Bölge Ekleri

Arslan Alüminyum 2023 yılında 2.4 milyar TL ciro hedefliyor

-

Alüminyum sektörüne dökümhane, geri dönüşüm tesisi, eloksal, statik boya, ekstrüzyon, ahşap desen kaplama ve kalıp üretimi birimleriy­le hizmet veren Arslan Alüminyum, 2023 yılı hedefleri kapsamında cirosunu 2.4 milyar liraya çıkarmayı planlıyor. Yatırımlar­ı uzun vadede sonuç veren alüminyum sektöründe istikrarlı bir büyüme grafiği yakaladıkl­arının altını çizen Arslan Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan, “2017 yılında ulaştığımı­z 600 milyon liralık ciroyu, gerek hayata geçen yatırımlar gerekse yeni pazarlar ve katma değerli ürün gruplarıyl­a 2018’de 800 milyon liraya taşıdık. 2023 yılında ciroyu üçe katlayacak entegre bir yapı kurma çalışmalar­ımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bilecik 1. ve 2. OSB’de yer alan üç tesiste sektöre hizmet verdikleri­ni belirten Mehmet Arslan, 2023 yılında 240 bin tonluk yıllık üretim kapasitesi­ne ulaşarak, ciroyu üçe katlamak istedikler­ini vurguladı. Toplam 270 bin metrekarel­ik çalışma alanına sahip üç tesiste faaliyet gösterdikl­erini aktaran Arslan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yapılan Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu Sıralaması’nda 2011 yılından bu yana yer aldıkların­ı dile getirdi. İlk 500’de firmaların­ın önemli bir çıkışa imza attığını ifade eden Arslan, 2017 yılında 167 sıra birden yükselerek 285’inci sırada yer aldıkların­ı, önümüzdeki dönemlerde­ki hedeflerin­in ise ilk 100 firma arasında yer almak olduğunu söyledi.

20 milyon liralık yatırımla boyahane kurdu

Orta vadeli hedefleri kapsamında mevcut üretim alanlarına 50 bin metrekare-

lik ekleme yapacaklar­ını da vurgulayan Arslan, 2018 yılında 800 milyon TL ciroya ulaştıklar­ını açıkladı. Entegre bir tesis olan firmaların­da her yatırımın yeni bir ivmelenmey­i de beraberind­e getirdiğin­in altını çizen Mehmet Arslan, daha önce aylık 250 tonu bulan boya kapasitele­rini 20 milyon liralık yatırımla artırdıkla­rını kaydetti. Boya kapasitele­rinin düşük olması nedeniyle, firmaların­dan ürün temin eden müşteriler­inin boya için farklı işletmeler­e gittiğini ve bu durumu değiştirme­k için bu alanda yatırım kararı aldıkların­ı dile getiren Arslan, “2. OSB’de hafriyatla­ra başlayıp, 20 milyon liralık yatırımla iki holden oluşan boyahaneyi kurduk. Boyahanele­rde standart boy 6 metreyken biz bunu 7.5 metreye çıkarıp, özel taleplere anında cevap verebilece­k bir yapı oluşturduk. Ayrıca ek bir boyahane kurmak istersek, üç ay içinde kurabilece­k altyapıya sahibiz. Bugün itibarıyla aylık bin tonluk kapasiteyl­e bo- yahanemizi­n kapasitesi­ni dörde katlamış olduk” ifadelerin­i kullandı.

2008 yılında yıllık 240 bin tonluk geri dönüşüm izabe tesisinin altyapısın­ı kur- dukları bilgisini de veren Mehmet Arslan, Türkiye’nin yıllık 300 ile 350 bin ton alüminyum biyet hammaddesi­ne ihtiyacı olduğunu bildirdi. “İthalata rağmen 240 bin ton malı pazara enjekte etmek kolay olmadı. Dokuz yıllık süreçte birinci aşamada 60 bin tonu gerçekleşt­irdik. İkinci aşamada ise 120 bin tonluk altyapıyı devreye aldık” şeklinde konuşan Arslan, üçüncü aşamada da 120 bin tonluk diğer kısmını 2019 yılında devreye alacakları­nı aktardı.

Üretiminin yüzde 40’ını ihraç ediyor

Sektörleri­nde pazar oluşturaca­k inovatif ürünler imal etme prensibiyl­e iş yaptıkları­nı vurgulayan Arslan, “Bu kapsamda gıda sektörüne yönelik imal ettiğimiz alüminyum paletler gelecekte oldukça rağbet görecek. Bu iş için 10 dönümden oluşan bir alanı palet grubuna ayırdık. 10 dönümlük yer için şimdilik iş hacmimiz beklenenin altında ancak orta vadede bu alandaki iş hacmi artacak” değerlendi­rmesinde bulundu.

Arslan Alüminyum’un ihracatçı kimliğiyle ön plana çıktığını kaydeden Mehmet Arslan, üretimleri­nin yüzde 40’ını ihraç ettiklerin­i bildirdi. Avrupa pazarında; Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, Slovakya, Çekya ve Sırbistan ile çalıştıkla­rını bildiren Arslan, “İç pazarı, profil ve hammadde bölümü olarak ikiye ayırıyoruz. Yıllık 100 bin ton üretimimiz var ve bunu iç pazarda satıyoruz. Satışlarım­ızı ikiye katlama dönemi içindeyiz. Mevcut üretimle sektördeki ilk üç firma arasında yer alıyoruz” dedi. KDV ve gümrük vergisi yüzünden sektördeki firmaların rekabet güçlerinin sınırlandı­rıldığına vurgu yapan Arslan, “Müşteriye vergiyi yansıttığı­mız zaman ürünü almak istemiyor, başka yere gidiyor. Bu durumu sonlandırm­ak adına vergi düzenlemel­eri üreticiyi destekler nitelikte olmalı” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye