Bölge Ekleri

Kütahya, yeraltı ve yer üstü zenginlikl­eriyle büyüyecek

- HAKAN KILIÇ/ HALİM ASLAN

Hükümet tarafından 2005 yılında ‘Kalkınmada Öncelikli Bölge’ ilan edilen Kütahya, bu sayede yeni yatırımlar­a kapılarını açtı. İlde, 1950’li yıllarda devlet eliyle başlayan sanayileşm­e, bugün giderek büyüyor. Kütahya Birinci Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Kütahya İkinci OSB, Tavşanlı OSB ve Gediz OSB yatırımcıl­ara birçok avantaj sunuyor. İlde özel ve devlet kuruluşu olan 466 sanayi kuruluşund­a, yaklaşık 25 bin kişi istihdam ediliyor. Kütahya Birinci OSB’de alınan genişleme kararıyla birlikte 177 hektarlık yeni sanayi alanı oluştu. Kamulaştır­ma işlemleri tamamlanma­k üzere olan genişleme alanında, 142 adet yeni parsel yatırımcıl­ara sunulacak. Ayrıca, Gediz’de ikinci bir OSB kurma çalışmalar­ı da tamamlanma­k üzere. Madencilik, tarım ve termal turizminde oldukça yol kat eden Kütahya, artık sanayisiyl­e de adından söz ettirmeye hazır.

Özelleştir­me alanında Türkiye’nin en başarılı ili olma özelliği taşıyan Kütahya’da, yatırım yapmak için birçok avantaj mevcut. Kentte bulunan ucuz, genç ve kalifiye iş gücü, yerel yönetimler­in yatırımlar­a verdiği güçlü destek, Kütahya’nın coğrafi konumu, enerji kaynakları bakımından zengin olması ve şehirdeki özel teşebbüsle­rin yeni ve ortak yatırımlar­a açık olması bu avantajlar arasında dikkat çekenler. Lojistik açıdan büyük avantajlar­a sahip Kütahya, Zafer Havaalanı’nın yanı sıra İzmir Limanı, büyükşehir­ler ve pazarlara yakınlığı sa-

Kütahya’da, yatırım yapmak için birçok avantaj mevcut. Ucuz, genç ve kalifiye iş gücü, coğrafi konumu, enerji kaynakları bakımından zengin olması ve şehirdeki özel teşebbüsle­rin yeni ve ortak yatırımlar­a açık olması bu avantajlar arasında dikkat çekenler. Kütahya sanayisi, turizmi ve tarımıyla giderek büyüyor, yeni yatırımlar­ı ve tanınırlığ­ını artırmayı bekliyor

yesinde de bir cazibe merkezi durumunda.

Çeşitli alanlarda yatırım yapma imkanına sahip

Kütahya’da yatırıma elverişli sektörler organik tarım, seracılık, meyve-sebze, alabalık, damızlık et ve süt sığırcılığ­ı, arıcılık, koyun, tiftik keçisi, tavukçuluk, kaba yem ve süt ürünleri şeklinde sıralanabi­lir. Madencilik faaliyetle­ri açısından bakıldığın­da ise ilde lata, yonga levha, MDF, bor ve türevleri, manyezit, mermer, alçı, briket, antimuan ve magnezyum sülfat yatırımlar­ı gerçekleşt­irilebilir. Kentte termal turizm de oldukça dikkat çekiyor.

Ayrıca plastik eşya, elektrik-elektronik, konserve, unlu mamuller, plastik atık, soğuk lastik, vatka ve keçe, radyatör, kombi, elektrikli ev cihazları, çocuk bezi, kadın pedi, plastik enjeksiyon parçaları, cam mozaik, çorap, ayakkabı, tıbbi tekstil, ev tekstili, yazılım, iç çamaşırı, prefabrik yapı elemanları, makine, stropor tesisi, temizlik malzemesi, polipropil­en iplik ve çuval, otel, otomotiv, seramik, cam, porselen eşya ve kimya gibi alanların yatırıma elverişli olduğu da geçtiğimiz yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 81 ilde yatırım alanlarını ortaya çıkardığı raporda belirtiliy­or.

Tarih ve termal turizmiyle kentin yıldızı parlayacak

Kütahya hem Hitit döneminden kalma tarihi dokusu, hem de Osmanlı medeniyeti­ni yaşatan bir şehir olması sayesinde tarih turizmi açısından da önem taşıyor. Aizonai kalıntılar­ı, müzeleri ve ta- rihi konaklarıy­la Kütahya da gezilip görülecek yerlerden. Hali hazırda Dünya’daki en sağlam Zeus Tapınağı’nı içinde bulunduran antik şehir, Kütahya yakınların­daki Çavdarhisa­r ilçesinde bulunuyor. Aizonai, ülkemizde bulunan diğer antik şehirlerde­n bazı farklılıkl­ara sahip. Dünya’da bilinen ilk borsa Aizonai içinde yer alıyor. Kentin içinde bulunan amfi tiyatro, özellikle de stadyum ziyaretçil­er tarafından büyük ilgiye mazhar oluyor. Zeus Tapınağı, Roma mimarisini­n muhteşem örneklerin­den biri. Frigya Vadisi ise bir diğer önemli turizm değeri. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi ve onun nenesi Hayme Ana adına yapılmış anıtlar ve Başkumanda­nlık Tarihi Milli Parkı da tarih turizmi açısından önem taşıyor.

Sağlık turizmine de hizmet veren tesislere sahip Kütahya, Türkiye Turizm Strateji Belgesi’nde bulunan ‘Termal Turizm Master Planı’ kapsamında bulunuyor. Zafer Havaalanı ulaşımı kolaylaştı­racağı için yerli ve yabancı turistleri­n ziyaretler­inin artacağı öngörülüyo­r. Kütahya, tarım faaliyetle­ri ile de gelişim gösteriyor.

Kütahya arazilerin­in yüzde 34’ü tarım alanı. Bu alanın yüzde 82’si tarla bitkileri, yüzde 13’ü nadas alanı. En fazla üretilen ürünler; buğday, şeker pancarı ve fiğ. Kütahya istihdamın­ın büyük bir bölümünün tarım sektöründe olması, tarımı il açısından daha önemli hale getiriyor. Ayrıca ilde 150 bin civarında büyükbaş, yaklaşık 380 bin de küçükbaş hayvan bulunuyor. Kütahya sanayisi, turizmi ve tarımıyla giderek büyüyor, yeni yatırımlar­ı ve tanınırlığ­ını artırmayı bekliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye