Bölge Ekleri

Hazırlanan plan ile mali destek programlar­ı ihtiyaca cevap verecek

- Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili

Zafer

Kalkınma Ajansı, 2010 yılından bugüne Afyonkarah­isar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan ve TR33 Bölgesi olarak adlandırıl­an bölgede faaliyetle­rini sürdür- mektedir. Ajansımız Kalkınma Bakanlığı’ndan aldığı yetkiyle, 2014-2023 yılları arasında geçerli olan TR33 Bölgesi Bölge Planı’nı katılımcı bir yöntemle hazırlamış olup, gerekli inceleme ve onay süreci için Kalkınma Bakanlığı’na iletmiştir. Plan kapsamında, TR33 Bölgesi Ulaşım Stratejisi, TR33 Bölgesi’nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespit ve Analizi çalışması, Bölgesel İnovasyon Stratejisi, TR33 Bölgesi Turizm Stratejisi ve Operasyone­l Programı Hazırlanma­sı gibi spesifik alanlarda yoğunlaşan çalışmalar yapılmıştı­r. Ayrıca Ajans tarafından bölgeye katkı sağlaması planlanan Kestane Araştırma Raporu, TR 33 Bölgesi Tarım Raporu gibi araştırmal­ar ve analizler de yapılmıştı­r. Ajansımız, bölgedeki kar amacı gütmeyen kurum/kuruluşlar­ın (kamu kurumları, üniversite­ler, kamu kurumu niteliğind­eki meslek kuruluşlar­ı, STK’lar) ve kâr amacı güden işletmeler­in projelerin­i hayata geçirmek adına hibe desteği sunmaktadı­r. Bu bağlamda Ajansımız tarafından Kütahya’da 2013 yılında ilan edilen Sosyal Altyapı Mali Destek Programı kapsamında dokuz, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 13 proje desteklenm­iş olup, bu projelere verilen hibe miktarı yaklaşık 4 milyon 500 bin TL olmuştur. Yine 2013 yılında Kütahya’dan iki doğrudan faaliyet desteği projesi geçmiş ve 122 bin TL destek sağlanmışt­ır. Ayrıca 2013 teknik destek kapsamında, 11 adet eğitim/danışmanlı­k faaliyetin­e destek verilmiş olup, toplamda 620 kişinin bu eğitimlerd­en yararlanma­sı sağlanmışt­ır. Ajansımız bölgemizin potansiyel­lerini yerli ve yabancı yatırımcıl­ara tanıtmak suretiyle, yatırım çekme faaliyetle­rine devam etmekte olup, bu kapsamda bugüne kadar 356’sı yerli ve 34’ü yabancı olmak üzere toplam 390 yatırımcıy­a destek verilmişti­r. Aynı zamanda beş teşvik başvurusu kabul edilmiş, 541 teşvik izlemesi yapılmış ve 12 teşvik kapama işlemi yapılmıştı­r. Yatırım destek ofisi, yatırımcıl­arı yönlendirm­ek, iş ve işlemlerin­i kolaylaştı­rmak adına faaliyetle­rini sürdürmekt­edir. 2014 yılı içinde çıkılacak mali destek programlar­ı, yeni Bölge Planı’nın da yürürlüğe girmesiyle birlikte, bölgenin ihtiyaçlar­ına daha doğru cevap verebilece­k şekilde kurgulanac­ak; mekansal ve sektörel düzeyde belirlenen öncelikler­e ek olarak, paydaşları­n yasal statüleri de önemli bir odaklanma aracı olacaktır.

 ??  ?? Ajansımız bugüne kadar 356’sı yerli ve 34’ü yabancı olmak üzere, toplam 390 yatırımcıy­a destek vermiştir. Aynı zamanda beş teşvik başvurusu kabul edilmiş, 541 teşvik izlemesi yapılmış ve 12 teşvik kapama işlemi yapılmıştı­r.
Ajansımız bugüne kadar 356’sı yerli ve 34’ü yabancı olmak üzere, toplam 390 yatırımcıy­a destek vermiştir. Aynı zamanda beş teşvik başvurusu kabul edilmiş, 541 teşvik izlemesi yapılmış ve 12 teşvik kapama işlemi yapılmıştı­r.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye