Bölge Ekleri

İçme suyu rehabilita­syon çalışmalar­ı hızla sürüyor

-

rak gözlenebil­ecek ve su bilançosu daha sağlıklı bir şekilde oluşturula­bilecektir. SCADA sistemi ile gelecek olan su üretim değerlerim­iz, abone tüketim verilerimi­z ile bir araya geldiğinde kaçak su miktarımız­ın hangi bölgelerde yoğun olduğu tespit edilmiş olacak ve o bölgelere müdahale ve onarım çalışmalar­ı gerçekleşt­irilecekti­r. Kaçak oranı yüksek olan bölgeye anında müdahale yapılarak, kayıp kaçak arama ekibimiz o bölgeye girip kaçak arama cihazları ile noktasal kaçak tespitleri­ni daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşt­irecektir.

SCADA projesi kapsamında içme suyu dağıtım sisteminin SCADA binasından uzaktan izlenmesi ve kontrolü için mevcut depolar, pompa istasyonla­rı ve içme suyu dağıtım sistemi üzerindeki gerekli noktalara ölçüm ve kontrol cihazları yerleştiri­lmiş ve devreye alınmıştır. SCADA projesi kapsamında devreye alınan ölçüm ve kontrol cihazları sayesinde 11 adet ana su deposu, 10 adet pompa istasyonu ve içme suyu dağıtım sisteminde­ki 110 farklı noktada bulunan ölçüm ve kontrol cihazları izlenebile­cek ve kontrol edilebilec­ektir. SCADA merkezi ile depolar, pompa istasyonla­rı ve ölçüm noktaları arasındaki haberleşme radyo frekansı ile tesis edilmiştir.

73 adet debi ölçüm cihazı, 31 adet klor ölçüm cihazı, 72 adet basınç ölçüm cihazı, 22 adet depo seviye ölçüm cihazı ile 180 adet de motorlu vana montajı yapılarak devreye alındı. SCADA merkezi ile yapılan ana işlemler ise şöyle sıralanabi­lir: “Vana ve pompaların durumunun izlenmesi, vanaların ve pompaların uzaktan kontrolü, depo su seviyeleri­nin takibi, düşük ve yüksek su seviyeleri­nde alarm verme, belirli noktalarda basıncın takibi, düşük ve yüksek basınç durumların­da alarm verme, belirli noktalarda debinin izlenmesi ve bu noktalarda­n geçen toplam hacmin takibi, pompaların su ihtiyacına göre çalıştırıl­ması, pompa istasyonla­rında elektrikse­l değerlerin takibi (akım, voltaj, enerji tüketimi gibi) ve anormal koşullarda alarm verme, istasyonla­rdan elde edilen verilen saklanması ve grafik/tablo olarak bu verilerin sunulması, belirli noktalarda klor miktarının izlenmesi ve düşük ve yüksek klor içeriğinde alarm verme.”

 ??  ?? Su ve Kanalizasy­on İdaresi (MESKİ), Dünya Bankası finansmanl­ı İller Bankası aracılığı ile almış olduğu kredi ile gerçekleşt­irdiği ‘Belediye Hizmetleri Projesi’ kapsamında, içme suyu şebekesind­e, Karşılığı Alınamayan Su (KAS) seviyesini­n iyileştiri­lmesi...
Su ve Kanalizasy­on İdaresi (MESKİ), Dünya Bankası finansmanl­ı İller Bankası aracılığı ile almış olduğu kredi ile gerçekleşt­irdiği ‘Belediye Hizmetleri Projesi’ kapsamında, içme suyu şebekesind­e, Karşılığı Alınamayan Su (KAS) seviyesini­n iyileştiri­lmesi...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye