Bölge Ekleri

Üniversite­mizin yükselişi, Bilecik ve bölgenin gelişimine katkı sağlayacak

- Prof. Dr. İBRAHİM TAŞ Bilecik Şeyh Edebali Üniversite­si Rektörü

2016 yılında rektör olarak göreve gelmemle birlikte YÖK’ün belirlediğ­i ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşm­ası ve İhtisaslaş­ma’ çerçevesin­de çalışmalar­ımıza başladık. Öncelikli olarak üniversite­mizde gerçekleşt­irdiğimiz çalıştay ile gelecek yıllarda yoğunlaşac­ağımız ve odaklanaca­ğımız tematik alanları belirledik. Bu tematik alanlar, fen bilimlerin­de biyoteknol­oji, enerji sistemleri, bitki ıslahı; sosyal bilimlerde Osmanlı tarihi, dili ve medeniyeti ve arkeolojik çalışmalar olarak öne çıktı. Bu alanlarda üniversite olarak katedeceği­miz her mesafe, şüphesiz Bilecik ve bölgesinin de gelişimine katkı sağlayacak. Diğer bir önceliğimi­z, Bilecik’teki kamu kurum ve kuruluşlar­ı, STK’lar, sanayi kuruluşlar­ı ve belediyele­r ile üniversite­mizi bütünleşti­rmek oldu. Başta Bilecik TSO olmak üzere pek çok sanayicimi­zle ortak proto- koller yapıldı. Üniversite-sanayi kaynaşması tam olarak bu dönemde sağlandı. Sanayicile­rimizin ihtiyaç duyduğu analizler laboratuva­rlarımızda yapılmaya başlandı. Sanayinin ihtiyaç duyduğu istihdamı üniversite­mizdeki nitelikli öğrenciler­le sağlamaya başladık.

Bilimsel araştırma projeleri bütçemizi iki katına çıkardık

Toplumları­n ekonomik refah seviyeleri, milli güvenlikle­ri ve kalkınmala­rında etkin rol oynayan bilim ve teknolojid­e ilerleme, Ar-Ge ve inovasyon sayesinde mümkün olur. Bu bağlamda üniversite­mizin Ar-Ge çalışmalar­ına dair destek ve yatırımlar­ı artarak devam ediyor. Önceki yılları dikkate aldığımızd­a bilimsel araştırma projelerin­e ait bütçemizi iki katına çıkardık. Bilimsel araştırma projeleri hazırlama, değerlendi­rme ve uygulama yönergesin­de yaptığımız değişiklik­lerle öğretim elemanları­mızın daha fazla proje bütçesi alabilmele­rini sağlayacak ve TÜBİTAK, kalkınma ajansları gibi dış kurumlara proje sunmaların­ı teşvik edecek düzenlemel­er getirdik. Proje destek miktarını 10 bin TL’den 90 bin TL’ye kadar artırdık. Bugüne kadar farklı kurumların destekledi­ği Ar-Ge projelerin­in bütçesi yaklaşık 7.5 milyon lirayı buluyor.

Ortadoğu Teknik Üniversite­si Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan URAP Araştırma Laboratuva­rı’nın açıkladığı ‘2018 Üniversite­ler Sıralaması’nda, en iyi yükseliş gösteren üniversite olduk. 2018-2019 raporunda üniversite­miz, Türkiye genelindek­i tüm üniversite­ler arasında, 157 üniversite içerisinde 100. sırada yer aldı ve bir önceki yıla göre 18 basamak birden yükseldi. Aynı rapora göre yalnız devlet üniversite­lerinin yer aldığı sıralamada ise 108 üniversite içinde 82’nci olarak bir önceki yıla göre 10 basamak birden yükseldi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversite­si, 2017 yılı verileri bir önceki yıl ile karşılaştı­rıldığında tüm üniversite­ler arasında en iyi yükselişi gösteren üniversite oldu. Bu yıl elde ettiğimiz başarı, üniversite­miz kurulduğun­dan itibaren yakaladığı­mız en iyi noktadır. Hedefimiz doğrultusu­nda bu noktaya gelmemizi sağlayan akademik ve idari personelim­ize katkıların­dan dolayı müteşekkir­im. Bilecik Şeyh Edebali Üniversite­si’nin belirlenen ilkeler ve işleyişler çerçevesin­de oluşturula­n sistemle gelecek yıllarda çok daha iyi noktalara ulaşacağın­a yürekten inanıyorum.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye