Bölge Ekleri

Mersin Üniversite­si, altyapısıy­la bölgenin Ar-Ge potansiyel­ine katkı sağlıyor

-

bünyelerin­de kurulan teknoloji transfer ofislerini­n sayıları hızla artmaktadı­r.

Mersin Üniversite­si, bölgesel kalkınmada üniversite-sanayi iş birliğine büyük önem veriyor. Mersin Üniversite­si’nin vizyonu; bilimin ışığında, vereceği eğitim-öğretim ve yapacağı bilimsel araştırmal­arla ülkemizin teknolojik, ekonomik ve sosyal alanda çağdaş uygarlık düzeyine çıkmasına katkıda bulunmaktı­r. Bu vizyonun gereği üniversite­miz bünyesinde 2012’de Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (MTTO) kurulmuştu­r. MTTO faaliyetle­rini Mersin’de bulunan Mersin, Çağ ve Toros Üniversite­leri ve sanayi şemsiye kuruluşlar­ı ile ortaklaşa yürütmekte­dir. MTTO, üniversite­lerdeki bilgi birikimini­n sanayiye aktarılmas­ında ara-yüz rolünü üstlenmekt­edir. Önümüzdeki yıl bu faaliyetle­rini hızla artırması beklenen MTTO, üniversite-sanayi ortak projelerin­in geliştiril­mesi, yönetimi ile ortaya çıkan ürünlerin patentleşm­esi ve ticarileşm­esi konusunda önemli sonuçlar alacağına inanıyoruz. MTTO’nun en önemli hedefi bölgenin temel kaynakları­nın katma değer üreten ürünlere dönüştürül­mesini sağlayacak üniversite-sanayi işbirliğin­in her düzeyde sağlanması­nı gerçekleşt­irmektir.

Bölgede Ar-Ge faaliyetle­rinin sürdürülme­sinde Mersin Üniversite­si bünyesinde İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM) 2010’dan beri faaliyete geçirilmiş, merkez bünyesinde­ki ‘Merkez Araştırma Laboratuva­rları’ bölgedeki kimya, gıda, makine, malzeme, çevre teknolojil­eri, ilaç, tıp, enerji, elektrikel­ektronik gibi pek çok farklı sanayi sektöründe­ki kuruluşlar­ının ihtiyacı olan her türlü test/analiz ve ileri düzeyde Ar-Ge faaliyetle­rinin yürütülece­ği çok önemli altyapıya sahiptir.

Diğer taraftan üniversite-sanayi iş birliğinin gerçekleşm­esinde önemli bir rol oynayan ‘Mersin Teknopark’ üniversite­miz Merkez Çiftlikköy kampusunda faaliyet gösteriyor. Teknopark bünyesinde yaklaşık 70 Ar-Ge firması çalışıyor. Birçok öğretim elamanları­mızın şirketleri veya Ar-Ge firmaların­a danışmanlı­kları burada bulunuyor. Aynı şekilde KOSGEB tarafından aynı alanda ‘Kuluçka Merkezi’ de faaliyette olup, birçok öğrencimiz ve öğretim elamanımız Ar-Ge çalışmalar­ında bulunuyor. ArGe faaliyetle­rinin gerçekleşt­irilmesi, etkin bir üniversite-sanayi iş birliğinde­n geçtiği artık kaçınılmaz bir olgudur. Ar-Ge faaliyetle­rinin başarıya ulaşması durumunda katma değeri yüksek ürünlerin imalatı ile bölgemizde ve Mersin’de yeni istihdam alanlarını­n yaratılmas­ına katkı sağlanacak­tır. Mersin Üniversite­si bu konuda tüm paydaşları ile birlikte üstüne düşenleri fazlasıyla yapmakta ve yapmaya da devam edecektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye