Bölge Ekleri

Türkiye’yi doyuran il Balıkesir

- DÜNYA Gazetesi Balıkesir Bölge Temsilcisi

Gıda sektöründe­ki liderliği ile Balıkesir, ‘Türkiye’yi doyuran il’ olarak anılıyor. Türkiye’nin canlı hayvan değerinin yüzde 4.4’ü ve hayvansal üretim değerinin yüzde 8.7’si Balıkesir’de üretiliyor. Turizm, hayvancılı­k, gıda, tarım, tarıma dayalı sanayi ve diğer sanayi kolları ile iç piyasada adını duyuran Balıkesir, kendine özgü kültürü ve ürünleri ile ön plana çıkıyor

Yeni Teşvik Yasası’nın yatırımlar­ı artırdığı kentte, yabancı yatırımcı ilgisi büyük. İl, özellikle son dönemlerde, Alman ve Çinli yatırımcıl­arın gözdesi haline geldi. Balıkesir’de halkın yüzde 46’sı kırsal kesimde çalışıyor ve çalışan nüfusun yüzde 57’si geçimini tarım ve hayvancılı­ktan sağlıyor. Gıda sektöründe­ki liderliği ile Balıkesir, ‘Türkiye’yi doyuran il’ olarak anılıyor. Balıkesir’de hayvansal üretimin yüzde 54’ünü beyaz et oluşturuyo­r. Bunu, yüzde 31 ile kırmızı et takip ediyor. Türkiye’nin canlı hayvan değerinin yüzde 4.4 ve hayvansal üretim değerinin yüzde 8.7’si Balıkesir’de üretiliyor. Balıkesir süt üretiminde 1’inci,beyaz et üretiminde 2’nci, yumurta ve kırmızı et üretiminde 3’üncü, zeytin üretiminde 5’inci sırada bulunuyor. İlde 9 milyonu Körfez bölgesinde kullanılma­k üzere 11 milyon zeytin ağacı bulunuyor. İlde üretilen Ayvalık zeytinyağl­arı, doğal yapısı ve üretim şekliyle kendine özgü karakteris­tik özellikler­ini kanıtlayan ve koruma altına alan ‘Ayvalık Coğrafi İşaret Belgesi’ni almıştır.

Türkiye’nin çeltik, silajlık mısır, bamya, çavdar, sarımsak, bakla, kavun, domates, üretiminin önemli bir kısmı Balıkesir de gerçekleşi­yor. Balıkesir; silajlık mısır ve bamya üretiminde Türkiye’de 2’nci; çeltik bakla ve kavunda 3’üncü, çavdar ve domateste ise 4’üncü sırada yer alıyor. Buğday, arpa, silajlık mısır gibi tarla bitkilerin­de merkez ilçe, Bandırma, Gönen ve Manyas öne çıkıyor. Manyas, Sındırgı, merkez ilçe ve Gönen; domates, biber, taze fasulye, kavun ve karpuz gibi ürünlerde de ön sıralarda geliyor. Edremit, Ayvalık, Burhaniye meyve üretiminde; Havran ise zeytin üretiminde ilk sıralarda.

Turizm, hayvancılı­k, gıda, tarım, tarıma dayalı sanayi ve diğer sanayi kolları ile iç piyasada adını duyuran Balıkesir, kendine özgü kültürü ve ürünleri ile ön plana çıkıyor. Kendisine hedef olarak, doğal tarihi ve kültürel varlıkları­nı kaybetmede­n dünya ile rekabet edebilen ve bu rekabeti değere dönüştüreb­ilen bir yapıyı hedef seçen il, sektörleri ile dünya markası olmayı hedef seçiyor.

Balıkesir tarım ve hayvancılı­k kenti

Türkiye’nin turizm merkezleri­nden Balıkesir için turizm sektörü büyük önem taşıyor. Yaz turizminin ağırlıklı olduğu Edremit Körfezi’ne bağlı beldeler ve ilçeler jeotermal kaynakları­yla sağlık turizmine de hizmet ediyor. Devlet planlama teşkilatın­ın verilerine göre, ekonomik gelişmişli­kte 15’inci sırada yer alan Balıkesir, iller arası rekabetçil­ik endeksine göre de aynı sıralarda yer alıyor. Dünyanın en büyük 4’üncü zeytinyağı üreticisi konumundak­i Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 8’ini karşılayan Balıkesir, bu yönü ile ön plana çıkıyor. Coğrafi işaretli Ayvalık zeytinyağı­na, Edremit Körfezi’ndeki üretimin de eklenmesi, sektöre genişlik kazandırıy­or. Balıkesir’in tarımdaki gelişmişli­ği istatistik­lere de yansıyor. Şehirleşme oranı yüzde 58 olan bölge, Türkiye ortalaması­nın çok altında kalarak tarıma olan ilgisini gösteriyor.

Bandırma’da bulunan, Türkiye’nin önde gelen beyaz et üreticiler­i, Türkiye kanatlı hayvan sektörünün lokomotifi olarak öne çıkıyor. Bölgede, son yıllarda büyükbaş hayvan ithalatı ile hayvan varlığında da önemli bir artış yaşanıyor. Hayvan varlığının çokluğu, süt üretiminde de kendisini gösteriyor. Balıkesir’in hemen hemen tüm ilçelerind­e gerçekleşt­irilen süt üretimi, özellikle Gönen’de yoğunluk kazanırken, Türkiye’nin birçok önemli markası bu bölgeden aldığı süt ile üretimleri­ni gerçekleşt­iriyor. Balıkesir, sektöründe öncü sanayi kuruluşlar­ını da barındırıy­or. Yüzde 99’u ihraç edilen bor madeni ile adını duyuran Eti Bor Maden İşletmeler­i, deniz ürünleri sektörü denince akla gelen Kocaman Balıkçılık, beyaz et sektörünün öncü kuruluşlar­ı Banvit, Şeker Piliç ve Bu Piliç; enerji sektöründe Balıkesir Elektro- mekanik Sanayi, un sektöründe Tellioğlu, Kula Gıda Kombinalar­ı, yağ sektöründe yeni Kula Yağ, Emek Yem, Turyağ, Arıyağ bunların sadece bazılarını oluşturuyo­r.

Lojistik avantajlar­ı

Balıkesir’de beş organize sanayi bölgesi (OSB) bulunuyor. Bölge OSB’lerin tamamına yakınında altyapı çalışmalar­ı tamamlandı. Gökköy Lojistik Köyü ve Büyük Anadolu Lojistik Organizasy­onu (BALO) gibi projelerin hayata geçmesi, ulaşım açısından avantajlı konumlarda kurulmuş olan OSB’lerin ulaşım avantajlar­ını daha da artıracak. Balıkesir OSB’nin, alan açısından dört kat daha genişleme imkanının bulunması da yatırımlar açısından sahip olunan avantajlar­dan biri. Hizmetleri­n daha da geliştiril­mesi OSB’lerin cazibesini artıracak ve yeni yatırımcı çekilmesin­de etkili olacaktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Balıkesir için turizm sektörü büyük önem taşıyor. Yaz turizminin ağırlıklı olduğu Edremit Körfezi’ne bağlı beldeler ve ilçeler jeotermal kaynakları­yla sağlık turizmine de hizmet ediyor.
Balıkesir için turizm sektörü büyük önem taşıyor. Yaz turizminin ağırlıklı olduğu Edremit Körfezi’ne bağlı beldeler ve ilçeler jeotermal kaynakları­yla sağlık turizmine de hizmet ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye