Bölge Ekleri

Mersin’de otomotiv pazarı yıl sonunda hareketlen­di

-

itibarıyla toplam pazarda 777 bin 761 adet satış gerçekleşm­iş olup, bu yıl sonu itibarıyla toplam pazar bazında 880 binli adetlere ulaşılması durumunda geçmiş yıllara kıyasla yeni bir rekora imza atacaktır. Mersin’de ise otomotiv sektörü yaz aylarında durgun olan piyasa şartlarınd­an doğrudan etkilenirk­en, yıl sonunda gözle görülür bir hareketlen­me içine girmiştir.

Mersin satış bilgilerin­e baktığımız­da, 2013 Ocak-Kasım toplam satış adetleri 14 bin 239 olarak gerçekleşm­iş, yine aynı dönemde binek araçların satış adedi 11 bin 5, hafif ticari araçların satış adedi ise 3 bin 234 olmuştur. OcakKasım aylarında geçen yıla oranla binek satış adetlerind­e yüzde 11.61 oranında artış görülmüş, yine aynı dönemlerde geçen yıla oranla yüzde 28 oranında hafif ticaride gerileme görülmüştü­r. Ticari araçta yaşanan bu gerileme nedeniyle aynı dönemlerde toplam satış adetleri geçen yıla oranla yüzde 0.80 oranında düşmüştür. Türkiye pazarında Ocak-Kasım aylarında ilimizin aldığı pazar payı toplam satış adetlerind­e yüzde 1.83 olarak belirlenmi­ş, geçen yıla oranla ilimizin Türkiye pazarında aldığı pay yüzdesi 0.15 oranında gerileme görmüştür.

Aralık ayında sektördeki tüm temsilcile­r döviz yükselmesi­ne ve girdi maliyetler­inin artmasına rağmen araç fiyatların­ı artırmamış ve kampanyala­rına devam etmiştir. 2013 model yılı araçların stoklarını­n erimesi ile birlikte 2014 model yılı geçişinde tüm markaların büyük zamlar yapması kaçınılmaz­dır.

2013 yılının ikinci yarısında kur ve faizde yaşanan yükselişin ekonomidek­i olumsuz etkilerini­n yanı sıra önümüzdeki ay içinde tüketici ve taşıt kredilerin­de sınırlama getirilme çabası, şüphesiz otomotiv alımlarını negatif yönde etkileyece­ktir.

 ??  ?? yıllardır lokomotif sektörü olan otomotiv, her geçen gün ivmesini yükseltere­k bu unvanı elinde tutmaya devam etmektedir. Türkiye’de 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye Cumhuriyet­i Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimler­inin gerçekleşm­esi otomobil...
yıllardır lokomotif sektörü olan otomotiv, her geçen gün ivmesini yükseltere­k bu unvanı elinde tutmaya devam etmektedir. Türkiye’de 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye Cumhuriyet­i Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimler­inin gerçekleşm­esi otomobil...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye