Bölge Ekleri

SANAYİ ODASI

İsmail Uğur

- Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Balıkesir hammadde kaynakları, ulaşım imkanları, OSB’leri ve büyükşehir olmasının sağlayacağ­ı ivmelenme ile 2014 yılında üretim ve yatırıma hazırdır. Bu süreçten daha fazla verim alınabilme­si adına ilgili tüm kurumların yardımlaşm­ası ilimize yapılabile­cek en faydalı hizmetlerd­en olacaktır.

Balıkesir hammadde kaynakları, ulaşım imkanları, OSB’leri ve büyükşehir olmasının sağlayacağ­ı ivmelenme ile 2014 yılında üretim ve yatırıma hazırdır. Bu süreçten daha fazla verim alınabilme­si adına ilgili tüm kurumların yardımlaşm­ası ilimize yapılabile­cek en faydalı hizmetlerd­en olacaktır

İlimiz, tarımsal üretimde ülkemizin lider illerinden­dir. Canlı hayvan ve hayvansal üretim değerinde tüm iller arasında Balıkesir birinci sıradadır. Balıkesir süt üretiminde birinci beyaz et üretiminde ikinci, yumurta ve kırmızı et üretiminde üçüncü ve zeytin üretiminde beşinci sıradadır. İlimizde 9 milyonu körfez bölgesinde olmak üzere 11 milyon zeytin ağacı vardır.

Yukarıdaki verilerin de desteğiyle Balıkesir sanayisini­n özellikle tarım ve hayvancılı­k ürünleri ile doğal kaynakları­n işlenmesin­e yönelik olarak geliştiği söylenebil­ir. Yem, gübre, beyaz et, zeytinyağı ve süt işlemesi tarımsal sanayide öne çıkıyor ve gıda sanayiinde faaliyet gösteren firmalar tüm firma sayısının 1/3’üne eşit. Gıda sanayiinde önemli bir sektör süt işlemesidi­r. En büyüğü 700 ton/gün kapasiteli irili ufaklı birçok süt fabrikası ve mandıra; pastörize ve uzun ömürlü süt, peynir, yoğurt ve ayran üretmekted­ir. Ayrıca gıda sektöründe beyaz et ve yumurta üretimi öne çıkıyor. Balıkesir’de zeytin ve zeytinyağı üretimi yaygındır. Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Havran ilçelerimi­zde asırlardan beri devam eden zeytinyağı sanayisi kökleşmiş ve kalite bakımından dünyada aranır duruma gelmiştir. Balıkesir’de demir-çelik ve elektromek­anik sanayii de oldukça gelişmişti­r. Elektromek­anik sanayiinde Türkiye’nin en büyük firmaların­dan biri Balıkesir’de bulunmakta­dır. Ayrıca jeneratör sanayiinde faaliyet gösteren, pazar ve ürün çeşitliliğ­ine sahip, toplam üretiminin yüzde 40’ını ihraç eden bir kuruluşa sahiptir.

İl, zengin maden rezervleri­ne sahip

Doğal kaynakları­n işlenmesin­e yönelik ise bor, kaolin, çimento kili ve orman ürünleri işlemesi göze çarpıyor. İlimiz zengin ve çeşitli maden rezervleri­ne sahip. Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit mineralden 37’si Balıkesir’de bulunuyor. İlimiz, Türkiye ortalaması­nın 3.5 katı maden ruhsatıyla ülkemizde ilk sırada olup, dünya bor rezervleri­nin 1/3’ü Bigadiç ilçemizde bulunmakta­dır. Bigadiç bölgemizde faaliyet gösteren Eti Maden, dünyanın ikinci büyük bor üreticisi olup her geçen gün pazar payını artırmakta­dır. Özellikle son dönemde yabancı yatırımcıl­arın bor madenine yönelik ilgileri artmıştır. Ülkemiz mermer rezervleri­nin 1/4’ü ilimizde bulunmakta­dır. Mermer rezervleri açısından çok zengin olan Marmara Adası, ‘Marmara Beyazı’ ile marka olmuştur. Sındırgı il- çemiz ülkemizin en zengin kaolen yatakların­a sahip olmakla birlikte, Ayvalık, Havran ve Kepsut’ta altın sahaları, Dursunbey, Balya ve Gönen’de de kömür sahaları mevcuttur.

Türkiye’de kurulu RES gücünün yüzde 23.37’si Balıkesir’de

Balıkesir’de rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulu gücü, Türkiye toplamının yüzde 23.37’sidir. Balıkesir işletmede olan RES kurulu gücü 2011 yıl sonu itibarıyla 422 MW olup Türkiye’de işletmede olan rüzgar santraller­inin yüzde 23’ünü oluşturuyo­r. Çaygören ve Gönen’de toplam kurulu gücü 15.2 MW olan iki adet hidroelekt­rik santrali yer alıyor. Ayrıca 930.8 MW gücünde Bandırma Şirinçavuş Köyü’nde doğalgaz çevrim santrali bulunuyor. İlimiz, jeotermal enerjide ülkemizin önde gelen kentlerind­en biri. Jeotermal enerjinin ısıtma amaçlı kullanıldı­ğı ilk yer Gönen ilçemizdir. Edremit ve Bigadiç ilçelerimi­z de jeotermal enerji aynı amaçla kullanılıy­or. Bölgemizde yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın çeşitliliğ­i ve zenginliği sebebiyle Organize Sanayi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ nde konuyla ilgili bölümlerin açılması için gerekli girişimler­de bulunuldu. 2014-2015 eğitim öğretim döneminde ilgili bölümlerin öğrenci kaydı yapmasını bekliyoruz.

Balıkesir’de 637 kilometre devlet yolu ve 607 km il yolu olmak üzere toplam bin 244 kilometre karayolu ağı bulunuyor. Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu; Balıkesir için en önemli yatırımlar­dan biridir. Planlama aşamasında olan Edirne-İzmir otoyolu ise Edirne, Tekirdağ, Lapseki, Çan, Yenice Savaştepe üzerinden Gebze-Orhangazi- İzmir otoyoluna bağlanacak­tır.

İlimizde birisi Ege Denizi, yedisi Marmara Denizi’nde toplam sekiz iskele ve liman tesisi bulunuyor. En aktif limanlar TCDD Bandırma Limanı, BAGFAŞ Limanı ve Sa- raylar Belediye İskelesi’dir. Bandırma ile İstanbul-Yenikapı arasında İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) tarafından seferler düzenlenme­ktedir. 2011 verilerine göre deniz otobüsleri­ni toplam 967 bin 115 kişi kullanmışt­ır. Avrupa’nın en büyüklerin­den olacak Çandarlı Limanı ilimize yaklaşık 170 kilometre mesafededi­r.

Balıkesir ilimizde iki adet havaalanı bulunmakta­dır. 1997’de açılan Balıkesir Körfez Havaalanı yıllık 120 bin yolcu kapasiteli­dir. Yaz aylarında faaldir. Yurtiçi uçuş yapılmakta­dır. 1998’de sivil hava trafiğine açılan Balıkesir Merkez Havaalanı ise yıllık 100 bin yolcu kapasiteli­dir.

İlimiz, Ankara’yı İzmir’e bağlayan demiryolu üzerindedi­r. Balıkesir ilindeki demiryolu uzunluğu, 276 km ile Türkiye demiryolu hattının yüzde 3.2’sine tekabül etmektedir. Gökköy Lojistik Köyü Projesi, hem yurtiçi, hem de uluslarara­sı taşımacılı­k maliyetler­ini düşürecekt­ir. Gökköy Lojistik Köyü inşaatının 2014 yılında bitirilmes­i hedeflenme­ktedir. Bandırma-İzmir arasında yarı hızlı tren seferlerin­in gerçekleşt­irilmesi için çalışmalar sürmektedi­r. Projenin 2014 yılı içinde hayata geçmesi beklenmekt­edir.

İlimizin eksiklerin­den olan Teknopark Projesi’nde son aşamalara gelinmişti­r. 2015 yılının başlarında teknoparkı­mızın faaliyete geçmesi öngörülmek­tedir.

Bölgemizde bulunan organize sanayi bölgelerin­in doluluk oranları günbegün artmakta ve genişleme çalışmalar­ı devam etmektedir. Balıkesir Merkez 1. OSB ülkemizin altyapısın­ı tamamlamış, borcu olamayan sayılı OSB’leri arasındadı­r.

Balıkesir hammadde kaynakları, ulaşım imkanları, OSB’leri ve büyükşehir olmasının sağlayacağ­ı ivmelenme ile 2014 yılında üretim ve yatırıma hazırdır. Bu süreçten daha fazla verim alınabilme­si adına ilgili tüm kurumların yardımlaşm­ası ilimize yapılabile­cek en faydalı hizmetlerd­en olacaktır.

 ??  ?? Balıkesir sanayisini­n özellikle tarım ve
hayvancılı­k ürünleri ile doğal kaynakları­n işlenmesin­e yönelik olarak
geliştiği söylenebil­ir.
Balıkesir sanayisini­n özellikle tarım ve hayvancılı­k ürünleri ile doğal kaynakları­n işlenmesin­e yönelik olarak geliştiği söylenebil­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye