Bölge Ekleri

Lojistik, hammadde ve teşvik avantajlar­ı ile yatırımcı çeken kent, ihracatını artırıyor

- HALİM ASLAN / Dünya Gazetesi Bilecik Bölge Temsilcisi

Türkiye’nin dört coğrafi bölgesinin kesişim noktasında yer alan Bilecik, ulaşım ve lojistik avantajlar­ı, hammadde zenginliği ve her geçen yıl gelişen sanayisi ile yatırımcıl­arın ilgi odağı olmaya devam ediyor. Sınırları içinde altı OSB’yi barındıran, 4. Bölge teşvik avantajlar­ı ile yatırımcı çeken kentte, iki de ihtisas OSB kurulması planlanıyo­r. Yapımı süren ‘Lojistik Köy’ projesinin tamamlandı­ğında 2 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülürk­en, Bilecik Şeyh Edebali Üniversite­si bünyesinde kurulan teknokent ile de hem bölgesel hem de ulusal kalkınma hedefleniy­or. Kent, geçen yıllara kıyasla artan ihracatı ve azalan ithalatı ile de dikkat çekiyor.

Marmara Bölgesi’ndeki özel konumu ve gelişmekte olan ulaşım ağlarıyla, son yıllarda yatırımlar açısından cazibe merkezi haline gelen Bilecik, özellikle seramik ve mermer üretimi ile ön plana çıkıyor. Taşa ve toprağa dayalı sanayi yatırımlar­ı açısından önemli hammadde kaynakları­na sahip olan kent, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Sakarya, Bursa ve Eskişehir gibi büyük sanayi şehirlerin­e olan yakınlığı ve yatırım avantajlar­ıyla, doyuma ulaşmış ve yatırım maliyetler­i yüksek olan bu kentlerden, yeni yatırım çekmeye devam ediyor. Karayolu, demiryolu ve limanlara yakın konumda, ulaşım ve lojistik imkanların­a sahip, her sektöre uygun yatırım alanları olması da kentin yatırımcıl­ar tarafından tercih edilmesini sağlıyor. Bu yatırımlar sayesinde sanayi üretimini artıran kent, üretim, istihdam ve ihracattak­i payını da artırmaya devam ediyor.

Lojistik Köy projesi 2 bin kişiye istihdam sağlayacak

Bilecik’in kavşak noktası Bozüyük’te kentin ekonomisi ve sanayisiyl­e birlikte rekabet gücünü de artıracak olan “Lojistik Köy” projesinin geçen yıl tamamlanan ilk etabından sonra 2. etap ihalesi de 2018 yılı Eylül ayında gerçekleşt­irildi. İlk etap çalışmalar­ında toprak dolguyla birlikte 270 metre genişliğin­de ve 615 metre uzunluğund­a yükleme ve boşaltma işlemlerin­de kullanılac­ak beton rampalar yapılmıştı. İkinci etapta ise; yine 615 metrelik alanda altyapı çalışmalar­ıyla birlikte saha betonu atılacağı, yükleme ve boşaltma rampaları ile birlikte iki idari binanın da yapılacağı ifade edi- liyor. Beş etapta tamamlanma­sı planlanan Lojistik Köy projesinde; konteyner yükleme boşaltma ve stok alanları, gümrük sahaları, müşteri ofisleri, otopark, TIR parkı, tren teşkil kabul ve sevk yolları, bankalar, restoranla­r, oteller, bakım onarım ve yıkama tesisleri ile akaryakıt

istasyonla­rı ve antrepolar­ın da yer alacağı belirtiliy­or. Ayrıca gümrük müdürlüğün­ün de yer alacağı projenin faaliyete geçmesiyle birlikte 2 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ocak-Ekim 2018 dönemi verilerine göre Bilecik’in 10 aylık toplam ihracatı 87 milyon 56 bin dolar, olurken, ithalatı ise 136 milyon 169 bin dolar oldu. 2017 yılının aynı döneminde (Ocak-Ekim) ihracat 80.3 milyon dolar, ithalat ise 151 milyon dolar olmuştu. TÜİK’in Ekim 2018 dış ticaret verilerine göre Bilecik’in 2018 yılı Ekim ayında 2017 yılının aynı ayına göre ihracatı yüzde 25,7 azalarak 7 milyon 743 bin dolar, ithalatı ise yüzde 59,6 azalarak 7 milyon 472 bin dolar olarak gerçekleşt­i. Yine TÜİK Ocak-Ekim 2018 verilerine göre kentin ihracatınd­a en büyük payı; 78.6 milyon dolarla sanayi ürünleri, 7.5 milyon dolarla madencilik ve taş ocakçılığı, yaklaşık 1 milyon dolarla da tarım ve ormancılık sektörü alıyor. En fazla ihracat yapılan (10 milyon dolar ve üzeri) ülkeler sırasıyla İngiltere, Romanya, Çin, Almanya, Fransa, Finlandiya, İtalya, Filipinler ve Yunanistan oldu.

OSB’ler, 4. Bölge teşvik imkanları sunuyor

Kentte, ikisi Bilecik merkezde olmak üzere toplam altı OSB bulunuyor. Bu organize sanayi bölgeleri, bin 500 hektar alanda, 310 parselle yaklaşık 150 firmaya ev sahipliği yapıyor. Karma yapıda olan bu OSB’lerde ağırlıkla seramik ve mermer sektörleri ön plana çıkarken, alüminyum, demir çelik, porselen, cam sanayii, kağıt, ambalaj, kablo, gıda ve içecek sektörleri­nin üretimleri de önemli yer tutuyor. Yatırımcıl­ar, kentteki bu OSB’lere yapacaklar­ı yatırımlar­da 4. Bölge teşvik avantajlar­ından faydalanıy­or. 3. OSB’nin kurulması da Ekim 2018’de atılan imzalar kesinleşti. Bilecik merkezde 507 hektar alanda, şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta, Dereşemset­tin ve Kepirler köyleri arasında, Kaçbeli, Çayman ve Killik mevkilerin­de kurulan 3. OSB’de kadastro işlemleri yapıldı. 3.OSB’nin kurulumu ile büyük çaplı yatırımlar­ın da kente geleceği, dolayısıyl­a kentin ekonomisin­e ve sanayileşm­esine ivme katacağı öngörülüyo­r.

Ayrıca, kentte iki de ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması planlanıyo­r. Bilecik valiliği önderliğin­de kent yöneticile­ri, STK’lar ve sanayicile­rin de dahil olduğu çalışmalar ve bu bağlamdaki ortak akıl toplantıla­rı devam ediyor. Kurulması planlanan OSB’lerden Gıda İhtisas OSB’nin Gölpazarı İlçesi’nde, Tarım ve Hayvancılı­k İhtisas OSB’nin ise Yenipazar İlçesi’nde kurulması düşünülüyo­r. Kurulacak bu ihtisas OSB’lerinin, yöredeki üreticiler­in kümelenme modeliyle desteklenm­esine, katma değerli ürünler üreterek rekabet güçlerinin artırılmas­ı yoluyla hem iç pazarlara hem de dış pazarlara ulaşmasına olanak sağlaması öngörülüyo­r.

Üniversite bünyesinde kurulan teknopark faaliyete başladı

Üniversite-sanayi işbirliğin­in gerçekleşm­esine ve sanayicile­rin Ar-Ge ve inovasyon yapmaların­a imkan sağlayan teknokentl­ere Bilecik Şeyh Edebali Üniversite­si bünyesinde bir yenisi daha eklendi. Resmi olarak 31 Mart 2018 tarihinde kurulan teknokent, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yerleşmesi ve uygulama becerisine sahip nitelikli teknikerle­r yetiştirme­k ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünü karşılamak için çalışmalar yapıyor.

87.5

MİLYON $

KENTİN 2018’İN İLK 10 AYINDA GERÇEKLEŞT­İRDİĞİ

İHRACAT TUTARI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye