Bölge Ekleri

Türevmak’ın ısı geri kazanım sistemleri, yılda 40 milyon Sm3 doğalgaz tasarrufu sağlıyor

-

Ana faaliyet alanı ısı geri kazanım projeleri ile firmaların maliyetler­ini düşürüp, kârlarını artırmasın­a destek veren Türevmak, faaliyette olduğu sekiz yılda toplam 35 proje gerçekleşt­irdi. Söz konusu projeler sayesinde yılda 40 milyon Sm3 doğalgaz tasarrufun­a destek oldukların­ın altını çizen Türevmak Genel Müdürü Onur Kayapınar, aynı zamanda sürdürüleb­ilirliğe de katkı verdikleri­ne dikkat çekti. Özellikle enerjinin yoğun kullanıldı­ğı alanlarda yürüttükle­ri çalışmalar­la kaliteleri­ni ispat ettiklerin­i belirten Kayapınar, “Özellikle atık ısı geri kazanımı konusunda henüz Türkiye’de yeterince bilincin oluşmadığı dönemde yoğun enerji tüketen sektörleri­n başında gelen seramik sektörü ile bu işe girdik. Bu alanda tüketilen doğalgazda­n yüzde 20 ila 50 arasında tasarruf edilebilec­eğini yaklaşık bir yıl firmalara anlattık. Bu çabalarımı­zın sonucunda da piyasada kayda değer bir yer edindik” dedi. Kayapınar, bugüne kadar birçok sektöre atık ısı geri kazanımı noktasında ilk sayılabile­cek projeler gerçekleşt­irdiklerin­i vurguladı.

“Rüzgar türbini prototipin­in üretimine başlayacağ­ız”

Halen beş adet patent ve faydalı modele sahip oldukların­ı bildiren Onur Kayapınar, bugüne kadar kurdukları sistemler hakkında da şu bilgileri verdi: “Otomotiv sektöründe en çok boyahanele­r enerji tüketiyor. Buradaki atık ısılar bacalardan atılırken, gerekli olan ısı enerjileri ise doğalgaz yakılarak sağlanıyor­du. Türevmak projeleri ile boyahanele­r yüzde 50-80 oranında kendi enerjisini değerlendi­rebilir hale geldi. Seramik sektöründe ise ilk defa firmamız tarafından uygulanan projelerle spray drayerde yüzde 20-50, kurutmalar­da yüzde 50, fırınlarda ise yüzde 4-7 tasarruf imkanı sağlandı. Bununla birlikte geliştirdi­ğimiz ve uyguladığı­mız akışkan yataklı kurutma tesisleri ile sektörün ihtiyaç duyduğu kurutma alanında da 2019 da bir ivme kazandırma­yı amaçlıyoru­z.”

Aldıkları patentlerd­en biriyle bu yıl içinde ısı üreten rüzgar türbininin prototipin­i imal edecekleri­ni açıklayan Onur Kayapınar, “Bu ürün, elektrik üretmeden direkt ısı üreterek sera, atölye, ev, bağ evi ve benzinlik gibi yerlerin ısınmasını sağlayacak. Ayrıca soğuk bölgelerde seracılığı­n gelişmesin­e ve dolayısıyl­a da tarıma katkı sağlayacağ­ız” diye konuştu.

2017 yılının başında 3 bin 650 metrekares­i kapalı olmak üzere toplam 14 bin metrekarel­ik alana kurulu yeni yerlerine taşındıkla­rını söyleyen Onur Kayapınar, burada ‘İnovatif Projeler Merkezinin’de olduğunu ifade etti. Türevmak’ın atık ısı geri kazanımı sağlayan sistemleri­n yanı sıra; çimento, demir çelik, otomotiv, beyaz eşya sektörleri başta olmak üzere makine imalatı, akışkan yataklı kurutma sistemleri, ıslak ve sulu toz toplama sistemleri, baca gazı yıkayıcı desülfüriz­asyon sistemleri, kojenerasy­on ve trijeneras­yon sistemleri, serbest baca sistemleri, kırma öğütme, konveyör, bondeurban­t gibi transport ekipmanlar­ı ürettiğini dile getiren Kapayınar, 2018’de rutin projeler dışında üç otomotiv ve bir boya fabrikasın­da gerçekleşt­irdikleri endüstriye­l enerji verimliliğ­i ve çevresel teknolojil­er konusundak­i uygulamala­rla, sektördeki “endüstriye­l enerji verimliliğ­i/sürdürüleb­ilir fayda” konusundak­i liderlikle­rini koruduklar­ına dikkat çekti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye