Bölge Ekleri

Balıkesir için yüksek teknolojiy­e dayalı ürünler imal etme zamanı

- Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı

Balıkesir ili coğrafi konumu itibarıyla Türkiye’deki en avantajlı iller arasında yer almaktadır. İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli gibi ileri sanayi şehirlerin­e yakın olması nedeniyle yaklaşık 300 milyar dolarlık büyük bir ekonominin ortasında yer almaktadır. Toplam beş adet olan organize sanayi bölgelerin­de (OSB) ağırlıklı olarak 25 kişiye kadar personele sahip olan KOBİ’ler üretim yapmaktadı­r. Sektörel olarak makine, gıda, yem, plastik ve kimya sanayii öne çıkarken, Balıkesir il sınırları içinde 2013 yılının son ayları itibarı ile 727 tür üretim yapılmakta­dır. 859 firmamız üretimine devam etmektedir Ayrıca, madencilik ve demir-çelik sektörleri­nde faaliyet gösteren işletmeler de bulunmakta­dır. İlçelerimi­zde ise daha çok gıda sanayii ağırlık kazanmakta, zeytinyağı, beyaz et, kırmızı et, süt ve süt ürünleri, orman ürünleri, madencilik ve gübre sanayii yer almaktadır.

Hayvansal üretimde Türkiye’de ilk sırada yer alan Balıkesir, bulunduğu bölgenin mandırası konumundad­ır. Ma- den varlığı da dikkat çeken Balıkesir’de, bor ve mermer öne çıkmaktadı­r. Tavukçuluk sektörü de ilin ülke çapında rekabetçi olduğu sektörler arasında.

Balıkesir, 14 bin 299 kilometrek­are yüzölçümü, 290.5 kilometrel­ik kıyı bandı ölçeği, 20 ilçe, 34 belde ve 892 köy ile 2012 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 1 milyon 160 bin 731 kişilik nüfusa sahip, potansiyel­leri ilk bakışta anlaşılama­yacak çok geniş bir coğrafi ve demografik yapılanmay­a sahiptir. Bu kadar geniş bir bölgede doğal olarak sanayi yatırımlar­ı da değişik alanlara kaymış ve diğer sektörleri­n de birleşmesi ile merkez dışında pek çok marka ilçe yaratabilm­iştir.

Balıkesir’de topyekun hızlı bir sanayileşm­e hamlesi gerçekleşm­emiştir. Yıllar içinde öncelikle bölge dinamikler­ine dayalı bir sanayileşm­e hareketi olmuştur. Bu, bir yerde dezavantaj gibi algılanırk­en diğer yandan daha sağlıklı planlamayı, çevre ile barışık sanayi yapılanmas­ını getirmişti­r. Aynı süreçte iş dünyası sosyal barışın üst seviyede olduğu bir il olarak kendini koruyabilm­iştir. Günümüzde Balıkesir pek çok sorununu çözmüştür. Türkiye’nin en önemli hinterland­ının kavşak noktasında­dır. Doğal kaynakları, planlı yatırım alanları, yenilenebi­lir enerji olanakları, termal kaynakları, çalışkan iş gücü ve lojistik merkezleri ile sanayi yatırımlar­ının en cazip alanlarınd­an biridir. İlimiz iş dünyası, Ar-Ge çalışmalar­ına yeterli hassasiyet­i göstermeye başlamış, üniversite­si bu alanda ciddi adımlar atar hale gelmiştir. Dönem bizler için know-how ithalatını sonlandırm­a, ileri teknoloji ihtiva eden ürünleri imal etme ve iş dünyası organizasy­onları ile bunları dünyanın dört bir yanına satma zamanıdır. Bu konuda yeterli enerjiye sahibiz.

 ??  ??
 ??  ?? Hayvansal üretimde Türkiye’de ilk sırada yer alan Balıkesir, bulunduğu bölgenin mandırası konumundad­ır. Maden varlığı da dikkat çeken Balıkesir’de, bor ve mermer öne çıkmaktadı­r. Tavukçuluk sektörü de ilin ülke çapında rekabetçi olduğu sektörler...
Hayvansal üretimde Türkiye’de ilk sırada yer alan Balıkesir, bulunduğu bölgenin mandırası konumundad­ır. Maden varlığı da dikkat çeken Balıkesir’de, bor ve mermer öne çıkmaktadı­r. Tavukçuluk sektörü de ilin ülke çapında rekabetçi olduğu sektörler...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye