tahsilatın­da 6’ncı sırada bulunan ilimiz, rakamlara gümrük gelirleri dahil edildiğind­e 3’üncü sıraya yükselmekt­edir. Mersin aynı zamanda ‘lojistik merkez’dir. Türkiye’de İstanbul’dan sonra en fazla uluslarara­sı çalışan firma ve en fazla araç ilimizde bulunuyor. Yeni yapılacak lojistik merkez, Türkiye’de Mersin’imizi dünya lojistik merkezleri­nden biri yapacaktır.

 ??  ?? tiyoruz. Bu katkımızı yaşamın her alanına taşımak istiyoruz. Yeni şekillenen Büyükşehir Yasası ile sınırlar genişlemiş ve hizmetleri­n il bazında daha iyi bir planlama kurgusuyla hayata geçme şansı doğmuştur.
Önümüzdeki süreçte seçimler sonrasında...
tiyoruz. Bu katkımızı yaşamın her alanına taşımak istiyoruz. Yeni şekillenen Büyükşehir Yasası ile sınırlar genişlemiş ve hizmetleri­n il bazında daha iyi bir planlama kurgusuyla hayata geçme şansı doğmuştur. Önümüzdeki süreçte seçimler sonrasında...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye